Szemben az árral?

2015. május 12. 11:36

A külföldi példák pedig azért nem meggyőzők, mert számos nyugat-európai állam épp a munkahelyteremtés miatt engedélyezte a vasárnapi nyitva tartást, vagy – ahol fennmaradt a tilalom – lazított a szigoron.

2015. május 12. 11:36
Szabó Anna
Magyar Nemzet

„Az eddig megjelent felmérések szerint a lakosság többsége is ellenzi a tilalmat: a hétköznapi embereknek nem tetszik, hogy beleszólnak az életükbe, a hétvégi időbeosztásukba. Ami pedig a kisvállalkozókat illeti: azt sérelmezik, hogy az érdekükben (?) elrendelt változtatás »arra kényszeríti őket, hogy alkalmazottak helyett minden vasárnap családtagjaik segítségével bonyolítsák le a forgalmat«. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének tiltakozása értelemszerű, de mit kezdjünk azzal, ha a bolti alkalmazottak is háborognak? Kifogásolják, hogy hétfőtől szombatig korábban kell kezdeniük, és este csak egy órával később indulhatnak haza. Hiányzik a családi kasszából a hétvégi pótlék, ami a szemérmetlenül alacsony fizetésük mellett nekik nagyon is számít. A 74 települést képviselő Balatoni Szövetség is kéri a tilalom feloldását, mondván, »nem a multik, hanem elsősorban a kis üzletek üzemeltetői kifogásolják a szabályozást«. (...)


A törvényt elfogadó honatyák ugyan engedélyezték, hogy már reggel fél ötkor kinyithassanak a boltok, ám mennyire életszerű, hogy a pihenni vágyók kapva kapnának ezen a lehetőségen? Nem elvitatva, hogy a korai nyitás a vidéki településeken dolgozók számára előnyt jelenthet, érdemes figyelembe venni a nyaralók életritmusát. Az új előírás egyébként is olyan, mintha például az önkormányzati tulajdonú állatkertek csak akkor üzemelhetnének vasárnap, ha a település polgármestere (mint a kötelezően jelen lévő tulajdonos) szedné a belépőjegyet. Érthetetlen, kiket képviseltek (vagy nem képviseltek) az üdülőtérségek parlamenti képviselői, amikor megnyomták az igen gombot. Legalább nyolc-tíz tiltakozó vagy legalább tartózkodó szavazatnak lennie kellett volna a kormányoldalon! A bolti alkalmazottak hétvégi pluszbérét féltő honatyák aggodalma pedig akkor lenne igazán hiteles, ha korábban már rendezték volna az orvosoknak és ápolóknak járó hétvégi túlórapénz-tartozásokat.

A tilalom bevezetésének kommunikációja azért is sántít, mert megpróbálja áthárítani a teljes felelősséget a kereszténydemokratákra, holott nem tűnik életszerűnek, hogy a párt 16 képviselője rákényszeríthette volna akaratát a 131 fős képviselőcsoportra. A külföldi példák pedig azért nem meggyőzők, mert számos nyugat-európai állam épp a munkahelyteremtés miatt engedélyezte a vasárnapi nyitva tartást, vagy – ahol fennmaradt a tilalom – lazított a szigoron.

Most csak annak a reménye maradt, hogy az előttünk álló üdülési szezon tanulságait levonva, az érintettek szempontjait figyelembe véve, a gazdasági adatok alapján ősszel módosítanak a törvényen. Sosincs késő az önkorrekcióhoz. Eddig mindig megérte.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alles müller oder was
2015. május 12. 23:23
Nekem nem hiányzott a vasárnapi zárvatartás, ugyanakkor a bevezetése sem okozott semmiféle problémát. Azt nem hiszem, hogy emiatt bárki is kevesebbet vásárolna, mi legalábbis most is azt vesszük meg és olyan mennyiségben amit és amennyire szükségünk van.
tango47
2015. május 12. 16:10
Nekem sem tetszik a dolog, de ez a rugózás is unalmas már.
Tintamin
2015. május 12. 14:19
Az úgy van, hogy aki egybites vérfideszes, az akkor is szereti a vasárnapi zárvatartást, ha minden héten aznap vásárolt. Mert Viktor azt mondta. Akinek meg ezek a léhűtő, senkiházi, fideszes maffiózók megkeserítették az életét, az elgondolkozik végre azon, hogy mennyire hülyére veszik az embereket ezek a suttyó tolvaj barmok. A megzakkant orbánhíveknek meg lehet békemenetelni, igény mindig van az idiotizmusra.
Agricola
2015. május 12. 13:36
Érthetetlen, kit képvisel a Magyar Nemzet Szabó Annája? Szerintem világos, hogy ő S. Lajost képviseli, aki kiadta a parancsot vazallusainak, hogy ütni kell a kormányt. Ha van sapka rajta, azért, ha nincs sapka rajta, akkor meg azért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!