Cikifidesz

2014. december 15. 09:44

Egyvalami azonban megváltozott, és ezt lehetetlen számokkal megragadni. Az érzés, hogy a Fidesz ciki. És hát: az.

2014. december 15. 09:44
Varga Áron
hvg.hu

Van azonban egy fontos tényező, amelyet csak részben lehet kiolvasni a közvélemény-kutatási adatokból. Ez pedig az, hogy a Fidesz kezd ciki lenni. Kínos a kormánypárti szavazóknak is. Mert amellett még lehetett érvelni a híradókban, hogy az Alkotmánybíróság jogkörszűkítésére a pofátlan végkielégítések miatt van szükség. Azt még el lehetett magyarázni, hogy a médiatörvény igazából rendben van, közben kikacsintva szavazóinkra, hogy végre mi jövünk, szemben a balliberális uralommal. Most viszont egészen más szelek fújnak. A legfanatikusabbak kivételével nincs ember, aki szerint Szijjártó Péter valóban a szülői segítséggel vette százmilliós luxusvilláját. Nem védhető sem a híradóban, sem a kocsmaasztal mellett, hogy Lázár János több mint 50 millió forintot érő ingatlant felejtett ki a vagyonbevallásából. Hogy Habony Árpád fizetés nélkül 1,8 millió forintnyi ruhában járkál egy hétköznap délután. Hogy Mészáros Lőrinc is elfelejt egy milliárdot. Hogy luxusóra. Hogy Új-Zélandi kiruccanás polgármesteri fizetésből. Hogy luxusnyaraló.

Már nevet is kapott a médiában a jelenség, ellenzék hiányában a Fidesztől: úgy hívják, urizálás. Illik is az urak és szolgák rendszeréhez, melyet a Fidesz kitartóan épít 2010 óta. Ebben a rendszerben az állami javakhoz való hozzáférés a meggazdagodás elsődleges eszköze, feltétele pedig a politikai hűség. Nincs társadalmi mobilitás: aki szegény, az is marad. A rendszert megrengető lázadás lehetősége pedig azért kizárt, mert mindenkitől el lehet venni még az utolsó forintokat is. Nincs középosztály, amelyik a piacon boldogulva megengedhetné magának, hogy politikailag aktivizálódjon a kormány ellen. Van viszont egy egyre dühösebb ellenzéki (és kormánypárti) szavazótábor, amelyek nehezen viselik az állapotot, hogy miközben halálra dolgozzák magukat a semmiért, fideszes politikusok faarccal mesélik a kamerának a szülői összefogást, ami a luxusvilla megvételéhez kellett.

Ez utóbbi a változás 2011-hez képest. A Fidesz már akkor is erőszakos volt, hatalmaskodó és hihetetlenül korrupt, de nem volt kínos. Nem kényszerült állandó magyarázkodásra, egyszerűen azt mondta, hogy nálam az egyedüli vízió, nálam a támogatottság és nálam az erő. És persze tudott az ellenzékre mutogatni: ők tették tönkre az országot, nem mi. Viszont a kínos magyarázkodás szülői kölcsönökről speciálisan Fidesz-jelenség. A bankárkormányozó, luxusbaloldalt emlegető, még a fakitermelés áfáját is lélegeztetőgépek árára átszámoló ellenzéki Fidesz elhitte, hogy neki mindent lehet, és urizálni kezdett. Eközben pedig olyan átható érzéketlenséggel irányítja az országot, hogy annak híre nem elnyomja, hanem felerősíti az ellenérzéseket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2014. december 15. 18:40
a ner-fidesz tényleg egyre több helyen egyre kínosabb, amit persze feltétlen nem érzékel, aki egész nap itt
várúr
2014. december 15. 17:52
Megy a korrupciós mantra. Habony ruhája, Lázár órája, Rogán lakása, x. y. táskája, stb. Ehhez képest egyetlen feljelentés se született. Egy sem. Azazaz bocs: egy Árok nevű nyug. tűzoltó feljelentette Orbánt Vida Ildikó kényszerítéséért. Amúgy egyetlenegy konkrét feljelentés sincs bármely ügyben. Holott a ballib politikusok és a bilvársajtó cuppannának rá, mint gyöngytyúk a takonyra. Horváth elhíresült zöld dossziéjáról kiderült, hogy üres. Juhász drogos "közös ismerősöktől hallottakra" hivatkozik. Mindenkinek van egy "bennfentes" ismerőse. Nekem is. Várom, mikor jelentenek fel, mert a balatoni házikóm a fiam nevén van (a srác 18 éves). Ejnyebejnye. Már most van egy házikója.
trendo
2014. december 15. 16:16
Ugyanannak a folyamatnak a mását lehet nyomon követni, mint ami a baloldalon lezajlott pár éve. Gyurcsány leamortizálódása (profi karaktergyilkosok hathatós segítségével is, de főleg saját hibájából), az egység megbomlása, folyamatos "kibeszélés", szivárogtatás,konkurenciaharc a vezetésben, korrupciós balhék és műbalhék, félresikerült rögtönzések, ötletrohamok, a támogató rétegek eróziója, a kormányzóképesség elvesztése. Fogy az idő, ami alatt korrigálni lehetne a hibákat. És a hajdani vallásos áhítat már a múlté, a királynak kilóg a segge, és minél magasabbra kapaszkodik (akár a Várba:), annál jobban látszik ez.
Ellensúly
2014. december 15. 14:44
Szoclibnek lenni összehasonlíthatatlanul nagyobb ciki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!