Visszatér a német újságírás az újságíráshoz?

2021. március 09. 13:04

Néhányan évek óta kétségbe esnek német újságcikkek olvasása közben. Gyakran nem a realitást ábrázolják, hanem a mindenkori újságíró világnézetét, hírbe, interjúba vagy riportba csomagolva. Most végre elindul egy ezzel ellentétes mozgalom.

2021. március 09. 13:04
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Corvinák

„Már két évvel ezelőtt írt Ralf Schuler, a Bild-Zeitung parlamenti irodájának befolyásos vezetője egy könyvet „Hadd legyünk populisták” címmel. A Mathias Corvinus Collegium diákjainak 2020 novemberében tartott előadásában azt az álláspontot képviselte, hogy az újságírásnak újra azt a reális világot kellene erősebben ábrázolnia, amelyben az olvasók élnek, és nem valamiféle világnézeteket és viselkedésmódokat terjeszteni, amelyek nem gyökereznek a társadalomban. Különben, vélte, a médiumok elveszítik hitelességüket. Ez komoly veszély magára a demokráciára nézve. 

Nos, mind maga Schuler, mind a Neue Zürcher Zeitung, amelyet Peters újabban ügyvezetőként képvisel, inkább polgári-konzervatív beállítottságú. De a hagyományosan liberális hetilapnál, a Die Zeitnál is új hangok hallatszanak. A lap 75. születésnapja alkalmából február 24-én Giovanni Di Lorenzo főszerkesztő óvott egy baloldali vélemény-újságírástól. Például az egykor tekintélyes New York Timesnál – írta – időközben sok szerkesztő már fél leírni azt, amit gondol. Di Lorenzo: »Hogy bízzon meg az ember egy olyan médiumban, amelynek saját alkalmazottai azt hiszik, hogy bizonyos véleményeket inkább ne közöljön az ember?«

Már egyedül az a tény, hogy a svájci NZZ a német piacon meg tudta vetni a lábát mint az objektivitásra törekvő újságírás új vezető médiuma, mond valamit a vezető német médiumok utóbbi évekbeli mulasztásairól. Láthatóan rés keletkezett a piacon – azon a helyen, ahol elvárják a normális újságírást. Mindenesetre jó hír: Németország médiumai  (közülük legalább néhány) újra erősebben akarnak azzal foglalkozni, hogy mi a klasszikus újságírás lényege.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2021. március 09. 22:04
Az utolsó link nem funkcionál, talán így: https://twitter.com/Human_Action21/status/1368523867950612481
C.Dömötör
2021. március 09. 22:01
A svájci NZZ olyan szar lett, nincs más szó rá, hogy lassan eléri a német színvonaltalanságot. Jellemző, hogy ha egy félig objektív cikk jelenik meg, akkor az emberek ünnepelnek, és mondják ,,ez is csak itt jelenhet meg". Beérik néhány aprósággal, már ezért is hálásak. A NZZ a nulla évekig a legjobb német nyelvű újság volt, és valóban független. Ennek réges-régen vége. Én kilenc évig olvastam rendszeresen, tudom, hogy miről beszélek. Így néz ki a svájci média hálózat: https://swprs.org/netzwerk-medien-schweiz/#foobox-1/0/medien-netzwerk-schweiz-hd.png S ilyen német: https://swprs.org/netzwerk-medien-deutschland/#foobox-1/0/netzwerk-medien-deutschland-spr-mt.png Itt nincs menekvés. Ez a táblázat jól mutatja az irányt, hogy miként, és merre ,,fejlődünk": https://pbs.twimg.com/media/Ev35M1XXYAAtwr5?format=jpg&name=medium A véleményformálók felelősége ebben roppant nagy.
lendvaiildiko
2021. március 09. 21:27
Dolfi kezdte, Anzsi folytatja .....
hátakkor
2021. március 09. 18:14
Mitől térne vissza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!