Veszélyérzet és nemzeti minimum

2015. július 28. 09:03

Az itthoni ellenzéki megmondó emberek mintha el lennének maradva kissé a követendő mintaként tisztelt és ajnározott nyugati államoktól.

2015. július 28. 09:03
Kiss István Béla
Napi Gazdaság

Akik felültek annak idején a huszonhárommillió román munkavállalóval való riogatásnak, azok közül némelyek esetleg már arra is rájöttek, hogy ez a posztkommunista társaság akkor bizony farkast kiáltott. Most pedig, amikor ez a nem éppen veszélytelen ragadozó már a kertek alatt ólálkodik, (sőt!), akkor előállnak a régi dumával. Hogy az »idegen szép«: persze a határon túli magyar, az nem, pláne, ha nem rájuk szavaz.

Kétségtelen, hogy ezt a veszélyérzetet számos internetes anyag is erősíti, amelyeken nyoma sincs a PC nevű kényszerzubbony bármiféle tiszteletének. Az is igaz, hogy ezek az anyagok többnyire nélkülözik a forráskritika lehetőségét, amit kár is (volna) rajtuk számon kérni, hiszen az internet – bár a cenzúra teljes kiiktatását is magával hozó vívmánynak tekintjük – a totálissá váló ellenőrzés lehetőségét is jelenti. Ezért aztán úgy vagyunk az efféle olvasmányokkal (már akik nem vagyunk teljesen agymosottak), hogy cselekedeteinket a »jobb félni, mint megijedni« tudata kell hogy meghatározza. Akár a Korán valószínűleg egyoldalú és önkényes értelmezésén alapuló iszlám törvénykezésről, illetve világhódító szándékokról, vagy a bevándorlás szervezettségének leleplezéséről van szó. Azt is tudjuk, hogy az internetes irodalom különösen a fiatalok körében népszerű. Tisztában kell lennünk az őket érő hatásokkal. Egy tanár kollégám mondta egyszer, hogy ki nem állhatja a szappanoperákat, de kénytelen nézni őket, mivel hogy a tanítványai is azokat nézik.

Aligha lehet viszont bármilyen szempontból a szappanoperákkal egy lapon említeni a Napi Gazdaság online változatában a Magyarország megszállását tervezi a terrorállam című, 2015. március 31-én közölt írást. Mindenképpen fölvetődik, hogy ha az itt található információkat információknak tekintjük, akkor csak a »csak semmi pánikot!« jelszó jegyében nem kapta meg az őt megillető társadalmi visszhangot, megfelelő sajtónyilvánosságot. De vajon jó-e valamire még ez a jelszó? Elég sok adatunk van arra, hogy a történelem nagy kataklizmái az emberek túlnyomó többségét váratlanul, felkészületlenül érték, amibe belejátszott nemcsak az öncsalásra való hajlam, hanem a parancsnoki hídnál álló mindenkori politikai elitnek az említett jelszó iránti affinitása is. E sorok írójának meggyőződése, hogy a jelenleg a kormányrudat kézben tartók döntő többsége ebből a szempontból kivétel: következetesen elutasítja a struccpolitikát.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. július 28. 18:58
madarasi.abel Imádom, ahogy a jobboldalon minden 3 cikkből kettő a Magyarországon nem létező baloldallal foglalkozik." Nem létező??? Alig egy éve még kétharmaddal akartak győzni, még Pontát csókolgatták, még korszakváltók voltak....
madarasi.abel
2015. július 28. 11:07
Imádom, ahogy a jobboldalon minden 3 cikkből kettő a Magyarországon nem létező baloldallal foglalkozik. Mondjuk megértem, kényelmesebb árnyékboxolni, mint a valós problémákkal felelősen foglalkozni, alternatívákat állítani, s értelmes párbeszédet folytatni. De hát, amilyen a vezér... ő is leszokott a vitáról, de még arra sem hajlandó már, hogy a s..nyaló újságíróin kívül másoknak is nyilatkozzon, nehogy már valós és értelmes kérdésekre kelljen egyszer egyenes választ is adnia.
Zokni
2015. július 28. 10:44
Ká Szerző! Nem tudom, tudja-e miről beszél, de azt tudom, hogyha tudná is, nem azért fizetik... A "fejlődő országokból" származó bevándorlási hullám - és annak mindenféle kellemetlen és tragikus - következménye, mióta eszemet tudom, de már azelőtt is, állandó probléma volt Nyugaton. Ma is az. És ma is ott! Az Önök kampánya nem szolgál más célt, minthogy Magyarország felelősségét ebben a kérdésben eliminálja, ÉS ezzel Orbán népszerűségét növelje a szélsőjobb körében. A magyar felelősség annyiban véresen komoly, amennyiben az Eu teljes jogú tagjai vagyunk, ezért az EU-t érintő világpolitikai események befolyásolásában is szavunk van. LEGALÁBB egy huszonnyolcad erejéig. SZAVUNK! Ez is valami. Tekintve, hogy a bevándorlás országunkat, mint tranzitországot érinti, ez nem is kevés. Ha az lenne a javaslatunk - Orbán CSELEKVÉSE erre utal -, hogy kerítsük körbe a földrészt, az nyilván nem lenne megoldás. Emberi okok miatt is (pc!? már megint mit ért félre?), de jóval inkább azért nem, mert a kedvező helyzetünk ÉPPEN a nyílt gazdasági-társadalmi lehetőségek miatt alakult így az elmúlt hetven (70!) évben, mióta vége a világháborúnak. Tehát a bezárkózás nyilván nem lehetne megoldás, mert akkor kivel kereskedünk, kinek adunk el, és kitől vásárlunk, honnan importáljuk (MI: Európa) a szakembereket (akit nem visz el az USA...), milyen tőkét fogadunk be, és a többi... Kedves Szerző! ERRŐL kéne beszélni, ha tisztességes lenne. EMIATT kéne a kormányzatot szapulni - és nem védeni -, hogy nemhogy érdemi hozzájárulással nem lép fel, hanem még szégyenpadra is ültet minket, hogy a (bár semmire sem elég) kontingens ránk eső hányadát legalább befogadjuk. Ezzel továbbra is "hullarablók vagyunk, a legpocsékabb nemzet"!
egyetmondok
2015. július 28. 10:32
A félelem aztán biztos jól összehozza a nemzetet. Félni jó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!