Ez a hiperhaladár, nagyon nyugatosch szemlélet rettenetesen provinciális

2023. február 10. 16:23

És buta.

2023. február 10. 16:23
null
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Facebook

„»A Nyugat 2000 éve a fejlődés, a technológiai és kulturális inniváció, a társadalmi haladás motorja.«

A Harmadik Pólust a seggbutaság fogja megképezni. Miután megtudtuk, hogy az abszolutizmus a feudalizmus legfelsőbb foka, azt is megtudtuk, hogy a NYUGAT (Zsupér új vallása) kétezer éve mindenféle haladás és innováció motorja.

De amúgy a reneszánszig nagyjából a “Nyugat” egy pocsolya volt, és annyit mondhatott és mondott okkal-joggal, hogy csórók vagyunk, de szabadok, mert gazdagok és innovatívak inkább a keleti despotizmusok voltak. Általános iskolás tananyag, hogy mikor puskaporoztak már a kínaiak. A nyugati hegemónia pár száz éves fejlemény, világtörténeti léptékben kb. semmi. Legnagyobb jóindulattal is 500 éve kezdett el együtt megjelenni a szabadság és a jólét házassága. Előtte nem volt, és jó kérdés, meddig tart.

Ez a hiperhaladár, nagyon nyugatosch szemlélet rettenetesen provinciális (és buta).”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. február 11. 08:34
Lehet a történelmi korokról vitatkozni, hogy melyik meddig tartott és miből mi alakult és minek mi köszönhető. Annyi biztos, hogy az innováció az elmúlt évszázadokban nyugaton volt. Az is biztos, hogy a fejlődés nem cél hanem eszköz volt, a mások feletti dominancia, a világkereskedelem feletti ellenőrzés és új erőforrások meghódításának érdekében. Az ütemet a nyugat diktálta, az erőforrások árát és hozzáférhetőségét ők szabták meg és egy történelmi léptékkel igen rövid ideig a világot is uralták. Volt ehhez egy támogató politikai-gazdasági környezet (demokrácia+kapitalizmus), ami elősegítette az egészséges versenyt és hagyott minden gazdasági erőforrást kiaknázni. A kelet nem alakult ilyen gyorsan és lett is komoly versenyhátrányuk. Ugyanakkor az inga elindult visszafelé, Japán évtizedek alatt lett feudalizmusból a techno-evolúció éllovasa és momentán Kína fejlődik a leggyorsabban és mivel simán lemásolnak bármit, így a meglévő dolgokat már nem kellett újra feltalálniuk. Jelenleg a nyugat látszik elveszteni az előnyét: A társadalmát a saját jóléte által generált problémák feszítik szét (woke, lmbtq) a gazdaság által törvényszerűen kitermelt szupergazdagok pedig a politikai hatalmat igyekeznek megszerezni azért, hogy még nagyobb dominanciára tegyenek szert. Viszont egyre kevesebbet innoválnak és az erőforrásaikat is inkább a szintentartásra fordítják: egyrészt jellemzően erőforrásokat szívnak el másoktól, hogy más se tudjon innoválni, másrészt kiépítik a véleménymonopóliumot, ami magát sokszínűnek hazudva igyekszik minden színt betiltani. Magyarország pedig, ahogy sokszor megpróbál a kettő között lenni és mindkét oldal jó tulajdonságaiból meríteni. A nagyobb gond, hogy a nyugat ezzel ah állásponttal kicsit sem megértő. Jelenleg már jófejségre sem futja, hanem sokszínűen kell ugyanazt gondolni és tenni, amit ők gondolnak és tesznek.
tevevanegypupu
2023. február 11. 08:19
Nem kellene Puzsért általánosságban butázni mert egyáltalán nem az, bár néha előjön belőle valami durva felháborodás, művi vagy igazi azt nem mindig tudja az ember eldönteni..inkább valamiféle politikai csatlakozás igényé...Egyedi és utánozhatatlan figura a balliberális oldalon..gyakran liberalizmus nélkül.A centrumtól olyan messze van mint Lipótváros Jeruzsálemtől.. Inkább csak önmagát képviseli és sikerült neki ezzel helyet találnia a celebség és a politikai (nagyon)megmondók között..Manapság mikor mindenki (nagyon)megmond..ki intelligensen ki nem..ez azért teljesitmény. Puzsérban túlteng az önbizalom, magabiztosság és tévedhetetlenség ..ezt az is bizonyitja, hogy képes volt főpolgármesternek jelentkezni..Megadja sem sorolható a hétköznapi emberek közé..hogy nagyképű, az hozzátartozik ehhez a hivatáshoz. Aki csendes, annak ebbe a körbe bekerülni lehetetlen..hacsak nem oda születik. Puzér a kérdéses cikkében nagyon gyorsan bizonyitani akart valamit..azért nem nagyon törődött részletkérdésekkel..a fontos az volt, hogy minél előbb megjelenjen.
Lajoss
2023. február 11. 07:10
Bezzeg a mi 26%-os inflációnk..merjünk nagyok lenni..hát ebben sikerült..
Újjáélesztett Dodó
2023. február 10. 22:19
Érdemes definiálni a fejlődést, illetve meghatározni, hogy mivel mérjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!