Macron, a birodalmi örökös

2019. november 11. 22:43

Macron már nem egyenrangú félként lép fel és nem csak ötletgazdaként, hanem vezetőként tekint magára.

2019. november 11. 22:43
Nadia Pantel
Süddeutsche Zeitung

„Tavaly, az első világháború végének századik évfordulóján Macron egy egyhetes emlékezeti turnéra indult, ami nem csak a múltról, hanem róla, az elnökről is szólt, aki történelmet akart írni. Nem volt egy szerény túra. Annak a régies emlékezetpolitikának volt a szöges ellentéte, amit Franciaországban gyakran folytatnak. Nemzeti büszkeség, soviniszta gesztusok: ezek mind hiányoztak. Ez nem volt egyértelmű. Zokon is vették a tábornokok és a tisztek a megkarcsúsított katonai parádét. 

Egy évvel később első ránézésre Macron valami másnak tűnik. Már nem egyenrangú félként lép fel, sokkal inkább úgy, mint egy birodalom örököse. »Franciaország szereti magukat« – mondta korábban a Bundestag képviselőinek. Mindeközben Macron szeretete ma már inkább a szülői szeretetre hasonlít: »Szeretlek, ezért vegyél fel egy sapkát« – vagy növeld meg a hadikiadásaidat. Macron külpolitikája az elmúlt hónapokban érzéketlen (a NATO »agyhalott«), megbízhatatlan (az EU-csatlakozás megtagadása Albániától és Észak-Macedóniától) és visszás (az EP-nek mindenképpen az ő jelöltjét kell megszavaznia) volt. De egyvalami nem, és ez lényeges: antieurópai. 

Két évig nézte Macron, hogy Németország nem vette fel a sapkát, mert a frizurájával volt elfoglalva. Eltávolodik az USA a transzatlanti partnerségtől? Oké, nehéz ügy. De mi van, ha Horst Seehofer szétrobbantja a nagykoalíciót?

Ha annak rendjét és módját tekintjük, ahogy Macron akutálisan a külpolitikai terveit kommunikálja, van okunk mérgelődni. Egy nemrég készült interjúban úgy elemezte a világ geopolitikai helyzetét, mintha ő volna az egyetlen, aki átlátná azt. Ez fárasztóvá teszi az együttműködést. De az ugyanakkor nagyon egyszerű is, mert Macron konzisztens és egyértelmű. Az európaiak összeolvadását akarja a katonai, a pénzügyi és a szociálpolitikai szinten. És nem csak ötletgazdaként, hanem vezetőként tekint magára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2019. november 12. 10:49
Macron olyan, mint Obama volt: meleg levegő. Egy európai haderő gondolata egyébként alapvetően jó - nem feltétlenül kell hozzá összeolvadni. Csak a gerinctelen, szanaszéthúzó, Stockholm-szindrómás Európa miatt vezetése permanensen bénult lenne. Szinte semmilyen külpolitikai célban nincs európaszintű egyetértés. A jugoszláv háború is azért húzódott el olyan sokáig, mert a történelmi beidegződöttségből a franciák a szerbeket, a németek meg a horvátokat támogatták. Amerikának kellett belépnie, hogy a gordiuszi csomót átvágja. Oroszországnak jól jönne, ha a NATO szétesne, az USA visszavonná a védőernyőt és Európa rákényszerülne, hogy saját hadseregére támaszkodjon. Európa jelenlegi mentalitását tekintve valószinűleg az ujját sem mozdítaná, ha az oroszok elfoglalnák teszem azt a a balti államokat, de meghajolna puszta zsarolásra is. Mindezzel együtt valahol el kell kezdeni az építkezést, remélve, hogy az európai mentalitás valamikor változik. Ha van egy ütőképes hadsereg, talán feltámadna vele az önbizalom, a bátorság is Európa önvédelméhez.
silenceCZ
2019. november 12. 07:05
hát ja... Apró Antal pici unokája, éberség. Veszélyben az egyesült Európa...
Coccothraustes
2019. november 11. 23:03
Mint Napóleon. Tipikus felfuvalkodott francia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!