2006. október 23-án engem is meglőttek

2015. április 17. 08:53

Érdekeltek az események, és bár nem a randalírozók között álltam, jóval arrébb figyeltem az eseményeket, amikor meglőttek a lábamon, és a közelembe dobtak egy füstbombát is a rendőrök. Nem volt jó élmény.

2015. április 17. 08:53
Szabó Tímea
Szabó Tímea
Corvpol

„2001-2003-ig éltem Pakisztánban és Afghanisztánban. Nagyon élveztem ezt a két évet. Érdekes, mert akkor sokkal kevésbé féltem, mint amennyire azt normális emberi reakciónak nevezhetnénk egy ilyen élethelyzetben. A perzsa nyelvet fokozatosan megtanultam, és az IRC-nek köszönhetően még a nemzetközi embargó idején is sikerült a helyi tálibokkal kialakítani egy működő kapcsolatot. Nőként sem éreztem veszélyben magam, ilyen tekintetben semmilyen atrocitás nem ért. Természetesen igyekeztem mindenben tiszteleben tartani a helyi kultúrát, szokásokat. A helyi ruhát viseltem, elolvastam a Koránt, hogy kicsit jobban értsem az ottani vallást és gondolkodást, és csadorban jártam magam is (ami persze nem ugyanaz, mint a burka). És akivel csak tudtam, perzsául beszéltem. Így az afgánok is hamar befogadtak. Ebben az időszakban meggyőződésem szerint egyébként biztonságosabb volt Kabul, mint 2003 után. Hazaérkezésem előtt néhány héttel történt az első fatális támadás egy dél-amerikai humanitárius dolgozó ellen, akinek a holttestét ráadásul azon a 12 személyes gépen szállították, amin én is utaztam. Az hátborzongató volt.

Persze, voltak kemény szituációk is. Többször fordult elő például, hogy kalasnyikovot fogtak rám különböző illegális ellenőrző pontokon, vagy éppen, hogy egy déli, Tálib-szimpatizáns tartományban hajnali 4 órakor a szállásuktól száz méterre csapódott be egy rakéta. Nem tudtuk, hogy minket céloztak, vagy a szomszédos ENSZ irodát. Kiderült, hogy egyiket sem, csak »eltévedt« a rakéta, és igazából a közelben levő börtönt célozták helyi tálib erők. Az érdekes dolog az, hogy egy ilyen háborús övezetben az ember hozzászokik a »csatazajhoz«, és egyre kevesebb jelentőséget tulajdonít a puskaropogásnak vagy robbanószerek, aknák látványának. A veszélyérzet is irracionális módon csökken.

Az aznapi rakétatámadás egyébként sok mindent megváltoztatott: másnap megjelentek az amerikai blackhawk vadászhelikopterek, amelyek a mi munkánkat is veszélybe sodorták, mert a helyiek, akikkel addig jó viszonyt ápoltunk, gyanakodni kezdtek, hogy vajon volt-e közünk az amerikai sereghez. Ez sokkal inkább jelentett számunkra veszélyt, mint bármi más. 2003-ban végül befejeződött a kutatási projektem, így én is hazajöttem, épségben, rengeteg tapasztalattal. (...)

Korábban nem nagyon beszéltem arról a nyilvánosság előtt, hogy 2006. október 23-án engem is meglőttek gumilövedékkel Budapesten. A rendőri jogsértésekkel többek között a Magyar Helsinki Bizottság is foglalkozott, ahol én is dolgoztam, bár teljesen más területen és munkakörben. Érdekeltek az események, és bár nem a randalírozók között álltam, jóval arrébb figyeltem az eseményeket, amikor meglőttek a lábamon, és a közelembe dobtak egy füstbombát is a rendőrök. Nem volt jó élmény. Már képviselőként, az Emberi jogi bizottság alelnökeként 2010-ben a Fideszes Gulyás Gergővel együttműködve igyekeztünk egy vizsgálóbizottságban fényt deríteni a történésekre, a sokszor indokolatlanul súlyos rendőri akciókra, a politikai felelősségre. Többek között Gyurcsány Ferencet is szerettük volna meghallgatni az ügyben,  de a miniszterelnök nem jött a meghallgatására, amit nem tartottam akkor szerencsésnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. április 19. 10:56
A szemed szépségét, a magyarságod megnyilvánulásával keretezve, nálad is kiemeli az üres háttér!
császár
2015. április 19. 10:43
Egy tudós barátom, még az orosz majd amerikai demokráciaexport előtt élt családostul Kabulban. Tessék elképzelni, Kabul akkor egy virágzó, nyugodt, szökőkutakkal teli, barátságos, gyönyörű város volt, ahol az ellenségeskedéseknek semmi jele nem látszott. A problémákat azóta Irakhoz, Líbiához, Egyiptomhoz stb. hasonló kulturált módon sikerült megoldani ott is.
tapsihapsi
2015. április 18. 14:51
én is "meglőnném" 2 sör után! :D
motoman
2015. április 18. 10:08
Meglőtték, kihordta és már meg is szülte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!