Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Lattmann: Nemzetközi jogba ütközhet a Skultéty-ügy

2013. június 14. 19:21

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint Skultéty László huszár földi maradványainak a romániai újaradi temetőből történő kihantolása és szlovákiai szülőfalujába szállítása felveti a jogszerűség kérdését mind a román, mind pedig a szlovák fél részéről, mert azt nem előzte meg Magyarországgal állami szintű konzultáció.

2013. június 14. 19:21

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa az MTI-nek pénteken adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az egyeztetés elmaradása a két alapszerződés szellemét és a szövegét is sértheti. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapszerződések értelmében állami szinten kellett volna konzultálni, ahogy minden más, „az egymás ügyeit érintő kérdésben”. Utalt arra, hogy a szerződések értelmében a felek a másik félhez tartozó katonai, kulturális és egyéb emlékhelyeket meg kell hogy őrizzék.

Véleménye szerint akkor is felvethető lenne a jogsértés, ha a szlovákok esetleg bizonyítani tudnák Skultéty László szlovák származását. Ez az eset sem jelentene ugyanis mentességet az alól, hogy az „emlékezetben és papíron” ez egy magyar kulturális emlékhely – fűzte hozzá. Lattmann Tamás arra is rámutatott, ez nem „helyi ügy”, tehát az alapszerződés szerint nem a helyi magyar közösséggel, hanem a magyar állammal kellett volna egyeztetni az ügyben.

Szerinte ezért a román féltől magyarázatot kellene kérni, miért járultak hozzá a hamvak átszállításához. Közölte: „egy síremlékkel összekötött emlékhelynek fogalmi eleme, hogy a hamvak hozzátartoznak”, tehát a kettő nem választható el egymástól.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. június 14. 20:03
amíg legalább a Bezdán Topolya Óbecse Nagykikinda Nagyszentmiklós Arad Nagyvárad Szatmárnémeti Királyháza Kisszelmenc Matyócvajkóc Nagykapos Királyhelmec Imreg vonalat viszza nem vesszük, nem lehet nyugta a magyarságnak a Kárpátok között
GV0917
2013. június 14. 19:53
Hamisítunk.Ha nincs múltja egy országnak, kreál helyette!Jól néznénk ki, ha minden halottat "Szlovák földre" akarnak vitetni! Itt van mindjárt a fővárosa ennek az imént lett államnak. Brati szláva.Bratyizunk, önmagunkkal. Habár magyar koronázóváros volt és az országgyülések helyszíne sokáig- inkább volt Presburg, mint Pozsony. Ez földrajzi helyzetéből adódott, mivel a két várost- Bécst és Pozsonyt villamos kötötte össze. Hol voltak akkor a "szlovákok"? Skultéthyhez annyi közük van a derék tóth atyafiaknak, hogy Magyarorszg azon részén született, ahol történesen szlovákok is éltek. De a legimpertinensebb és cinikusabb ebben Románia! Mert így legalább üthet a magyarokon, szívességet téve a másik "Kisantant" barátjának.Mit szólnának a románok, ha Pécs városa követelné Vlad Tepes alias Drakula tetemét, mert magyar királyt szolgált, magyar földön lakott, tehát csak magyar lehet e logika mentén. Mi pedig követeljük vissza a szlovákoktól a morva fejedelemnek- Szvatopluknak adott fehér ló tetemét, mert az eősmagyar szakrális emlék!
thymian
2013. június 14. 19:44
Remélem követelni fogják az eredeti állapot helyreállítását.
balbako_
2013. június 14. 19:44
A derék EU társ sima hullarabló - igaz ehhez akadt tettestársa is- Románia. Szép társaság mondhatom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!