Visszatérhet a hadkötelezettség

2011. május 18. 12:27

Visszaállítaná a honvédelmi minisztérium a hadkötelezettséget a 18-40 éves korosztály számára rendkívüli védelmi helyzetben - írja a Napi Gazdaság.

2011. május 18. 12:27

A honvédelmi tárca elkészítette a hadkötelezettség részbeni visszaállításáról szóló törvénytervezetét - írja a Napi Gazdaság. A törvényjavaslat szerint rendkívüli helyzet idején fegyveres, illetve fegyver nélküli szolgálatra kötelezhető minden 18-40 év közötti egészséges állampolgár. A szolgálat időtartama megelőző védelmi helyzetben legfeljebb 12 hónap, míg a rendkívüli állapot (háború) időszakában a szabályozás nem tartalmaz korlátot. Kiképzett tartalékos esetében a hadkötelezettség a hivatásos katonai szolgálat felső korhatáráig állna fenn.

Fegyver nélküli katonai szolgálat engedélyezése iránti kérelmet a behívóparancs kézbesítését követő nyolcadik napig lehet benyújtani, a határidő jogvesztő. Ahhoz, hogy a rendkívüli helyzetben sor kerülhessen a behívásra, adatokra van szüksége a honvédségnek békeidőben is, ezért a jövőben visszaállítanák az adatszolgáltatási kötelezettséget.

A törvénytervezet szerint nem hívható be katonai szolgáltra, aki erre egészségileg alkalmatlan, vagy legalább három kiskorút nevel, illetve aki egyenes ági rokonát ápolja, vagy gyermekét egyedül neveli. Mentesülnek a szolgálat alól az európai parlamenti és országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati testületek tagjai is.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szigno57
2011. május 19. 15:45
Várj csak, most ébredtem fel, kapsz a nyakd közé, szerintem, jobb ha elhúzod a beled ...
huttinger
2011. május 18. 23:58
Ezek nem normálisak! Elrendelik a rendkívüli helyzetet ami gyakorlatilag nem más, mint egy árvíz. Semmi féle igazi katonai helyzetre nem kell gondolni. És kiket fognak berendelni? Hasra ütés szerűen? És ha az illéető éppen Londonba dolgozik akkor majd haza jön? És ha nem jön haza akkor majd nemzetközi elfogató parancsot adnak ki ellene? Bazd meg ezek totál olyan aggyal gondolkoznak, mintha most is 1980-at írnánk...... Legkisebb gyermekem pályaválasztás előtt áll. Igazából nem tudtam neki olyan irányt mutatni amiből élete végéig meg tud élni. De azt hiszem most már sínen lesz a dolog! Ideggyógyászatot kell tanulnia! Van rá megfelelő ember anyag......
Merlin
2011. május 18. 23:48
Van egy jobb ötletem, állítsuk vissza a kupikat (nyilvánosházakat), azok adózzanak tisztességesen, költségvetési hiány és munkanélküliség is csökkenne, nem lennének útszélen ácsorgók, soroljam még ? (aláírtunk ugyan egy megállapodást, de nekünk nem parancsol senki)
Corporate Soldier
2011. május 18. 22:06
Ja, a Nyuggerisztán gúnynevű libbant köcsögnek: jelentkezz nálam, hogy pépesre rugdaljam a tenyérbemászó pofádat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!