Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Újabb szankciók Oroszország ellen?

2015. június 17. 13:37

Ezért is lenne kívánatos az újabb korlátozó intézkedések előtt egy újabb tárgyalási forduló, hátha sikerül valamilyen köztes megoldást találni.

2015. június 17. 13:37
Hámori Viktor
DiploMaci

Az EU-USA páros kifejezetten a szakadárok támogatásának megszüntetését követeli Moszkvától, és az aktuális helyzet szerint kész bármikor a még határozottabb fellépésre. Ez még mindig nem a katonai erő általános alkalmazását jelenti, sokkal inkább a meglévő szankciók körének jelentős kibővítését. Várhatóan ennek formája a következő lesz: újabb oroszországi cégek és magánszemélyek kerülnek tiltólistára, tovább szűkítik azon tőkepiaci szereplők körét, akik nem nyújthatnak pénzügyi segítséget az orosz kormányzat és állami cégek részére, továbbá az orosz energia- és védelmi ipar szereplőit is megpróbálják külföldön (pl. tendereken, felvásárlások során) ellehetetleníteni.

Washington egyre erősebb nyomást gyakorol az európai vezetőkre, hogy tegyék meg a következő lépést.Amerikából nézve a konfliktus már egy évvel ezelőtt túlhaladta a kritikus határt (egy territoriális konfliktus az amerikai demokrácia-felfogásban sokkal súlyosabb vétség annál, mintsem válasz nélkül maradjon), ezzel szemben a megosztott Európa a kivárásos taktika mellett tett hitet. A kérdés jelenleg az, enged-e az EU az amerikaiak nyomásának, és megszavazza az újabb szankciókat? A forgatókönyv ugyanaz, mint 2014-ben: az EU még sodródik az eseményekkel, nem provokálja Moszkvát újabb szankciók bevezetésével, azonban ennek megvan az a kockázata, hogy még véresebb harcok újulnak ki, és Európának majd utólag kell magyaráznia a bizonyítványt. Ugyanakkor érvelhetünk úgy is, hogy Európa ad egy utolsó utáni esélyt Oroszországnak a békés rendezésre, és nem kívánja feleslegesen tovább terhelni az amúgy is feszült viszonyt.

Az eddigiek alapján azonban valós annak a veszélye, hogy Oroszország a szakadár erők támogatása révén megpróbálja még jobban bebiztosítani magát Kelet-Ukrajnában, még annak árán is, hogy újabb gazdasági szankciókat léptet életbe a nyugat. Putyin eddigi stratégiája elsősorban az erőre épült: a nyers katonai erőre, amelyet semmilyen gazdasági szankció nem győzhet le, és amiben az orosz vezetés töretlenül hisz. Kétséges, hogy kizárólag az újabb szankciók miatt Moszkva felhagyjon a fegyveres konfliktus támogatásával.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. június 17. 16:26
Ez nem szép dolog. A magyar adományból adót szednek. "Hadikiadásokra fordítja Kijev a magyar segélyt 1 Az ukrán fél 15 százalékos jövedelemadóval és másfél százalékos rendkívüli hadiadóval sújtja a kárpátaljai magyar pedagógusoknak nyújtandó támogatást. Áprilisban jelentették be, hogy a magyar kormány a kialakult nehéz helyzetre tekintettel 650 milliós támogatást nyújt a kárpátaljai magyarságnak."
Brigadéros
2015. június 17. 15:22
Majd jól megfingatjuk az oroszokat...Ha ez sem jön be, akkor előre nyomulunk a Don-kanyarig, arrafelé már van helyismeretünk... :( Tante Merkel mielőtt nekiáll a vezető kollégáival kalandorkodni, ellátogathatna mostanság néhány második világháborús német temetőbe, és eszébe juthatna, mennyi sikerélményük volt anno...
tóth mária
2015. június 17. 15:17
Az USA mire játszik? Lángba akarja borítani Európát? A nyugati nagy okosok /Hollande, Merkel/ felébredhetnének már!
kukagyerek
2015. június 17. 15:00
Az elmebeteg eu, megint besétál az usa által kreált pöcegödörbe. Az meg, röhögve élvezi az előnyeit. Ezek, vagy szándékosan ilyen barmok, vagy (sajna) születtek rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!