Újratermelődik 2012-re a nyugdíjkassza hiánya

2010. november 04. 12:16

Ideiglenesen szabadul meg az állami nyugdíjkassza feltöltésének terhétől a költségvetés - 2012-ben újra 500 milliárdos lesz a hiány.

2010. november 04. 12:16

A költségvetés jövőre csak ideiglenesen szabadul meg az állami nyugdíjkassza feltöltésének terhétől, 2012-ben újra jelentkezik az egyelőre fenntarthatatlan rendszer bő 500 milliárd forintos igénye. Megnyugtatóan a növekedés felpörgése oldhatná meg a helyzetet, de az Origo által megkérdezett elemzők szerint kérdéses, hogy a magyar gazdaságban megvan-e ehhez a kellő potenciál, azt pedig aggasztónak tartják, hogy a kormánynak nincs B-terve.

Elsősorban a gazdasági növekedés bevételnövelő hatásaitól, másodsorban a kamatterhek és a kockázati felár csökkenésétől reméli a kormány, hogy 2012-től is sikerül betömni a társadalombiztosítás nyugdíjkasszájának több mint 500 milliárd forintos hiányát - mondta a portálnak Dancsó József fideszes képviselő, az országgyűlés költségvetési bizottságának és a Fidesz gazdasági kabinetjének tagja.

Matolcsy Görgy gazdasági miniszter a jövő évi költségvetés számainak ismertetésekor azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer jövőre 900 milliárd forintra rúgó hiányát pénztári tagdíj elvonásából, és a tisztán állami rendszerbe visszalépők vagyonából fogja állni a kormány. Az Origo szerint ezt az teheti problémássá, hogy Matolcsy azt is bejelentette: a visszalépők vagyonának fennmaradó része az államadósság csökkentését szolgálja majd.

Probléma az is, hogy a nyugdíjasok számához képest viszonylag kevés bejelentett munkavállaló miatt a nyugdíjkasszában lévő lyuk évek óta menetrendszerűen újratermelődik.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2010. november 04. 18:44
Egyébként bocsásson meg a világ, de ne menjünk el szó nélkül a körülmény mellett hogy az elmúlt 20 év kormányzása a jobber kormányok időnkénti sápítozását leszámítva az égegyadta világon semmit nem tett a népességfogyás megállítására. A baller kormányok még ennél is cinikusabbak voltak: vagy kigúnyolták a nemzetfogyásra figyelmeztetőket, elbagatellizálták a problémát, vagy éppen megrándították a vállukat és elfogadták természetes adottságnak, mint ahogy a szél fúj vagy süt a nap. Tizensok év után a Gyurcsány korszak sötét kis-középkora kellett ahhoz hogy a közéleti paletta akárhány oldalán álló értelmesebb gondolkodókat, szakembereket, társadalomkutatókat (Tölgyessy, Hankiss, Pálinkás, Csermely, Kopp Mária) egységbe tömörítse és eljusson a hangjuk a politikához egy masszív vörös riasztás formájában, hogy helló, itt az utolsó pillanat tenni valamit mielőtt a fejünkre dől a korfa.
Autofocus
2010. november 04. 15:21
Akárhogy is csűrjük csavarjuk jobbról-balról, az van hogy a szavazójogosult korú inaktívak többen vannak mint az aktívak, ezért túszul ejtették a mindenkori kormányt, vagyis túszul ejtették az országot, és elsősorban az aktívakat. Ha elfogadjuk ezt a leegyszerűsítést, akkor az következik belőle hogy teljesen mindegy ki kormányoz, sem kampányban, sem kormányon nem mer az inaktívakkal szembemenni. Nagyon érdekelne ha valaki kikutatná szociológiailag, közvéleményileg, hogy mennyire működne ez a hipotézis ha gyökeresen felforgatnák a nyugdíjrendszert: korhatáremelés, korengedmények megnyesése, nyugdíjbefagyasztás, vagy a nyugdíjkiadások GDP meghatározott %-ában maximalizálása. Mennyit vinne el, maradna-e annyi ami a többséghez elég a következő választáson? Hozna-e ez szavazatot az aktív korúak közül, leszámítva az itt fórumozó okostóbiások pengevékony rétegét? Vagy tényleg csak a machete maradna. :-)
drienovác
2010. november 04. 13:37
haha, B terv - még A tervet se lehetett kidolgozni, annyi volt a meglepi, az igazi aknák csak eztán jönnek a kutya nem nyúlt volna a magánnyugdíjpénztárakhoz, ha a gyökér EU biztos engedte volna beszámolni a költségvetésbe az évente odairányított összegeket - most nem irányítják át, és az állam pozíciója javul, lesz egy csomó papírmunka, és akinek fontos, hogy az így átirányított pénze örökölhető stb legyen, az vadul anyázni fog mé nem az EU biztos anyázzák? ha kicsit rugalmasabb lett volna, sok mindent megspórolhatott volna nekünk, de azok a nagyarcú seggfejek képtelenek leszállni a magas lóról
ProfWilliam
2010. november 04. 13:36
Tetszik hogy akkora gazdasági szuper elemzők vannak az index-origo tengelyen hogy már most fellebbezhetetlenül 2 évre előre megtudják mondani hogy mi lesz. Legközelebb őket kellene megválasztani ás minden rendben lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!