Amszterdammal csodát tett a bicikli

2016. március 09. 11:10

Ha van bűn, amit a XX. században városfejlesztések során elkövettünk, akkor az az volt, amikor az autók uralmának rendeltük alá a városok mindennapjait.

2016. március 09. 11:10
Herczeg Márk
Herczeg Márk
444

Ha van bűn, amit a XX. században városfejlesztések során elkövettünk, akkor az az volt, amikor az autók uralmának rendeltük alá a városok mindennapjait. Tele a bolygó olyan városokkal, amikben az autó az úr: az autós forgalomnak megfelelően vannak kialakítva a szabályok, e szerint vannak felosztva a terek, minden más közlekedési forma csak ezután következik a sorban. (...)

A holland főváros nagyon sokáig ugyanolyan európai város volt, mint sok száz társa a kontinensen: az egész várost zsúfolt utak szelték ketté, mindenhol autók parkoltak, beton ért betont. 

Aztán a hetvenes években beütött az olajválság, és a holland kormány 1973-ban kitalálta, hogy úgy is segítenek benzint spórolni, hogy vasárnaponként megtiltják az autók használatát. Az utakat elözönlötték az emberek és ekkor sokan ébredtek rá arra, hogy máshogy is lehet egy városi térben mozogni. Onnantól, hogy a helyiek rájöttek, mit akarnak, idő kérdése volt, hogy a városvezetés felkarolja ezt. 

A sztori eredményét azóta ismerjük, Amszterdam forgalmának már felét teszik ki a biciklisek és a város Európa egyik legélhetőbb és legjobb hangulatú helyévé vált.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2016. április 28. 15:58
Parizsban is sok van, de amilyen kamikaze modon mennek neha (piroslampara futyulve) az tenyleg remiszto mind autoskent mind gyalogoskent... Nem is tudtam hogy Kolnben laksz, nincs kedved atugrani Parizsba? :)
Dénia
2016. április 24. 10:48
Szerintem igaza van. Én Kölnben lakok, ezt a várost is a bringások uralják, és nekem ez nagyon tetszik.
atila68
2016. április 14. 12:06
Márk! Javíts ki ha tévedek de '73 környékén te nem, hogy a csattogós lepkét nem tologattad, de még a szüleid is a másodfokú egyenletek megoldóképletével voltak elfoglalva.
atila68
2016. április 14. 11:57
Bármit ami vasárnapi betiltani ördögtől való. Igaz e?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!