Sokat kellett várni a Médiatanácsnak a homofóbiát rendeletbe iktató támogatására

2021. szeptember 15. 21:01

Sokat tanultam az elaborátumból, ám egy helyen megakadtam az olvasásban.

2021. szeptember 15. 21:01
null
Gábor György
Gábor György
Facebook

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kiadta azokat a szempontokat, amelyek alapján kell majd az egyes tartalmakat a 18-as korhatári jelzéssel ellátni a kiskorúak védelmének érdekében. A Hatóság minuciózus pontossággal, filisztercopfos pedantériával és egy viktoriánus kori hittérítő puritánságával igazít el bennünket például abban, hogy mikor nem problematikus egy »a gyengédséget kifejező általános gesztus«, mint a »puszi, ölelés, kézen fogva sétálás, csók«, s milyen következményekkel jár, ha ezek »a tartalom központi, meghatározó elemévé válnak«, »öncélúak« lesznek és az »adott műsorszám fő témájává« tülekednek elő. (Például Rodin: A csók c. alkotásában a csók »a tartalom központi, meghatározó elemévé vált«, az »adott műsorszám fő témájává«, miként Klimt hasonló című festményén.)

Sokat tanultam az elaborátumból, ám egy helyen megakadtam az olvasásban. A nagytiszteletű Médiatanácsnak a jogalkalmazási gyakorlat elvi szempontjait tartalmazó szövege egy helyen ekképp szól: »A közvetített üzenet kapcsán fontos leszögezni, hogy a besorolás során a megítélés függhet attól, hogy egy adott műsor vonzó vagy elítélendő példaként mutatja be a kritikus tartalmat.«

Vagyis mindjárt más a helyzet, ha a homoszexuálisokat elítélendőkként és megvetendőkként mutatja be az adott műsor: ha például valamelyik stúdióban vidám, térdüket csapkodó, nagyműveltségű szellemi verőlegények egymás szavába vágva, teli szájjal, önfeledten b*ziznak, elítélve és kigúnyolva az érintettek szexuális szokásait. De mindjárt zöld utat kap az a produkció, amelyben a rózsaszín háromszög jelével megkülönböztetett, s koncentrációs táborokban elpusztított közel 20.000 homoszexuális meggyilkolását vonzó cselekedetként ábrázolják az alkotók.

Ugyanakkor a nácik Enigmáját feltörő zseniális angol matematikusról, Alan Turingról szóló Kódjátszma c. film a homoszexuális főhős vonzó ábrázolása miatt a 18 éven aluliak számára minden bizonnyal a tiltott kategóriába kerül.

Fogalmam sincs, mi lehet az oka annak, hogy ilyen sokáig kellett várni a nagytiszteletű Médiatanácsnak a homofóbiát végre-valahára rendeletbe iktatott támogatására.

De ha a Fidesz által összeállított Médiatanács ezt a szöveget az Orbán-kormány rafinált feljelentésének szánta az európai fórumokon, akkor egy szót sem szóltam.”

Fotó: MTVA/ Róka László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustus1
2021. szeptember 18. 19:16
"kigúnyolva az érintettek szexuális szokásait" - ez tényleg elítélendő, mert a buzik anális közösülését nem kigúnyolni kell, hanem okádni tőle.
lhotx
2021. szeptember 16. 10:37
Majd csak jön már az a Gyurcsány, annak nyomán meg a mohamedán hadak, aztán lesz tolerancia... minden szempontból, rogyásig.
zakar zoltán béla
2021. szeptember 16. 10:22
00
1000bocs
2021. szeptember 16. 08:20
Egy kerdés: miért is kellene pozitív kontretusban bemutatni a homokosokat? Miéet kellene minden filmben, sorozatban lennie egy homokos párnak, akik műveltebbek, okosabbak, megértőbbek, jobban öltöznek, gazdagabbak és menőbbek mint a heterók? Ez ugye ma általános gyakorlat. Ez a barom is fájlalja Alan Turingot, de kussol a Nyugati aluljárós fiúkurvákról. Mert a buzivilágot csak mint szépet és elnyomottat láthatjuk a filmekben, véletlenül sem a kendőzetlen valóságot. És ez a barom állítólag értelmiségi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!