A frankfurti bankárok türelmén múlik most minden

2015. június 28. 08:59

Az eurózóna kormányai arra játszanak, hogy hátha megbukik a görög kormány szerda reggelig.

2015. június 28. 08:59
Magyari Péter
444

„A 444.hu kebelén belül működő think tank szerint az eurózóna kormányai arra játszanak, hogy hátha megbukik a görög kormány szerda reggelig. Erre utal, hogy Jeroen Dijsselbloem, az Eurogroupot vezető holland pénzügyminiszter azt mondta, hogy ha győznének is az igenek a görög népszavazáson, akkor sem tudnának már együttműködni a mostani görög kormánnyal, hiszen nem lenne hiteles, hogy ők egy nem-szavazatra buzdító kampány után végrehajtsák a megszorításokat.

Ha bukik a kormány Athénban, akkor a DeDi tippje szerint a görögöket nem engedik ki a zónából és az unióból, hanem az új kormánnyal való megállapodásig meghosszabbítják a kifutó programot. Ha a görög kormány marad, akkor engedik a csődöt. Bezárnak a jövő héten a görög bankok, nem lesz fizetésük az embereknek. Ám szerintünk még ekkor is hagynak egy egérutat, hátha ettől bukik meg a görög kormány. Ha ugyanis a görögök otthagyják az EU-t,

  • akkor a Balkánon és a Földközi-tenger keleti felén az orosz befolyás hirtelen nagyot nőne. Ez nagyon megváltoztatná az erőviszonyokat. Szempont lehet, hogy a mostani kötélhúzásban látványosan nem szereplő USA a háttérből valószínűleg mindent megtesz, hogy a görögök ne váljanak ki az EU-ból.

  • A Sziriza bukása elemi érdeke a spanyol, az olasz, a francia és több más európai kormánynak is, hiszen EU-ellenes és elitellenes politikájuk sikere a saját radikális ellenzéküket erősítené (a Podemost, az Öt Csillag Mozgalmat vagy éppen a Nemzeti Frontot).

  •  Az EU-s országok a görög csőddel és a drachma bevezetésével rengeteg pénzt vesztenének, valószínűleg soha nem látnák viszont azokat az eurómilliárdokat, amit eddig a mentőcsomagokba és a bankok finanszírozásába fektettek.

  • Senkinek sem érdeke egy normális világban, hogy az győzzön, aki fel meri mondani a hatályos szerződéseit, és aki nem akarja fizetni az adósságait.

  • Erősen EU-szkeptikus kormánya csak Görögországnak van most. A többiek kisebb vagy nagyobb eltökéltséggel, de az európai országok szövetségében látják a kontinens boldogulását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya5
2015. június 28. 21:00
Ki kényszerítette a görögöket, hogy akármilyen kamatra hitelt vegyenek fel?
kulalak
2015. június 28. 19:48
Sokmindent elnézek újságíróknak, de szégyellje magát MP. "Az EKB döntése pedig nyilván függ az EKB legerősebb tagjától, a német központi banktól, és a Bundesbank (ennek a központja is Frankfurtban van) aligha dönt Angela Merkel német kancellár akarata ellenében, bár papíron ők is függetlenek."
Mich
2015. június 28. 14:08
Tipikus tudathasadásos "kettős handabandázás" egy ballibes köcsögtől... a liberális oldala a bankárok mögött áll míg a balos oldala a szélsőbalosok (és a nácik...!) mögött...!
kuzmics
2015. június 28. 12:51
"444.hu kebelén belül működő think tank" Micsoda trendi modorosság!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!