Legyenek becsületes emberek, mert a tisztesség hosszú távon megtérül!

2020. november 09. 13:28

Legyenek hűségesek másokhoz, legyenek hűségesek önmagukhoz! Úgy öregedjenek meg, hogy büszkén nézhessenek tükörbe. Interjú.

2020. november 09. 13:28
Tombor Balázs
mcc.hu

»Legyenek becsületes emberek, mert a tisztesség hosszú távon megtérül!« – ezt üzeni az MCC-s diákoknak a Mathias Corvinus Collegium egykori társalapítója. Tombor Balázzsal az október 23-án átadott a kitüntetése kapcsán a múltról és a jelenről beszélgettünk.

Mit szólt hozzá, amikor megtudta, hogy október 23-án a Magyar Érdemrend polgári tagozat lovagkeresztjének kitüntetésében részesül?

Őszintén szólva nagyon meglepett. Nem gondoltam volna – ez az igazság. Váratlanul egy levelet kaptam a Miniszterelnökségről, melyben értesítettek a kitüntetésről. A lovagkeresztet nagy örömmel fogadtam és vettem át Gulyás Gergely miniszter úrtól. Ez az elismerés rendkívül nagy megtiszteltetés az egész családom számára. A díjátadásra a feleségem is elkísért, a kitüntetés átvétele után a gyermekeim, Kata lányom, András és Bálint fiam köszöntöttek a helyszínen nagy szeretettel. Csopakról reggel pedig Balázs fiam bocsátott útra. Gyakorlatilag mindannyian részesei voltak az eseménynek – ha nem is közvetlenül.

A kitüntetéssel a magyar állam a Mathias Corvinus Collegium társalapítójaként nyújtott munkáját és teljesítményét ismerte el. Honnan jött a tehetséggondozó intézmény és alapítvány létrehozásának ötlete?

1996-ban abban a szerencsés helyzetben volt a családunk, hogy egy sikeres befektetés révén nagyobb összeghez juthatott. András fiam szorgalmazta, hogy a pénzt egy jótékonysági célokat szolgáló alapítvány létrehozására fordítsuk. A Tihanyi Alapítványba természetszerűen én már mint társalapító kurátor kerültem be – ilyen egyszerűen indult az egész. S bár a fejlődés nagyon lassú volt, hiszen eleinte még nem volt sem hely, sem iroda, sem felszerelés, a hangulat nagyon családias, a jövőkép pedig már akkor igen bíztató volt. A tehetséggondozás ügyét ugyanis már a kezdetektől fogva elismert emberek karolták fel: elég, ha csak Mádl Ferenc vagy Sólyom László nevét említem a legjelesebb személyiségek közül.

Milyen útravalót adna az MCC-s diákoknak, kollégistáknak?

Nagyon nehezet kérdezett, mert mit is tudnék én nekik adni? Azt fölösleges mondanom, hogy tanuljanak, mert ez az elsődleges elvárás, ez az elsődleges feladat. Fontosnak tartom, hogy legyenek becsületes emberek, mert a tisztesség hosszútávon megtérül. Pillanatnyi haszonszerzés érdekében nem szabad lemondani a lelkiismeretünkről. Legyenek hűségesek másokhoz, legyenek hűségesek önmagukhoz! Úgy öregedjenek meg, hogy büszkén nézhessenek tükörbe – önmagukra.”

(MCC)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. november 10. 04:32
Ezt máshová írtam, de ide is tanulságos: Nézd meg Gombos Edina férjét, lelkes Trump-szavazó: https://www.youtube.com/watch?v=gUOz7ZXrnIY Kirakta a ház elé zászlón a választását. Kubai, és a kubaiak általában mind Trumpra szavaztak, de ezen felül is nyilvánvalóan konzervatív beállítottságú, rendpárti, aki a feleségének konyharuhát vesz ajándékba, és mielőtt a gyerek beülne a kocsiba, kirázza a cipőjét. IT-szakember, a választáson ellenőr volt, egy hónapig napi 16 órát dolgozott vele, tipikus jó állampolgár, a társadalom gerince. Fogd fel és nyugodj bele, hogy a népesség derékhada, akik a legtöbb súlyt cipelik, azok konzervatívok, és az USA-ban Trump hívei. Ez neked tetszik vagy sem, akkor is így van, és ha összeveted Alberto "Gombost" Stephen Kinggel, akkor elég nyilvánvaló, hogy Alberto teljesen racionális, józan, nem fantáziál hülyeségekről. Utóbbi (mármint a fantáziálás) nem probléma, de a munkák zömét az Albertohoz hasonló emberek végzik el, ezért elsősorban az ő szavuknak kellene számítania a társadalom vezetésének megválasztásakor. Az ilyen emberek nagyon jól ellennének horrorírók nélkül, a horrorírók viszont egy percig sem maradnának életben az "Albertók" nélkül. Persze, száz év múlva is mindenki tudni fogja, hogy kicsoda Stephen King, és senki sem fogja tudni, hogy kicsoda volt Alberto "Gombos", de perpill Albertora nagyobb szüksége van Kingnek, mint Kingre Albertonak. Előnyben kellene részesíteni Albertot és a hozzá hasonlókat, mert rajtuk múlik a legtöbb TÉNYLEGES dolog, amiből az USA (vagy bármely társadalom) felépül. Ha kettéválasztanák az országot Trump híveire és Biden híveire, lefogadom, hogy Biden országa igen hamar összedőlne, míg a republikánusok fellélegeznének, hogy végre megszabadultak a söpredéktől.
Hurka
2020. november 09. 15:19
Legjobb példa erre világunkban, az új amerikai elnök.
Hurka
2020. november 09. 15:19
Legjobb példa erre világunkban, az új amerikai elnök.
Rodolfo
2020. november 09. 15:07
"Milyen útravalót adna az SZFE-s diákoknak, kollégistáknak? Nagyon nehezet kérdezett, mert mit is tudnék én nekik adni? Azt fölösleges mondanom, hogy tanuljanak, mert ez az elsődleges elvárás, ez az elsődleges feladat. Fontosnak tartom, hogy legyenek becsületes emberek, mert a tisztesség hosszútávon megtérül. Pillanatnyi haszonszerzés érdekében nem szabad lemondani a lelkiismeretünkről. Legyenek hűségesek másokhoz, legyenek hűségesek önmagukhoz! Úgy öregedjenek meg, hogy büszkén nézhessenek tükörbe - önmagukra." Csak az "MCC" lett lecserlve,de mar igy is hatasos lehetne az uzenet a lazado sminkespalantaknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!