Fogatlan Leopardok

2023. február 07. 20:14

A Leopard 1 már a hidegháború idején is elavult harckocsinak számított.

2023. február 07. 20:14
null
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér

„A gyártó Németország – pontosabbak az akkori NSZK – mellett a legnagyobb rendszeresítők közt találhatjuk Olaszországot, Dániát és Belgiumot. Ám a NATO tagállamok közül dedikált harckocsiként mára már csak Görögország és Törökország tartja hadrendben a típust, amelyet Németország is több mint 20 éve vont ki a szolgálatból. Utóbbi nem véletlen, hiszen a Leopard 1 már a hidegháború idején is elavult harckocsinak számított.

Ahogy már említettük, a háború utáni első saját tervezésű német harckocsi kapcsán a felmerülő problémák többsége magával a típus elsőségével hozhatók összefüggésbe. A tervezés során a német mérnökök jelentős hányadban a második világháborús harctéri tapasztalatokra alapozták a kialakítást, amely ennek következtében bár hivatalosan harckocsinak minősül, de sokkalta nagyobb hasonlóságot mutat a korábbi páncélvadászokkal. Utóbbi hasonlóság leginkább a páncélvédelem tekintetében nyilvánult meg, mivel a Leopard 1 a hidegháború egyik leggyengébben páncélozott harckocsijának tekinthető.

Az időközben titkosítás alól feloldott német tanulmányok és dokumentumok szerint a torony esetében a maximális páncélvédelem nem haladta meg a 115-130 milliméteres hengerelt acél – RHA – egyenértéket, míg az alváz esetében a maximum érték 140 milliméter. Szemben a későbbi korok kompozit páncélzatával, a Leopard 1 kizárólag nagy szilárdságú acél felhasználásával készült. Fontos ismét kiemelni, hogy ezek az értékek a frontpáncélzatra vonatkoznak, az oldalsó és egyéb területek védelme ennél csak gyengébb.”

Nyitókép: Wikipedia

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. február 08. 05:14
Nagy üzlet a háború.
LancelotDuLac
2023. február 08. 02:34
Nyilván a nyugati az szar bezzeg, amit orosz csinál az kitűnő! XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD lásd Sokol rádió Junoszty tv........................ a magyarok számolatlanul adták Iraknak a T 72-seket, csak vigyék XDDDDDD
Akitlosz
2023. február 08. 00:32
Fontos kiemelni, hogy manapság a harckocsi harckocsi ellen összecsapás ritka. Azaz a Leopard 1-es mindenhol jó szolgálatot tehet, ahol nincsenek ellenséges harckocsik. Teherautókkal csapatszállítókkal, gyalogsággal azért csak el tud bánni. Márpedig a frontvonal nagyon hosszú. Tehát nincsen igaza a szakértőnek. A Leopard 1-esek használható erősítés Ukrajnának. A gyalogság mindenhol örül, ha saját tankok is vannak a közelükben, akkor is, ha azok már elavultak. A tankok egy részét, például a könnyű tankokat, nem az ellenség tankjainak a legyőzésére tervezik.
Reaktor71
2023. február 07. 23:32
" Én már legalább 100 különbőző videót láttam, ahol NLAW, Javelinnal lőttek ki orosz tankot." Aha és milyen érdekes, hogy ezeken a kilőtt roncsokon a Z jel, mindig ragyogóan hófehér. :D Azaz utólag van rápingálva. A tank szétrobban de a Z betű az javelin-álló. :D Az ilyen twitteres fos videókat azért érdemes kisebb gyanakvással megnézni. A Konkurszt és a Kornetet főleg a közel-keleten vetették be. Kevesebbet biztos nem gyártottak belőle. " Vagy mégsem annyira hatékony? " Már miért ne lenne hatékony? Észak-szíriában Kornettel szedtek le török Leo 2A4-eseket. Kornettel és Konkursszal pedig Merkavákat és Namereket. Akkor szerinted miért is nem hatékony.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!