Mi a kulcs? Oroszország egy titok belsejébe rejtett rejtvény

2023. június 29. 16:13

Magyarországnak is az az érdeke, hogy ne egy diktatórikus Oroszország rontsa a levegőt Európa keleti felében.

2023. június 29. 16:13
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
balk.hu

„Az interjúban Orbán miniszterelnök megismétli véleményét, hogy Ukrajna nem nyerheti meg ezt a háborút. Abban az értelemben biztosan nem, hogy a Kreml tornyára kitűzik az ukrán zászlót, de a világ és közte Magyarország számára nagyon nem kívánatos, hogy a jelenlegi frontvonalak alapján olyan béke jöjjön, amiben Oroszország megtartja hódításait. Ez nemcsak erkölcsi, de politikai és jogi szempontból is tragédia lenne, újabb agresszióra bíztatná a magukat erősnek érző államokat, és persze ellentmondana az önrendelkezés elvének.

A magyar miniszterelnök szerint »Ukrajna már nem szuverén ország. Nincs pénzük. Nincs fegyverük. Csak azért tudnak harcolni, mert a Nyugat támogatja őket.«

Afrika számos országától csendes-óceáni sziget-államokon át egészen Koszovóig és Boszniáig – természeti, politikai és gazdasági okokból – számos ország nemzetközi támogatásból, segélyekből tartja fönn magát. Ukrajna nem ilyen ország. Van vasa, szene, fejlett ipara. Valaha »Európa éléskamrája« volt és újra az lehet. Elsősorban békére van szüksége, utána jelentős nemzetközi segítséggel újjáépítésére, és jó, korrupciótól megtisztított kormányzásra.

A II. világháború végén – Hitler »jóvoltából« – romhalmazzá vált Németország húsz év alatt virágzó jóléti állammá vált. A demokratikus világ, élén saját szövetségeseinkkel, a nyugati demokráciákkal, köztük a három másik visegrádi országgal, egy békés, európai Ukrajnát akar, nem egy másik Belaruszt, és nem háborút. Háborút Oroszország akar. Annak az országnak az egy negyedét akarja bekebelezni, amelynek a függetlenségét és területi épségét 1994-ben – éppen Budapesten – külön is elismerte.

Az Európai Unióba törekvő balkáni államokkal együtt Magyarországnak is az az érdeke, hogy ne egy diktatórikus Oroszország rontsa a levegőt Európa keleti felében. Az elmaradt puccs után nyitott kérdés, mi lesz ennek az atomhatalomnak a jövője. Noha kétségtelenül presztízsveszteség Putyin számára, hogy az általa hazaárulásnak nevezett lázadással kiegyezett, és talán föláldozza Sojgu hadügyminisztert, attól tartok, hogy mind a háborúban, mind a belső elnyomásban még keményebb lépések következnek, hogy az elnök ezzel is kifogja a szelet Prigozsin és a vele rokonszenvezők vitorlájából.”

***

***

Nyitókép: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monostor
2023. július 03. 14:21
Az egész cikk értelmetlen, nem értette meg Jesszenszky, hogy mire utal Orbán Viktor azzal, hogy Ukrajna nem független. Ha az ukránok csak segélyekből tudnak háborúzni, akkor értelmetlen az ipari, mezőgazdasági (múlt vagy jövőbeli) potenciáljaikról beszélni. Ez olyan, mint akit havonta a szülők támogatnak és mégis anyagilag függetlennek tartja magát.
elfújta az ellenszél
2023. június 30. 14:50
Géza bácsi Washingtonban annyi bullshittel tömte tele magát, hogy még mindig árad belőle, gombnyomásra
Bájron
2023. június 30. 14:18
37 éve ismerem Géza bácsit, ki valamikor csak a pénz érdekelte, kivétel, pinna ügy!!!!! Kurvába nem ismert lehetetlent!
Vakfolt
2023. június 30. 13:02
"a világ és közte Magyarország számára nagyon nem kívánatos, hogy a jelenlegi frontvonalak alapján olyan béke jöjjön, amiben Oroszország megtartja hódításait" Ugyan miért nem? És mivel akadályozod meg? És ki is lenne az a "világ"? Az amcsik és az angolszászok? És miért olyan fontos nekünk, hogy nekik mi a fontos?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!