A Jobbik szerint elfogadhatatlan a pozitív diszkrimináció

2012. július 13. 11:25

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki azért kapjon plusz szociális juttatásokat, mert cigány származású. Az ellenzéki párt szerint pozitív diszkriminációt csak a kultúra területén lenne szabad alkalmazni.

2012. július 13. 11:25

Sneider Tamás, az Országgyűlés szociális bizottságának jobbikos elnöke szerint az elmúlt 22 évben kormányzó valamennyi pártról el lehet mondani, hogy rasszista, mert „faji alapon” tettek különbséget ember és ember között a szociális támogatások területén. „Ahogy nem kívánjuk azt, hogy a környező országokban a magyarság esetében plusz szociális jogokat kapjanak a magyar nemzetiséghez tartozók, ugyanúgy nem tudjuk elfogadni azt sem, ha Magyarországon azért mert valaki cigány származású plusz támogatásokat kap, ugyanakkor, ha valaki magyar származású és ugyanolyan élethelyzetben található, mint egy cigány személy, akkor kizárásra kerül ezekből a támogatásokból” – fogalmazott a jobbikos képviselő. Megjegyezte: a pozitív diszkriminációt kizárólag a kulturális értékek megőrzése érdekében tudják elfogadni.

Az ellenzéki párt alelnöke kiemelte: a kormány nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiájában is „számos rasszista megnyilvánulás” található. Példaként említette erre azt a programot, amelyben 150 ezer roma vehet részt egészségügyi szűrővizsgálaton. „Nyilvánvalóan akkor ez viszont magyar emberre nem vonatkozik” – mondta Sneider Tamás, aki azt kérdezte, vajon az orvosok minek alapján döntik majd el, „ki a cigány, ki a magyar?”.

A parlament szociális bizottságának elnöke emellett arra kérte a Fideszt, vonja vissza azt a programot, amelyben roma nőket kívánnak szociális munkássá képezni. Sneider Tamás azt kifogásolta, hogy míg általánosságban egy középfokú szakképesítéshez érettségi vizsgára és legalább még két év tanulásra van szükség, addig az említett program alapján elég mindössze nyolc általános iskolát és egy egyéves gyorstalpalót elvégezni. Hozzátette: a kormány ne csodálkozzon, hogy feszültséget kelt azokban, akik a megfelelő szakképzettség ellenére sem kapnak munkát.
 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. július 13. 14:35
Meg kell szüntetni, hogy a cigányságából éljen egy népcsoport. Minek nekik fizetni, hisz nincsenek megelégedve véle, csak még jobban követelőznek, még erőszakosabbak lesznek. Helyre kell az egyensúlyt állítani: csak a nagycsaládos magyaroknak kell fizetni, ha nem akarunk az évszázad végére teljesen eltűnni!!
kjkj945
2012. július 13. 14:04
"Pozitív [szerkesztés] Bővebben: pozitív diszkrimináció A szociológiában a pozitív diszkrimináció, hátrányt csökkentő megkülönböztetés csoportra, személyre vonatkozó jogi, adminisztratív vagy egyéb segítséget jelent, melyre a csoport vagy személy valamilyen szempontból a többséghez képest hátrányos helyzete ad okot. Indítéka a domináns egyén vagy csoport együttérzése, megértés illetve a másik fél követelése vagy tiltakozása a gazdasági és társadalmi igazságtalanság ellen. Szándéka a szolidaritás, az embercsoportok közötti gazdasági vagy társadalmi igazságtalanság enyhítése, vagyis az esélyegyenlőség megteremtésre. A pozitív diszkrimináció bizonyos esetben korlátokat állít főleg a domináns és esetleg a hátrányos helyzetben lévőnek, mégis az esélyegyenlőséget vizsgálva igazságosabb. Például ilyen egy alulképviselt csoport tagjainak segítése, részesülése az arányosság elvén (kvótával)."
drieno
2012. július 13. 14:01
az elfogadhatatlan az, hogy ezzel minket a többieket viszont diszkriminálnak, gyakorlatilag adót fizetünk a rómaiaknak
Viktus
2012. július 13. 12:16
Na igen jogos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!