A kormány milliárdokat vág a multikhoz, de jól fizető, biztonságos munkahelyek még sincsenek

2017. június 18. 11:41

A fideszes gazdasági modell nem működik.

2017. június 18. 11:41
Pap Szilárd István
Kettős Mérce

„A fideszes gazdasági modell tehát nem működik. 2010 óta két dolog történik: egyrészt folytatódik és felpörög a korábbi kormányok által is alkalmazott módszer, miszerint a globális piaci folyamatoknak kitett versenyágazatokban a nagy multikra támaszkodik a gazdaság, ingyenpénzzel és kisemmizett munkaerővel vonzva ide őket; másrészt a globális versenynek kevésbé kitett szektorokban (közbeszerzések, mezőgazdaság, kiskereskedelem, szolgáltatói szektor, turizmus stb.) a hazai narancsoligarchia feltőkésítése zajlik hasonló eszközökkel. Ebben a képletben egyedül a dolgozók érdekeinek nem jut hely.

Márpedig a multik tovább mennek még kedvezőbb környezetbe, és ha mégsem, az automatizálás miatt amúgy is meg vannak számlálva több hazai ipari ágazat napjai . A narancsoligarchiától pedig csak a saját zsebek kitömését várhatjuk,  gazdasági csodát kevésbé.

Egyedül a magyar állampolgárokra számíthatna minden felelős kormány, őket kellene az állami költések középpontjába állítani. Nagyvállalati adókedvezmények helyett a hazai kis- és középvállalatokat kellene támogatásban részesíteni, de ilyen irányú lépést egyet sem láthattunk a Fidesz alatt, sőt csak nehezebbé vált az életük részben a szabályozási környezet, részben az általánossá vált politikai korrupció miatt. Emellett a munkaerő képzésére, a magyar polgárok oktatására és kutatás-fejlesztésre kellene a százmilliárdokat fordítani, nem megfeledkezve arról, hogy a kormányzás célja az lenne, hogy »keményen dolgozó kisemberek« számára tegye élhetővé, igazságossá ezt az országot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. június 19. 22:07
"A kormány milliárdokat vág a multikhoz, de jól fizető, biztonságos munkahelyek még sincsenek A fideszes gazdasági modell nem működik." A korábbi vörös kormányok is ugyanezt csinálták. Ez nem csak Fidesz modell.
annamanna
2017. június 18. 22:01
Az egyik gondolatmenet az, hogy mivel ma már kevés munkaerő szükséges az alaptermeléshez, ezért a felszabaduló munkaerőt valami másfajta tevékenységgel lehet lekötni; ami akkor sikeres, ha az átlagpolgár meg tudja fizetni a maga hobbijait, például. A másik gondolatmenet, hogy az alaptermelést is minél inkább ki kell vonni a multik uralma alól, főleg az élelemtermelést, és azt szívességi vagy cserealapon, kisközösségen belül megoldani. Ez két gondolatmenet, ami keigészítheti egymást, nem mond egymásnak ellent, mert másról szól. Nyilván nem fog mindenki visszatérni az alapdolgok megtermeléséhez, de minél több ember csinálja azt kézműves alapon, annál biztonságosabb, jobb minőségű lehet az élelmiszerellátás. A két gondolatmenetet az köti össze, hogy az átlagember maga dönthessen arról, mit kezd az idejével, pénzével, munkaerejével, kapacitásával, és ne a multi vagy az állam szabja meg, hogy mit dolgozzon és mit egyen, mivel töltse a szabadidejét stb.
noMores
2017. június 18. 18:11
Kurvajo, hogy a fideszes fujfuj-multis attitud hogy megvaltozik, amikor egy ellenzeki mondja:))) Birkak vagytok, gyerekek. Csak a kutya nem latja, (meg talan aki nem multinal dolgozik), hogy az automatizalas miatt a termeloipar egyre kevesebb minkaerot sziv fel, az ide koltoztetett SSC-k persze igenyelnek a szakembereket, de ok mar nyugatra palyaztak, vagy egy jobb berert be vannak betonozva. Orban seggidiota munkaalapu tarsasalomrol alkotott kozepkori vizioja megvan? Eszebe nem jut a tudasra helyezni a hangsulyt, hisz akkor felebredne a sok proli, nem lenne, aki bekemenetel.
noMores
2017. június 18. 17:57
A tokelyre fejlesztett penzszivattyun kivul mi a szar mukodik, amihez a fidesz hozzanyult? Ahova beteszi a labat ez a seggarcu banda, az szarra valik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!