MSZP: Kárenyhítést az indokolás nélkül kirúgott kormány- és köztisztviselőknek!

2012. július 13. 18:46

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az állam fizessen egyszeri kártérítést minden indokolás nélkül elbocsátott kormány- és köztisztviselőnek.

2012. július 13. 18:46

Lamperth Mónika, a szocialisták közjogi kabinetvezetője pénteken nyújtott be ennek érdekében törvényjavaslatot. Eszerint kárenyhítés járna mindenkinek, akinek kormánytisztviselői, illetve köztisztviselői jogviszonya a központi közigazgatásban 2011. május 31. előtt indoklás nélkül szűnt meg, kivéve azokat, akiket a bíróság munkakörükbe visszahelyezett, illetve akik a jogviszony megszüntetését követő három hónapon belül ismét kormánytisztviselői jogviszonyt létesítettek.

Az MSZP-s politikus azt indítványozza, hogy a kárenyhítés a jogviszony megszűnését megelőző utolsó havi illetmény kétszerese legyen, de öt év munkaviszony után már az utolsó havi illetmény háromszorosa, tíz év után a négyszerese, tizenöt év után az ötszöröse legyen, harmincöt év után pedig már annak kilencszerese járjon.

Lamperth Mónika indoklásában azt írta: a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt a Fidesz úgy alkotta meg, hogy indoklás nélkül eltávolíthasson munkavállalókat a központi közigazgatásból, és ezzel gyakorlatilag kizárta az érdemi jogorvoslatot. Hozzátette: az elbocsátott köztisztviselőknek a késedelmes döntés miatt már az sem jelentett elégtételt, hogy az Alkotmánybíróság az indokolás nélküli felmentést alkotmányellenesnek találta, és 2011. május 31-i hatállyal megsemmisítette.

Az ellenzéki képviselő ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a héten elmarasztalta és kilencezer euró megfizetésére kötelezte Magyarországot egy tisztviselő indoklás nélküli elbocsátása miatt. A strasbourgi bíróság hatezer euró nem vagyoni kártérítést és költségeinek megtérítésére további háromezer eurót ítélt meg a panaszosnak.

Lamperth Mónika szerint azonban a kárenyhítés mindenkit megillet, akit indoklás nélkül bocsátottak el, mivel sokan vannak, akiknek vagy nem volt kellő segítségük, bátorságuk ahhoz, hogy Strasbourgban keressenek elégtételt, vagy a kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidőben még abban reménykedtek, hogy találnak munkát a közigazgatásban.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cromwell
2012. július 14. 21:40
A lebzselő közszféra mítosza... A közszféra rendkívül összetett, nem lehet egy kalap alá venni. Van nappali melegedő jellegű hely, és van mondjuk egy vidéki közkórház belosztálya 2 nővérrel egy műszakra. Van közhivatal, ahol megszakadnak az értelmetlen mennyiségű adminisztrációba, van ahol malmoznak.
Agnieszka
2012. július 14. 07:41
Medgyessyék annak idején mindenkit lecseréltek. Volt 8 teljes évük és a GDP 55%-áre rúgó államadósság a kormányrúd átvételekor. A választási jelszó "több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak" volt. A Fidesz átvett egy adósságban fuldokló országot (GDP 82%-a), magánemberek, önkormányzatok is nyakig eladósodva, mindez svájci frankban, hogy a valutaárfolyam külfödről vezényelt rángatásával még rémesebbé lehessen tenni az amúgyis minden eddigit alulmúló helyzetet. A környező államokban is megpróbálkoztak a bankok a svájci frankkal az extraprfit reményében, de az ottani kormányok, miután felismerték a veszélyeket, leállították a szabadrablást. Ezek után hagyjuk a kárpótlásra szorüló köztisztviselőket, aki kárpótlásra szorul, az egy egész ország dolgozó lakossága.A Fidesz nem hibátlan, de hogy mi vár az országra, ha 2014-be visszajönnek a kommunisták mindig hű médiabrigádjaik hathatós támogatásával, azt az IMF feltételek megmutatják. Hol vannak a magyar bankok, az élelelmiszeripar, a könnyűipar, a nehézipar,a mindig hasznot hozó hazai élelmiszer kereskedelem, a Máv cargo, a MALÉV? Mely kormányok privatizáltak itt mindent?Kiknek is köszönhető a főbűn, a régióból a legmagasabb 1990-es államadósság, mely ma már óriásivá nőtt és amit ez a szerencsétlen nép sziszifuszként, mindenéből kiforgatva görget maga előtt, a mindenkori kamatok folyamatos törlesztésén túl a tőke valamikori visszafizetésének reménytelenségében?
Atisz
2012. július 14. 07:36
Ez egy szokás, megifgyelhető minden kormányváltáskor, 1994 óta megy... vajon miért csak most tűnt fel a drága européereknek?
trust
2012. július 14. 07:11
Te Mónika! A kormány és köztisztviselőknek? És mi van az egyszerű melóssal? Ugyan mami, inkább otthon legyél egyszerű!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!