Lázadás a liberális demokrácia ellen

2016. július 02. 15:42

Orbán politikájának megvan a maga logikája, amit jól csengő hívószavakba csomagol. Az idegenekkel szemben fellépő hazafi képe, a rend, a túlcsorduló nacionalizmus egyszerű, de működő kommunikáció. Interjú.

2016. július 02. 15:42
Felcsuti Balázs
Magyar Nemzet

Mégis úgy tűnik, hogy a republikánus Donald Trumpon nagyobb a nyomás. Mit képvisel, amiért ennyire félnek tőle ellenzői?

Trump nem oka, hanem okozata az amerikai liberális demokrácia és a politikai rendszer válságának. Az utóbbi tizenöt évben az Egyesült Államok vívott két véres és költséges háborút Afganisztánban és Irakban, amelyek nem csak eladósították az országot, de káoszba taszították a Közel-Keletet. Egyre erősödnek a globalizáció és a szabad kereskedelmi egyezmények kedvezőtlen hatásai: ötmillió ipari állás veszett el a fejlődő országokban megjelent olcsóbb munkaerő miatt. A 2008-as válság újabb milliók állását, otthonát, megtakarítását söpörte el. Közben megoldatlan a társadalmi mobilitás csapdája: az Egyesült Államokban diploma nélkül nehéz jó álláshoz jutni, miközben a felsőoktatás sokaknak megfizethetetlen. Örökzöld probléma az általános egészségügyi ellátás hiánya is, egy komolyabb betegség anyagi csődbe juttathat egy családot. A kisebbség, különösen a feketék helyzete sok helyütt kilátástalan, közel 50 százalékos az afroamerikai pályakezdők között a munkanélküliség, sokan emiatt képtelenek kitörni a »szegénység-bűnözés-börtön« ördögi köréből. A válságjelenségek sorát sokáig lehetne folytatni.

Nem gondolja, hogy az amerikai társadalomról alkotott kórkép több eleme a válság utáni magyar társadalomra is ráillik?

Nagy különbség, hogy míg az Egyesült Államokban a politikai döntésképtelenség, a politikai bénultság irányába lendült az inga, addig Magyarországon egy autoriter vonásokat viselő rendszer jött létre. Bár a hazai viszonyokat kevésbé ismerem, azt látni kell, hogy amit a kormány tesz, azt széles körű társadalmi felhatalmazással teszi. Persze lehet kritizálni a választási törvényt, de 2014-ben a magyar társadalomnak már látnia kellett, hogy a kormánynak milyen tervei vannak. Orbán Viktor pedig tehetséges, tud emberi félelmekből politikai tőkét kovácsolni. Ezt tette a liberális demokrácia válságával is. Ahelyett, hogy a megreformálásáról indított volna vitát, inkább egy másik utat választott, meghirdetve az illiberális demokrácia modelljét.

Ha a liberális demokrácia válságából vezetjük le az Orbán-rendszer logikáját, nehéz fogást találni rajta. Minek kövessen Magyarország egy olyan modellt, ami a bukás irányába halad?

Orbán politikájának megvan a maga logikája, amit jól csengő hívószavakba csomagol. Az idegenekkel szemben fellépő hazafi képe, a rend, a túlcsorduló nacionalizmus egyszerű, de működő kommunikáció. Az autoriter fordulatból, bár nekem nem szimpatikus, egyébként önmagában nem következne a társadalmi erózió, hiszen vannak a világban ilyen rendszerek, amelyek működnek: Szingapúrban például egy eldobott rágógumiért is szigorú pénzbüntetés jár, az emberek mégis elégedettek. Magyarországon azonban az autoriter folyamatokat nem követi társadalmi jólét, ezzel szemben egyre idegesebbek az emberek, a közbeszédben erősödik az idegengyűlölet, a rasszizmus. A magyar társadalom tragédiája mégis inkább az, hogy az Orbán-féle logikának egyelőre nincs alternatívája. Ahogy az Egyesült Államokban, úgy Magyarországon sem született meg a felismerés, hogy a liberális demokrácia válságban van.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2016. július 03. 10:56
"Szingapúrban például egy eldobott rágógumiért is szigorú pénzbüntetés" Mér kell egyáltalán rágózni? És mér kell elhajigálni? "Magyarországon azonban az autoriter folyamatokat nem követi társadalmi jólét, ezzel szemben egyre idegesebbek az emberek" Az ilyen hülye rosszarcú uszitók miatt idegesek a zemberek. "a közbeszédben erősödik az idegengyűlölet, a rasszizmus." Hát igen, mer azok a dülledt szemű tojószárnyast imádó lábszagú mucsai bőgatyás magyarok, akiknek a kulturájából kivonták a zsidó kulturát és semmi sem maradt, csak a dúltkeblű maromzsidók jönnek a szarból. "A magyar társadalom tragédiája mégis inkább az, hogy az Orbán-féle logikának egyelőre nincs alternatívája." Hogy lenne, amikor a fajtád fél évszázadon át azon ügyködött, hogy ne legyen? "Ahogy az Egyesült Államokban, úgy Magyarországon sem született meg a felismerés, hogy a liberális demokrácia válságban van.” Én úgy vettem észre, ha a hülye jenkiknél nem is, nálunk már megszületett, a Zorán már utalgatott is holmi illiberális demokráciákra. Biztos valami másra figyeltél, igaz, Angi néni se igen akarta megérteni.
atila68
2016. július 03. 09:11
Nem az idegenekkel szemben lép fel, hanem a hazája érdekei mentén te gyökér te!
áfonya
2016. július 03. 05:14
Baloldali kormányzás alatt volta liberális rendszerek,demokráciának nem mondható inkább diktatórikus.Kommunista módszerekkel kormányoztak ,de mint magán emberek kapitalista módon gazdagodtak élnek.1945-től össze loptak annyit hogy privatizálták az állami vagyonokat azt kijátszva olcsón ,először a cégeket csődbe vitték leamortizálták munkásokat elzavarták ,így se pénzért hozzá jutottak ,így gazdagodott meg gyurcsány (Altus)
Agnieszka
2016. július 03. 04:20
Nem érzékelem, h. Orbán illiberális demokráciát építene, amit viszont a liberális demokráciából volt alkalmam megtapasztalni az MSZP-SZDSZ kormányok áldásos működése során, az egyszer s mindenkorra elvette a kedvemet, bizalmamat a hangoztatottan ilyen elvek alapján működő állami berendezkedéstől. Felejthetetlenek a 2006 őszi események, az öszödi beszéd által beindítva, a Jobbik megalakulása a Magyar Gárdával, a rejtélyes cigány ellenes gyilkosság sorozat és így tovább. Ami talán a legjobban fáj, az a MÁV Cargo. Szerintem ha van jövő, az inkább közösségi közlekedés lesz és a személyszállítást mindenütt a teherszállítás "tartja el". Az aranykészlet dobra verése sem kutya, egyedül a térség országai közül. Ebben a vacak "illiberálisnak" épülő demokráciában ennyi kedvezményt, segítséget gyermeket nevelő, dolgozó családok még eddig nem kaptak. Felcsuti?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!