A franciaországi történések rámutattak: a brüsszeli migránskvóta-javaslat működésképtelen – Nógrádi György a Mandinernek

2023. július 13. 09:11

Franciaország nem tudta integrálni a beérkezett menekülteket, miközben a francia és az egész európai társadalom átalakult: kisebb tolerancia a bevándorlók, de a többségi társadalom részéről is. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt a Stratéga vendége. Szöveges összefoglaló.

2023. július 13. 09:11
FRANCE - URBAN VIOLENCE IN NANTES FOLLOWING THE DEATH OF YOUNG NAHEL IN NANTERRE

Az alapvető dilemma az, hogy a Nyugat-Európába jövő migránsokat nem tudták integrálni” 

– kezdte a beszélgetést Nógrádi György reflektálva a hetekben zajló franciaországi zavargásokra, amelyet egy 17 éves algériai fiatal halála váltott ki. A fiatal egy közúti ellenőrzésen nem akart engedelmeskedni a rendőrnek, megpróbált elhajtani, és a rendőr rálőtt. Az országos zavargások erőszakos és pusztító irányt vettek. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a harmadik világból érkezett fiatalok, valamint a harmadik, illetve negyedik generációs bevándorló hátterű fiatalok döntő része nem integrálódott Franciaországban. Ezek a fiatalok a saját vágyaikat, elképzeléseiket próbálják keresztülvinni, nem találják a helyüket a modern francia társadalomban – mutatott rá Nógrádi. A szakértő szerint az egész európai társadalom átalakult, már sokkal kisebb a tolerancia többségi társadalom és a bevándorló közösség részéről is.

Brüsszelnek át kellene gondolnia a saját integrációs politikáját” 

– értékelt Nógrádi György, ugyanis az Európai Unió intézményrendszere újra a bevándorlók tagállamok közti elosztása mellett döntene, ha egy tagállam elutasítja, abban az esetben pénzbüntetésben részesítik. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez működésképtelen javaslat, mivel úgy látja, a migránsok többsége nem akar dolgozni. A migrációs helyzet kapcsán Nógrádi kiemelte: idén már tíz olyan milliós német nagyváros van, ahol a hat év alatti gyerekek többsége bevándorló hátterű.

Ha nekem kellene dönteni, csak Scholzot hívnám” 

– reagált Nógrádi György arra a felvetésre, hogy Emmanuel Macron francia elnököt vagy Olaf Scholz német kancellárt hívná fel, ha valamilyen európai ügyet el szeretne intézni magas szinten. Szerinte a belső problémák ellenére még mindig Németország a vezető hatalom Európában, ezért is kell a németekkel először tárgyalni. Franciaország meggyengült és megosztott, és ezt globálisan mindenki érzékeli.

Július 11-12-én hívták össze a vilniusi NATO-csúcsot, ahol többek között Ukrajna NATO-csatlakozása is napirendi pont lesz. Jelenleg ott tartunk, hogy körülbelül 40 ország támogatja Ukrajnát valamilyen módon – értékelt Nógrádi György, amelyhez hozzátette, ha Ukrajna nem ér el valamilyen sikert az ellentámadásban, nem fog ennyi pénzt és fegyvert kapni, ha pedig a támogatás megszűnne, Ukrajna 24 óra alatt összeomlana.

Ukrajnát nem lehet felvenni a NATO-ba, mert alkalmatlan rá, valamint ezzel a harmadik világháború szélére sodródnánk”

– hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő. Szerinte ma az országok jelentős része nem akar egyik blokkhoz sem tartozni, sem a NATO-hoz, sem a Kína köré szerveződő szövetséghez. Nógrádi György elmondta, hogy a blokkon kívüli országokban a nagyhatalmak tartanak fent katonai és rendfenntartói érdekeltségeket, amellyel a befolyásukat igyekeznek növelni.

A katonailag semleges országoknál is változásokat látunk, csökken a semlegességi, a függetlenségi mozgástér. Ausztria és Svájc is csatlakozni szeretne az „Európai Égi Pajzs” kezdeményezéshez, amelyet számos NATO-tagállam aláírt, a szándéknyilatkozat szerint pedig a felek közösen fognak légvédelmi rakétarendszereket beszerezni. A biztonságpolitikai szakértő szerint 

minden ország keresi az új helyét és szerepét 

ebben a konfliktusban is, illetve a megváltozott geopolitikai környezetben – ahogy Svájc és Ausztria is teszi. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

A műsor podcast formában is meghallgatható: 

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GYfee
2023. július 13. 16:23
Ez az az a nográdi akinek az ukrajnai háború kapcsán tett 18 jóslatábol 17 nem jött be. Pld. "Hülye az aki aszt hiszi, hogy oroszország megtámadja ukrajnát!"
ottoka-0
2023. július 13. 12:47
szerintem mindenki tudja, hogy ennek migránsdinak iszlám európa lesz a vége, de kinek és miért jó ez? miért adnánk át európát? eszükben sincs integrálódni. pontosan az ellenkezőjére törekszenek. a teljes leválásra, a párhuzamos társadalom kialakítására,- addig is, amíg nem jön létre a nagy és hatalmas és erős iszlám európa. észnél lenni!
Dixtroy
2023. július 13. 12:30
"Az alapvető dilemma az, hogy a Nyugat-Európába jövő migránsokat nem tudták integrálni" Miért, akarták? Képzeld el, hogy terem hátul a paradicsom, a kölkök szépen tanulnak, az állapapírod szépen hoz, és az a legnagyobb gondod, hogy Korfura vagy Szicíliába menjél nyaralni, majd biztos érdekelni fog a választás és hogy melyik LGHDTV+ faszkalap mit akar. Vagy inkább valaki folyton ellopja a kölköd bringáját, mindenki kibaszottul ideges, mert kettővel arrébb egész nap cigányok üvöltenek egymással, a melóhelyeden neked is kivan a faszod mindennel, és alig várod, hogy valaki megkenjen egy kiló krumplival, hogy szavazz rá és elkergeti a ronda fideszt aki minderről tehet.
Zolotarjov
2023. július 13. 11:46
A század végére önálló iszlamista városállamok fogják jellemezni Nyugat-Európát. A mai értelemben vett államok eljelentéktelenednek, majd megszűnnek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!