Liz Trusst üres ambíciói juttatták hatalomra és törték is össze

2022. október 22. 08:10

Úgy fognak rá emlékezni, mint Nagy-Britannia legrosszabb miniszterelnökére, pedig inkább egyfajta tükörként kellene.

2022. október 22. 08:10
null
Tanya Gold
Politico

„Túl azon, hogy nyilvánvalóan alkalmatlan a feladatra, Truss nagyrészt a körülmények és a rossz szereplők áldozata. Olyannak látom őt, mint egy gótikus regény szereplőjét: talán mint Daphne du Maurier »Rebecca« című művének második Mrs. de Winterjét, egy névtelen lányt, aki Manderleyben (az égő Tory-pártban) menekül Rebecca, az első Mrs. de Winter megszállottjaként, aki ebben a képzeletben vagy Boris Johnson, vagy Margaret Thatcher, vagy mindkettő: hiszen erősebb szellemek árnyékolják be őt. Nincs identitása, és inkább paradigmaként, mint autonóm figuraként értelmezhető.

Ő a paradigmája a tory párttagság távolságtartásának az ország többi részétől, ami 12 évnyi hatalom után igen mély szakadékot jelent; paradigmája a politikai osztály hajlamának az látszatra a tartalom fölött; paradigmája a virágzó nárcizmusnak; a paranoia, a kultúrharc ízlésének és a hatalomra törés vágyának, amit a Brexit szított a támogatóiban – Truss tipikusan későn és buzgón tért meg –, amikor már rájöttek, hogy tévedtek. 

Ezek a szálak gyúlékonyan futottak össze Trussban, ami őt – és a Tory pártot – romokban hagyta. Azt hiszem, látok reményt a demokráciánk számára, mert ezek mind véget ér. Truss nem bukott meg: ennél rosszabb a helyzet. Inkább – szófogadóan – összetört.”

Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Daniel Leal

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lolek
2022. október 23. 10:32
Nem kellene ekézni Liz Trusst-ot, nincs olyan képzett, tehetséges politikusa NagyBritanniának, aki ki tudná vezetni a nemzetközösséget egyik napról a másikra, a nem kevés, és a brexit óta felgyűlt problémákból. Egyáltalán Európában sincs egy épkézláb politikus, ha van, akkor nagyon a háttérbe lettek szorítva.
elfújta az ellenszél
2022. október 22. 19:31
Nem butább a többieknél, például annál a Tanyalánynál, aki ezt a nyakatekert posztot írta
Micó
2022. október 22. 18:37
Furcsa volt a nő. Olvasási , számolási nehézségek mellett rendszeresen elkékűlt- zöldűlt a dühtől, de éppen ezert lehett reménykedni abban, hogy a pszichopata Johnsont - megújítva- tudja pótolni. Nekem ezért csalódás.
minekkellregisztralni
2022. október 22. 17:19
Tanya Gold --- Ez valami étolajmárka?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!