Törölték a díszpolgárok sorából Sztálint és Haynaut

2011. március 23. 14:32

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag döntött Sztálin, Haynau és hét másik személy díszpolgárságának visszavételéről. Tarlós István közölte, az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak. Horváth Csaba szerint Sztálin nem is volt díszpolgár, Tarlós dokumentummal cáfolt.

2011. március 23. 14:32

Egyhangúlag törölte a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgárai közül Sztálint, Haynaut, Jellasicsot, Windischgrätzet, Alexander von Bach volt belügyminisztert, Ivan Paszkievicset, az orosz hadsereg 1849-es főparancsnokát, Felix Schwarzenberg osztrák miniszterelnököt, Karl Ludwig Grünne osztrák tábornokot és Karl Geringer osztrák császári biztost. Tarlós István főpolgármester azzal indokolta a cím megvonását célzó indítványt, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető szerint Tarlós István tudatosan elhallgatja, hogy a közgyűlés korábban azért nem fogadta el Sztálin levételét a díszpolgárok listájáról, mert azon soha nem is szerepelt. Tarlós közölte, előző nap megtalálták azt az 1947. november 7-i, a székesfőváros díszközgyűlésén közfelkiáltással meghozott határozatot, amely kimondta Sztálin díszpolgárságát.

Egy másik döntés értelmében a korábbi huszonöt helyett elegendő lesz öt évnek eltelnie a névadó halála után, hogy közterületet nevezhessenek el róla. A képviselők arról is határoztak, hogy a jövőben egy személyről több kerületben is lehessen utcát elnevezni. Az MSZP nem értett egyet az utóbbi törekvéssel, így tartózkodott, két LMP-s képviselő pedig nemmel szavazott. A közgyűlés döntése értelmében a díszpolgári cím a jövőben posztumusz is adományozhatóvá válik.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2011. március 25. 14:45
Azzal amúgy nem értek egyet, hogy öt év elég legyen valaki halála után, hogy utcát nevezzenek el róla. Az kevés idő az illető történelmi érdemeinek a korrekt megítéléséhez. Hiányzik a történelmi távlat.
trendo
2011. március 24. 17:22
"Egy másik döntés értelmében a korábbi huszonöt helyett elegendő lesz öt évnek eltelnie a névadó halála után, hogy közterületet nevezhessenek el róla." Ez a döntés időzített bomba. És emlékeztet engem a hajdani "munkásmozgalmi özvegyek" teperkedésére, hogy a férjük utcanévtáblát kapjon minél előbb. Azt hiszem, Szirmai elvtársnak sikerült is :) " A képviselők arról is határoztak, hogy a jövőben egy személyről több kerületben is lehessen utcát elnevezni. " Ez a döntés is csak a minden kerület külön szemétdomb szemléletet erősíti, ami a budapesti városvezetés rákfenéje.
Petya
2011. március 24. 12:35
Paszkievics és Windisch-Grätz mehetne vissza.
gatyakorc
2011. március 24. 11:35
Sztálintól eltekintve a felsoroltak, Haynautól Paskievicsig valójában egy napig sem voltak (az akkor nem létező) Budapest díszpolgárai, csak Pesté... De ha már törlik őket, miért hagyták ki Jovan Kempen von Fichtenstammot, a Bach-korszak rendőrminiszterét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!