Lezsák: Erkölcsi megújulásra van szükség az egészségügyben is

2012. június 23. 14:52

Az Országgyűlés alelnöke szombaton kijelentette: erkölcsi megújulásra van szükség az egészségügy területén is azért, hogy ne legyenek visszaélések a betegségek és fogyatékosságok megítélésénél.

2012. június 23. 14:52

Erkölcsi megújulásra van szükség az egészségügy területén is azért, hogy ne legyenek visszaélések a betegségek és fogyatékosságok megítélésénél - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken az MTI-nek. Lezsák Sándor szerint a gazdaság jobb teljesítőképességére van szükség ahhoz, hogy az egészségügy helyzete is rendeződjön, hogy ne legyen ez a „feszült, ideges, ingerlékeny hangulat”, ami táptalaja az olyan döntésnek, amely egyaránt sújthatja a beteget is, a költségvetést is. Az Országgyűlés alelnöke utalt azokra a visszaélésekre, amelyek során „néhány száz, néhány ezer eset tulajdonképpen több tízezer embernek a betegségét, a tisztességét kérdőjelezi meg”.

 
Erkölcsi megújulás nélkül ez a terület sem fog megváltozni, és gondolom, hogy a dolgok összefüggnek - fogalmazott Lezsák Sándor a lakiteleki Népfőiskolán megrendezett akadálymentes napon. A Népfőiskola 13. alkalommal rendezte meg ebben az évben az egészségkárosultak napját, amelyen csaknem ezer vendég vesz részt a reggeltől estig tartó programokon. Lezsák Sándor elmondta: törvényhozóként, képviselőként állandó kapcsolatban állok ezekkel az emberekkel, akiktől a sorsukat, élethelyzetüket érintő kérdésben kap, „akár kéretlenül is javaslatot vagy éppen háborgást”. Tapasztalatai szerint az elmúlt esztendőben megnövekedett „a rágalomnak, a félretájékoztatásnak, a torzításnak” a száma, „képtelen dolgok keringenek” ebben a zárt világban, és teremtenek feszültséget teljesen feleslegesen. Az állam nagyon kemény feladata, hogy ebben rendet teremtsen, a rendteremtés pedig érdeksérelemmel járhat - mondta a politikus, hozzátéve: ezt kell a minimumra csökkenteni.
 
Az Országgyűlés alelnöke fontosnak tartja, hogy közvetlenül kapjon visszajelzést a fogyatékosokat is érintő jogszabály-módosítások hatásáról. Hangsúlyozta: a mostani átalakulás során - amikor megközelítőleg négyszáz törvényt, törvénymódosítást fogadott el a parlament és megszületett az új alaptörvény - teljesen természetes, hogy a törvényhozás követ el hibákat, ezeket rövid időn belül korrigálni kell. „Erre is alkalmas ez az összejövetel, ha ilyen van, akkor magam is közreműködök abban, hogy egy módosító indítvány azonnal bekerüljön a parlamenti gépezetbe” - mondta Lezsák Sándor. A jó törvény nem zavarja túlságosan az életet - tette hozzá. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kormányzati elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni a rendezvényre, azért levélben köszöntötte a részvevőket.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. június 25. 09:03
"Erkölcsi megújulásra van szükség az egészségügyben is" Szuper! És ki az erkölcstelen? Az orvos? A beteg? Szerintem a Leszák!
nyugalmazott tanár
2012. június 24. 12:12
Erkölcsi megújulásra ott nem lehet számítani, ahol éppen most hegalizálják a korrupciót, a borbélybaksist (Lásd hálapénz) Ezek a szerencsétlen, alulfizetett orvosok az egyetlen réteg, akik még évente tudják cserélgeni a járműveiket, és egymás után húzzák fel ingatlanaikat. Ami nem lenne baj, ha tisztességes ellátásra számíthatna az, aki rászorult. De hát a tisztességes ellátás már csak a médiában is megjelenőknek dukál. Arról nem is beszélve, hogy mikor kerülnek sorra végre a mélyre letaszított egyéb, ugyancsak magasan képzett közlalkalmazott csoportok. Vagy bevezetjük a paraszolvenciát az óvodákban és az iskolákban is? Miért is ne? Egy beírás az ellenőrzőbe 4500,- Egy megtanított költemény 8000,- Ha átugorja a saját testmagasságát a kölök, akkor az már 40000,- baksis.
Claypool
2012. június 23. 19:01
Az erkölcstelenség valóban maga alá temette az egészségügyet.. Ismeretségi körömben történt,hogy egy kisváros egyik háziorvosa súlyosan megbetegedett.. A kisváros kórházában fogadták,ahova ő is nagyon sok betegét utalta be,ha arra volt szükség.. Sajnos,egy két nap után rá kellett jönnie, hogy ha nem fizet /a saját kollégáinak/ , nem kapja meg azt a minimumot az ellátásból,ami a túléléséhez szükséges.. Mi ez,ha nem a pokol legmélyebb bugyrainak egyike... Lúgozni kellene az egészségügyben,de közben persze béremelésre is szükség van.. Viszont arra oda kellene figyelni,hogy aki nagyon elkapatta magát, az menjen oda ahova való: A halál faszára!
FOB
2012. június 23. 18:55
Lezsák beszél erkölcsről? Mintaha egy orvvadász értekezne a vadgazdálkodásról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!