A romagyilkosságokról írt az Economist

2013. augusztus 12. 16:48

A kelet-európai romák nagy része a települések peremén él olyan viskókban, amelyekben sem áram, sem folyóvíz nincs; életkörülményeik inkább emlékeztetnek a fejlődő országokra, semmint modern európai demokráciákra – írta a londoni The Economist a romagyilkosok perében született budapesti ítélet kapcsán.

2013. augusztus 12. 16:48

A brit hírmagazin felidézte a 2008-2009. évben lezajlott gyilkosságokat, amelyek rettegéssel töltötték el a magyarországi (800 ezresre becsült) cigány lakosságot. A gyilkosok 14 hónapon át szabadon tevékenykedhettek, a rendőrség munkáját hozzá nem értés és – roma aktivisták szerint – a nyomozás során mutatott lanyha igyekezet jellemezte. Az elkövetőket végül csak az amerikai FBI-tól érkezett szakértők segítségével sikerült elfogni – emlékeztetett a The Economist.

A továbbiakban felidézte: a magyar kormány európai léptékű romaintegrációs stratégiát dolgozott ki, amellyel kiérdemelte az Európai Bizottság dicséretét. Aktivisták szerint azonban Magyarországnak – akárcsak szomszédainak – „csupán a szája jár”. A roma családok gyermekeit sokszor szellemi fogyatékosnak minősítik, akkor is, ha nem azok. A roma gyerekek mintegy fele külön iskolákba jár, ahol alacsonyabb színvonalú oktatásban részesül – állítja Újlaky András, az Esélyt a Gyermekeknek Alapítvány munkatársa. Ez a szervezet emiatt pert indított számos helyi önkormányzat ellen. A szegregációt megbélyegző bírósági ítéleteknek azonban a hatóságok nem szereznek érvényt, jóllehet Hódmezővásárhelyen – ahol megszüntették a szegregált oktatást – nagy sikerrel járt az intézkedés.

Tisztességes oktatás nélkül a romák soha nem fognak tudni javítani a helyzetükön. Várható élettartamuk ma 10-12 évvel rövidebb a nem roma lakosságénál, ami az emberi képességek hihetetlen pazarlását jelenti - írta végezetül a The Economist.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heather
2013. augusztus 13. 08:48
"A kelet-európai romák nagy része a települések peremén él olyan viskókban, amelyekben sem áram, sem folyóvíz nincs; életkörülményeik inkább emlékeztetnek a fejlődő országokra, semmint modern európai demokráciákra." Ejj ejj, csak azokból a málló félben lévő tarnabodi "szocpól" lakásokból (Célpont válogatás - Nagy feszültség) kaphattam volna egyet...- Na persze akkor, amikor még zsír új volt...- örömömben háromszor körbefutottam volna a Földet... érdekes, hogy az ottani lakosság 90%-át ez nem inspirálja...
OmegaMale
2013. augusztus 13. 08:36
"A romagyilkosságokról írt az Economist" Mindig elgondolkodom, hogy KINEK az érdeke és MIÉRT ír az Economist mindig olyan témákról, amihez az Economist-nak SEMMI KÖZE nincs. Megérne egy gyűjtést, hogy az Economist mikor és miről szokott Magyaroszágról írni és hogy hogyan cseng ez össze a mindekori baloldal politkai érdekeivel. Nem furcsa? Ezek az újságok mind áthúzhatják a nevüket. Cui prodest?
miloka
2013. augusztus 13. 06:09
Ez a mondat is a táékozatlanságukról beszél: " A roma családok gyermekeit sokszor szellemi fogyatékosnak minősítik, akkor is, ha nem azok." Mert a "kedves" ( majdnem azt írtam, hogy redves vagy tetves) szülők tesznek róla, hogy így legyen. Elvégre kiemelt csp jár nekik ezért. Aki ezt a cikket írta soha nem járt nálunk, nem ismeri a valós helyzetet. Ráadásul a drazséék hozzá nem értését úgy akarja beállítani, mintha erről a mostani kormány tehetne. kilóg a lóláb, nagyon.
elfelejtette
2013. augusztus 12. 21:53
"jóllehet Hódmezővásárhelyen – ahol megszüntették a szegregált oktatást – nagy sikerrel járt az intézkedés." Le vagyok maradva. Nagy siker?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!