Csehül álló Közép-Európa

2013. június 20. 14:58

Csehország nincs egyedül a politikai elitet megrázó korrupciós botrányával: az elmúlt időszakban szerte Közép-Európában a legnagyobb nevek buktak bele korrupciós ügyekbe.

2013. június 20. 14:58
Rajcsányi Gellért
Heti Válasz

„A cseh kormány végzetes gyengeségével az elmúlt napokban szembesülhetett mindenki, legfőképpen maga Necas. Egy vidéki kisváros, Olomouc (Olmütz) ügyészsége a bűnüldöző szervekkel lecsapott a kormány és környezetének nagy hatalmú személyiségeire. Necas vasárnap éjszakára felvállalta az immár a saját magánéletére is kiterjedő botrány miatti felelősséget, és lemondott miniszterelnökségéről – ami a cseh alkotmány értelmében a teljes kormány távozásával jár. A töredezett cseh jobboldal most egy újabb saját kormánykoalíció megalkotásában bízik a jövő évi választásokig; miközben a nyeregben lévő szocdemek (és a baloldali államfő, Miloš Zeman) már a baloldal közelgő hatalomra kerüléséről álmodozhatnak.

Csehország nincs egyedül a politikai elitet megrázó korrupciós botrányával: az elmúlt időszakban szerte Közép-Európában a legnagyobb nevek buktak bele korrupciós ügyekbe. Horvátországban Ivo Sanadert tíz év börtönre ítélték első fokon 2012 novemberében. Szlovéniában Janez Janša miniszterelnök volt kénytelen távozni, június elején első fokon két év börtönre ítélték. Szlovákiában a hatalmas, titkosszolgálati Gorilla-botrány tépázta meg a politikai elit tekintélyét. Bulgáriában Bojko Boriszov kormányának idei bukásához járultak hozzá a kormánytagok körüli durva lehallgatási és korrupciós botrányok. Nehéz megmondani, hogy országokon átívelő játszmák zajlanak a háttérben, vagy csak véletlen egybeesésekről van szó.

Annyi bizonyos, hogy a fenti botrányokat nagyrészt a helyi jobboldal pártjai szenvedték el, a baloldal ellenben nyert rajtuk. Bár a jobboldal sem áll sehol csupa Grál-lovagból, de Prágában is feltűnő a botrány politikai szálainak egyoldalúsága. Csehországban messzemenő következményei lehetnek a mostani ügynek, mert a jobboldal jelentősen és hosszú távon meggyengülhet az események hatására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. június 21. 06:44
tetszettek volna olyan korrekten és sikeresen politizálni, mint a lengyel jobblib Tusk, ugye...
KannibálTatárÚr
2013. június 20. 16:54
Csehország ma korrupció szempontjából sokkal tisztább, mint régebben volt. Csak két esetet említek: A Most-környéki barnaszén-bányák privatizálásakor 12 MILLIÁRD korona (kb. 140 milliárd ft) kenőpénz volt (amit a svájci bíróság állapított meg). A Pandur harckocsik vételekor a szokásos árnál 3,5 MILLIÁRD koronával (kb 40 milliárd ft) fizettek többet. Csehország egyik esetben sem indított vizsgálatot. Nečas azért buktatták meg, mert állást szerzett három képviselőnek, akik a párt belső ellenzéke voltak és nem akarták megszavazni az adótörvény megváltoztatatását. Az állás fejében lemondtak mandátumukról és a törvényt a parlament megszavazta. Nečasnak semmi személyes haszna nem volt az állásszerzésből, tehát nem keveredett korrupciós botrányba. A mai Lidovky arról ír, hogy lehet-e állás elfogadását korrupciónak tekinteni, mert ilyenre nincs precedens Csehországban. A vidéki kisváros Olmütznek 100ezer lakosa van és Csehország ötödik legnagyobb városa (a negyedik Liberec kevesebb, mint 5000 lakossal előzi meg).
krisztoforo48
2013. június 20. 16:33
Elegem van abból,hogy bárkire szavazok ugyanazt a tetves módszert követik,mint az elődei.Még a látszatot sem próbálják megőrizni,hogy ők véletlenül tisztességesek lennének.Töretlenül hittem a jobboldalban,de nem lett elszámoltatás-nem lett kitakarítva az ország vezetéséből az átkosból ott maradt slepp.Nem érdekel most már,ha éhen döglök is,akkor is a Jobbikra fogok szavazni.Tudom,hogy az ország dolgait el fogják rontani és lehet csődbe jutunk,de legalább a tetvek ki lesznek takarítva mindörökre!
pedroamigo
2013. június 20. 16:13
Az ellenfülkeforradalmi kormánynak is lesz majd miért bevarrni a naribolsikat: trafikmutyi, földmutyi etc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!