Most nem alkalmas a pillanat az összeomlásra

2020. augusztus 01. 08:40

Abban biztos vagyok, hogy az Index hagy egy olyan űrt, amely betöltésre vár, és ezt az űrt maga a társadalom tudja betölteni. Interjú.

2020. augusztus 01. 08:40
Munk Veronika
Marie Claire

„Milyen teendőid vannak most, egy héttel a szinte teljes szerkesztőség felmondása után?

A munkaadónk nem mentett fel minket a munkavégzés alól, pontosabban egy elég érthetetlen szempontrendszer szerint valakiket igen, valakiket meg nem, én a felmondási időmet munkával töltöm. Ez jelenti az újság szerkesztését, és azt is, hogy az Index egyik vezetőjeként hozzám fordul mindenféle kérdéssel a szerkesztőség közel 100 fős csapata. Hármónk közül (Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő és Haász János főszerkesztő-helyettes a másik két vezető – a szerk.) egyvalaki mindig a lapot szerkeszti, a másik kettő pedig próbálja tartani a lelket az emberekben, fenntartani az újság működését. Ezen felül ott van még az óriási médiafigyelem: naponta körülbelül 50 médiamegkeresés fut be a világ minden pontjáról, amit szintén én koordinálok.

Honnan kerestek meg?

Tulajdonképpen mindenhonnan. A BBC-től az Al Jazeeráig, de benne voltunk a bangladesi tévéhíradóban is. Aznap, amikor felmondtunk, akkor járt nálunk a Reuters, és amint náluk lejött ez a sztori, onnantól a világon mindenki tudomást szerzett róla. Egy érdekes médiahelyzet alakult ki, ami az egész világon jellemző: sok országban szűkül egyre inkább a szabad sajtó tere, és ezekben az országokban különösen nagy érdeklődésre tart számot, hogy mi történik velünk. Nagyon rokonszenveznek azzal, hogy egy emberként jelezte egy teljes szerkesztőség, hogy ez így nincs rendben, és beleugrottunk az ismeretlenbe.

Együtt van a csapat most is? Együtt próbáltok egy új lapot indítani?

Nagyon szeretnénk együtt dolgozni tovább, szeretnénk együtt maradni. De semmit nem készítettünk elő, mert hittünk abban, hogy valahogy lehet az Index-beli problémákra megoldás, és amíg csak lehetett, az Indexszel foglalkoztunk maximális energiával. Így, hogy mi lesz később, az bizonytalan.

A felmondás napjáról készült felvételeken te nyilatkozol, te álltál ki a csapat élére. Főszerkesztőtök igaz, hogy már nem volt, de van még két vezető rajtad kívül, hogyan esett rád a választás?

Nem volt megtervezve, egyszerűen arról van szó, hogy a másik két szerkesztőtársam introvertáltabb, nem szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Nem mintha én nagyon szeretnék, de amikor láttam, hogy csomó érdeklődő újságíró kolléga áll a folyosón, mert szeretnének tudósítani a kialakult helyzetről – ez még egy nappal korábban volt, amikor kértük, hogy a főszerkesztőnket, Dull Szabolcsot helyezzék vissza a pozíciójába –, eszembe jutott, hogy én is mennyit álltam hozzájuk hasonlóan különböző helyeken információra várva, és így én mentem oda hozzájuk nyilatkozni. A másnapi felmondásunk, amiről bejárta a világot a videó, ahogy vonulunk a főnökünk irodája felé, az sem volt előre megtervezve, csak elindultunk, és valahogy észre se vettük, hogy jön utánunk mindenki. A szerkesztőtársaimmal nincs közöttünk semmilyen hierarchia, teljesen egyenrangúak vagyunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jurajur
2020. augusztus 11. 14:32
Minden csoda 3 napig tart. Csökken a lelkesedés meg aztán dolgozni is kéne. A volt indexesek például egyesülhetnének a Népszavával.
EMM195
2020. augusztus 03. 12:25
Marie Claire... Hogy oda ne rohanjak.
Krupp Skya
2020. augusztus 03. 05:47
" munkaadónk nem mentett fel minket a munkavégzés alól, pontosabban egy elég érthetetlen szempontrendszer szerint valakiket igen, valakiket meg nem, én a felmondási időmet munkával töltöm. Ez jelenti az újság szerkesztését, és azt is, hogy az Index egyik vezetőjeként hozzám fordul mindenféle kérdéssel a szerkesztőség közel 100 fős csapata. Hármónk közül (Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő és Haász János főszerkesztő-helyettes a másik két vezető- a szerk.) egyvalaki mindig a lapot szerkeszti, a másik kettő pedig próbálja tartani a lelket az emberekben, fenntartani az újság működését. Ezen felül ott van még az óriási médiafigyelem: naponta körülbelül 50 médiamegkeresés fut be a világ minden pontjáról, amit szintén én koordinálok" Csupa csupa főnök. Én szövödében dolgoztam, de ott csak egy főnök volt. Milyen jó lett volna pedig három vezető művezető őt vezető főszövőnő, főgéptisztító-helyettes és főszerkesztő-olajozóhelyettes.
lazsu
2020. augusztus 02. 15:02
Ne hazudj mán, Veronika! Mindig ott nyüzsögtél az elsősorban és ráztad szép szőke fejecskédet... Mert eszed soha nem volt sok. Ezzel persze nem vagy egyedül a széles magyar baloldali sajtóban és nyilvánosságban, de érdemes lenne tudni, hogy mit jelent a sajtószabadság, és mit jelent a függetlenség. A sajtószabadság azt jelenti, hogy nincs cenzúra. Ezt kedves kollégáiddal, inkl. az EU fröcsögőkkel is tudatnod kellene. Érthető? A függetlenség pedig azt, hogy saját pénzedet költöd, nem az enyémet. Olyan befektetőt soha nem fogtok találni, aki önti a pénz belétek, és tűri, hogy állandóan szidjátok, és még azzal is megvádoljátok, hogy elveszi a sajtószabadságotokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!