Merkel lerombolja Európa erődjét

2015. november 08. 17:09

Európa többsége ragaszkodik az erődhöz, a külső határok megvédéséhez. Szolidaritás alatt nem a menekültek kvóta szerinti elosztását, hanem a határvédelemhez nyújtott segítséget értik.

2015. november 08. 17:09
Dési András
Népszabadság

„A lényeg, hogy Merkel valószínűleg felismerte, az Európa-erőd tarthatatlan tovább. Véget ért a menekültpolitikát évtizedeken­ át meghatározó nézet, hogy mi itt vagyunk, a nyertes oldalon, ti ott, a vesztesen. Ott is maradtok, nem mozdultok a Közel-Keletről, ezért cserébe kaptok segélyeket, valahogy fenntartunk benneteket.

Nos, ez az alapvetés erősen megdőlni látszik 2015-ben. A világ nagyobb részét adó, nélkülözésben és erőszakban élő népesség felkerekedett a jólétben és békében élő kisebbség felé, s ideért a kapukhoz. Mert ők, az egyre erőteljesebben kopogtatók is a globalizáció nyertesei közé akarnak tartozni. Osztozni akarnak a jólétben,
nem érik be azzal, hogy a globalizáció következtében okostelefonokon, laptopokon élőben, egyenes adásban láthatják, hogy mennyivel jobb minőségű az élet az Európa-erődben.

Lehet, hogy a most tapasztalt népvándorlás csak 15-20 év múlva indult volna el, ahogy azt több elemző jósolta, de a közel-keleti térség konfliktusai­nak sokasága, elsősorban Szíria és Líbia összeomlása, az Iszlám Állam térnyerése most indította be, ami »normális esetben« egy generáció múlva érte volna el Európát.

(...)

S Merkelnek vigyáznia kell. Az euróválságot nem kis buktatókkal ugyan, de kezelni tudta. Egyben tartotta a valutauniót, a menekültválság viszont sokkal jobban veszélyezteti, de­stabilizálja az uniót. Európa többsége ragaszkodik az erődhöz, a külső határok megvédéséhez. Szolidaritás alatt nem a menekültek kvóta szerinti elosztását, hanem a határvédelemhez nyújtott segítséget értik. 

E felfogás leghangosabb szószólói az ­Orbán Viktor ­mögé felzárkózó kelet-európaiak, akik a maguk sajátos módján értelmezték az elmélyített együttműködést, a mag-Európát.

Hogy ki számította el magát, kit fog megbüntetni ezért a történelem, hamar eldőlhet. Gyorsabban, mint gondolnánk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. november 09. 10:14
Kezdtek félni, igaz-e Dési, egy újabb holokauszttól, amit a beözönlő muszlimok követnek majd el. Megértem. Mi magyarok is félünk, hogy ezért is minket tesznek majd felelőssé ennek az eljövendő holokausztnak a túlélői, pedig csak mi próbáltuk megvédeni Európa határait (és zsidóit!) a kerítéssel.
szuverén
2015. november 09. 09:12
-Szépen, kíméletesen körülírta; Merkel egy ratardált, rögeszmés, ostoba, primitív, handabandázó vénasszony. (Mint egy egész földrészre kiterjedően, közveszélyes őrültnek, zárt intézményben a helye!!!) -Ha ez az Ön véleménye; tiszteletem. Ha a Népszabadság ébredezik és megérti az idők szavát, az sem kis teljesítmény. Relatíve!
Droite
2015. november 09. 02:36
Periferiaorszagok, kiszolgaltatott kizsakmanyoltak, szegenysegben elok, europa erod, jobb jovo? Felteszem azt a hihetetlenul egyszeru kerdest a befektetni kivant toket miert nem afrikaban vagy kozel keleten teszi meg a tokes befekteto? Miert kell Kinaig cipelni a lovet? Ez az ember meg nem latott egyiptomi, szir , iraki, de akar szaudi embert dolgozni, hogy kozep afrikarol mar ne is beszeljek. Ismeretlen a munkamoral fogalma, a pontossag, a fegyelem, alkalmatlanok barmifele munkara ezek az emberek, csak a kereskedelem a kebabos meg a valutasheft, bunozes, eroszak. SAJAT MAGUKBAN KELL KERESSEK AZ OKAT AZERT HOGY MEG MINDIG AZ OSKORBAN ELNEK. Ezek elfoglalni jonnek azt amit csak tonkretenni tudnanak. Hol van fegyelmezettsegben ezek kozul akarmelyik egy europaihoz kepest, munkamoralban, kitartasban. Probaltak uzemeket nyitni afrikaban de egyszerudn reggel 7-re a munkavallalok 80%-a nem ert be, volt aki 11 -re andalgott be. Mirol beszel ez az ember?
Mich
2015. november 09. 01:35
Igen, szolidaritás alatt NEM a bevándorlók kvóta szerinti elosztását (tehát a migrációból hasznot húzó országok megsegítését), hanem a határvédelemhez nyújtott segítséget kell érteni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!