Ősztől jön a hamburgeradó

2011. június 21. 08:20

A szerdai kormányülésen döntenek a népegészségügyi termékdíjról, az erről szóló tervezetet akár még aznap be is nyújthatják. A rendelkezés várhatóan szeptembertől lép életbe, de a zsíros és tartósítószert tartalmazó élelmiszerekre nem vonatkozik.

2011. június 21. 08:20

A hamburgeradónak is nevezett népegészségügyi termékdíjat a túlzott cukor-, só- és koffeintartalmú ételek után kell majd megfizetni - írja a Népszabadság. A lap szerint ezek körébe tartozik a chips és a kóla, a jégkrémek, levesporok és az energiaitalok mellett a legtöbb édesség, csokoládé és lekvár is. A zsíros, vagy tartósítószert tartalmazó ételek hiányoznak a tervezetből.

A törvényjavaslatról a szerdai kormányülésen hoznak döntést, s ha ott megkapja a kabinet támogatását, akkor még aznap be is nyújthatják egyéni indítványként. A rendelkezés ősztől léphetne hatályba, az adó az Egészségvédelmi Alapba folyna be. Az egészségtelennek talált üdítők után a gyártónak az idén előbb tíz, majd jövőre literenként 15 forintot kell fizetnie, az energiaitaloknál háromszáz forintot, a chipszek, snackek esetén kilogrammonként 400 forintot, míg az étkezési porok után kilogrammonként 500 forint lenne az adó.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) úgy véli, hogy a megadóztatott termékek ára emelkedni, értékesítésük mennyisége pedig csökkenni fog. A Napi Gazdaság elemzése szerint az adó a várhatónál jóval kisebb mértékben fogja növelni az egészségügyi célra fordítható bevételeket. A lap szerint a költségvetésnek nem lesznek számottevő mértékű többletbevételei, mert a termékadóval sújtott termékek utáni áfa- és más adóbefizetések a visszaeső értékesítési mennyiség miatt csökkenni fognak. Emellett úgy vélik, az intézkedés a feketézést is erősítheti.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2011. június 21. 10:30
Ebben mi a hir? A CD-k, DVD-k, pendriveok, kulso vinyok, autok utan meg valami amit majd az elelmes magyar Szlovakiabol szerez be. A chips, energiaital stb nem igazan romlando. Hozni fogjak be mazsaszam, a feketepiac meg viragzik. Mivel nem jovedeki termek hanem elelmiszer, igy kulonosebb korlat se allithato a behozatal ele.
bookmark
2011. június 21. 09:21
En tamogatom az otletet. Igy a McDonci nalunk is, ahogy ezt mar mas nyugati orszagban egyebkent megtette at fog allni a salatak es yoghurtok szeles skalajanak az arulasara. A vegen a fogyokurazok is mehetnek a McDoncibe. En eddig kulfoldon ettem a McDoncibe alpesi salatat szpekkel, tenger gyumolcseit a rakocskaval, videkit juhsajttal, mediterrant mozarellaval, es a kedvencem a csirkes. Szoval hajra McDonci, ide a finom salikat!!!!!
negeev
2011. június 21. 09:20
Mindenre nem lehet kiterjedő. Mert valamiért mindannyian rinyáltunk volna, hogy azt meg most miért, hiszen ott vannak a mangyar kistermelők stb. Nem teljesen átfogó a törvénytervezet, de én ennek is tudok örülni, hiszen iszonyat egészségtelenül táplálkozik a társadalom. Ha meg arról lene szó, én akkor az adó tízszeresét követeltem volna meg a termékek után. Azt már az emberek is megérezték volna legalább. És éreznék a törődő szándékot.
-d(-_-)b-
2011. június 21. 09:19
Azt hittem, a tisztiorvos eddig sem engedte káros ételek forgalomba hozatalát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!