Zöld hype – mondjunk nemet a dugódíjra!

2014. augusztus 18. 12:10

Az egész mögött az az egalitárius gondolkodásmód húzódik meg, amit hétköznapi nyelven irigységnek is nevezhetünk.

2014. augusztus 18. 12:10
Ansinn
Kapitalizmus

A dugódíj ugyanis a legjobb példa arra, hogy miért nem érdemes közpénzekből közszolgáltatást nyújtani. (Lehet persze, hogy van olyan, amit igen, de az a kivétel. A kommentekben várom az ellenpéldákat.) Miről is van itt szó? Egyszerű menetrend: a város beszedi az adókat, abból kiépíti, burkolja, karbantartja az utcákat, ezt az használja, akinek dolga van arra. Egyszer csak soknak tűnik a forgalom, zajjal, légszennyezéssel, az utak gyorsabb tönkremenetelével jár, valamit tenni kell. Valahogy csillapítani, mérsékelni kell a veszélyeztetett területekre áramló forgalmat. Hát ezt szolgálná a behajtási vagy dugódíj.

A dolog persze alapvetően igazságtalan és erkölcstelen. A lakosoktól, vállalkozóktól elvont pénzből létrehozott közjószághoz való hozzáférést akarják korlátozni, nem a természet kincseit védik. Ha magánbefektetésben épült az út, utca, akkor persze teljesen rendben van, hogy az építtető, üzemeltető díjat kér, az is, ha úgy gondolja, jobb neki a kisebb forgalom. (Mert például az ott lakók közössége építette magának.) A közpénzből épített közút mellett is lehet találni érveket: a forgalom, a sokszínű és gyors összeköttetés a személyek, áruk, szolgáltatások mozgásának az előfeltétele, ennek hasznából áttételesen az egész közösség részesedik, nem csupán a közvetlen használók. De közutak dugódíjasítása sem az egyik, sem a másik eset, hanem egy szerencsétlen keverék, ami mindkét konstrukció hátrányait hordozza. Ilyenkor az is adózik az útra, aki soha feléje sem néz, meg az is, aki használja, ő ráadásul még pluszban is fizet.

Az egész mögött az az egalitárius gondolkodásmód húzódik meg, amit hétköznapi nyelven irigységnek is nevezhetünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. augusztus 18. 15:08
Szerintem mindenkinek kellene dugódíjat fizetni akinek van dugója, vagy olyan helye ami alkalmas a dugóbefogadására. Mindjárt dupla dugódíjat lehetne szedni!
Ángyán Páván
2014. augusztus 18. 14:23
Az autósok sokkal többe kerülnek a köznek, mint amennyit beraknak a közösbe. Faszkivan velük.
Ángyán Páván
2014. augusztus 18. 14:22
Az egész mögött Demszki megállapodás húzódik, te barom. Osztályharcot csinálni az autókázásból, lehetséges, de minek? Ötven éve még mindenki gyalog járt.
rosszkutya
2014. augusztus 18. 14:12
Egyébként meg tök fölösleges a vita; Budapesten a dugódíj a négyes metró uniós támogatásának az ára. Vagy dugódíj, vagy visszafizetjük, amit erre a Demszky-emlékműre adtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!