Riadót fújtak Brüsszelben: rádöbbentek, hogy nagy a baj, és a magyar ötletbe kezdtek el kapaszkodni
Ráébredtek arra, hogy Európa nehezen tart lépést az Egyesült Államokkal és Kínával.
Elfogadta a kormány a magyar termék elnevezés használatát szabályozó rendeletet: csak a kizárólag magyar alapanyagokból készült élelmiszer viselheti a jövőben a „magyar termék” megnevezést.
A rendelet nem teszi kötelezővé a kategóriák használatát, csak a tájékoztató szöveg önkéntes feltüntetésének szabályairól intézkedik, és nem kapcsol hozzá védjegyet. Erre azért volt szükség, mert ha állami védjegynek minősül egy kategória, az uniós jogot sérthet.
A magyar termék megnevezés kizárólag akkor tüntethető fel az árun, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült: a növényi alapanyagot belföldön termesztették, az állatokat itt tenyésztették. A Világgazdaság információi szerint a rendelet enyhébb feltételeket szab a csak importból beszerezhető alapanyagok terén, ezek mentesülnek az előírás alól.
Hazai terméknek akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább 50 százaléka magyar, és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. A harmadik kategória a hazai feldolgozású termékek köre. Ide tartoznak a Magyarországon készített, de többségében importeredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek. Az élelmiszeripar rendkívül szigorúnak találja a rendeletet.