Miképpen mi is megbocsátunk?

2013. január 22. 19:34

Bátor húzás volt Mesterházy Attila részéről egyenesen Kolozsvárott bocsánatot kérni a 9 évvel ezelőtti népszavazáson történtekért.

2013. január 22. 19:34
Polák Gábor
Közbeszéd

„Nem a legegyszerűbb feladat megbocsátani az ellenünk vétkezőknek, talán nem véletlenül utal erre a leguniverzálisabb keresztény ima, egyenesen Jézustól származtatva. Főleg akkor nem egyszerű a dolog, ha egy szocialistának kell megbocsátani, ráadásul a nemzet ellen elkövetett vétkét. Mi tagadás, bátor húzás volt Mesterházy Attila részéről egyenesen Kolozsvárott bocsánatot kérni a 9 évvel ezelőtti népszavazáson történtekért, még akkor is, ha esetleg Ron Werber tanácsára tette mindezt, a már hónapok óta zajló 2014-es választási kampány részeként. Kérdés, ki fog neki(k) megbocsátani. (...)

Persze sokak napi rutinja és kedvtelése veszne el, ha hirtelen szeretni kellene az MSZP-t, ezért nem sok jóra számíthat a párt, az ellenük érzett zsigeri gyűlölet mára sokakba belécsontosodott, nyilván nem alaptalanul. E sorok szerzője is többé-kevésbé megbocsáthatatlannak tartja a 2004-es népszavazáskor történteket, és bár nagyon kreatív és divatos dolog a szarházyattillázás, a felelőst mégsem Mesterházy Attilának hívják – ő akkortájt egy hosszúnevű minisztérium államtitkára volt, sok befolyása talán nem lehetett az eseményekre – hanem Patrubány Miklósnak és Gyurcsány Ferencnek. Az okokat vizsgálva pedig, bár elszomorító, de tulajdonképpen teljesen érthető, mi történt: megdőlt egy hamis illúzió, az össznemzeti egység, vagy valami hasonlóan megfoghatatlan dolog illúziója. (...)

Az idő megmutatja, az MSZP bocsánatkérése és új stratégiája segít-e változtatni ezen a nehezen elviselhető, mérgezett légkörön a nemzeti témában, a nagy kérdés, hogy mennyire gondolják mindezt őszintén, illetve mérhető-e egyáltalán ennek őszintesége. Sajnos az a gyanúm, hogy messze vagyunk ettől, az árkok nagyon mélynek tűnnek, egy javaslatom azért lenne (úgyis mindig az ember fejéhez vágják, hogy csak kritizálni tud): a felvidéki mintához hasonlóan Magyarországon is valamennyi párttal el kell fogadtatni egy nemzeti minimumot – nevezzük  Alaptörvénynek, amelybe mindenki beleírja a magáét, és végül megszavaz – és azt követően kiirtani a politikai közbeszédből a nemzet fogalmának folyamatos felemlegetését és a másiktól való számonkérését. Akkor talán visszanyer valamicskét értelméből és fényéből ez a meglehetősen elhasznált és kihasznált, mondhatni degradált fogalom. És akkor talán megbocsáttatnak vétkeink, miképpen…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemokapitany47
2013. január 23. 09:03
Ez nem bátorság, hanem ordenáré pofátlanság!
6qwasyx
2013. január 23. 08:30
A jobboldalnak Mesterházy bocsánatkérésére adott válasza egyértelműsítette, hogy a fidesz-kdnp sem nem demokrata, sem nem keresztényi. Egyszerűen tahó!
abcd
2013. január 23. 07:27
A szocik új nemzetpolitikát hirdetnek, mert már rájöttek, hogy a budapesti poshadt vízfej nagyon kevés lesz az üdvösséghez. A romániai kiruccanás nem az ottani szavazatokért történt, hanem pontosan a hazaiakért. Ők a hazai közönséggel akarják elhitetni, hogy megváltoztak, ők is nemzetben gondolkoznak, nemcsak a fidesz, mert lám , még Kolozsvárra is elmennek bocsánatot kérni. Ha ebből a kiruccanásból, akár egyetlen külső szavazat is bejön, az egy habfolt a tortán.
silvester
2013. január 23. 06:37
Bator volt,mert a Marko et.a Magyarsag masik aruloja reven tudta,hogy a roman rendorseg megvedi,hiszen a romanok erdeke ezt szolgalja,a romanoknak az arulot es tettestarsat meg kell vedeni.Mesehazinak meg olyan vastag bor van a pofajan,hogy azzal katonacsizmat lehetne talpalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!