Megszabadulhatunk az adósságtól

2012. december 27. 10:00

Nagyrészt megvalósultak az elképzeléseink. Interjú.

2012. december 27. 10:00
Rétvári Bence
Rétvári Bence
Magyar Hírlap

Számtalan meghatározó törvényt terjesztett be az idén az Országgyűlésnek az önök minisztériuma. A jogszabályok elfogadott változatában mennyire látták viszont a tárca törekvéseit, céljait?

Nagyrészt megvalósultak az elképzeléseink. A Btk., azaz az új büntető törvénykönyv kapcsán a legfontosabb szándék az volt, hogy szigorú és tettarányos, koherens törvényt alkossunk, hiszen nagyon sokszor módosították ezt a jogszabályt, és a büntetési tételek között eltolódtak a belső arányok. Azért is vagyunk különösen büszkék az új Btk.-ra, mert igen hosszú szakmai egyeztetés előzte meg a törvényalkotást, és komolyabb kritika nem is érte a jogszabályt. A polgári törvénykönyv esetében is hasonló a helyzet, sikerült a kodifikációs bizottság javaslatát beterjesztenünk a parlament elé. Az előző szocialista kormány alatt benyújtott tervezetet jelentősen átdolgozták, ez pedig erős felháborodást keltett szakmai körökben. Az államfő vissza is küldte a kódexet, de még aznap ugyanúgy megszavazták. Végül az Alkotmánybíróság tett pontot az ügy végére.

Mennyire elfogadhatóak a családjogi fejezetben megszavazott módosítások, az Alkotmánybíróság családvédelmi törvénnyel kapcsolatos döntését is figyelembe véve?

A végső szabályozás gyermekközpontú: kimondja, hogy az élettársi kapcsolatnak nincsenek jogkövetkezményei, de ez a helyzet megváltozik, ha a kapcsolatban gyermek születik. Ettől kezdve – a gyermek érdekeire is figyelemmel – a lakáshasználat és a tartás tekintetében a volt élettársat pluszjogok és kötelezettségek illethetik meg. Természetesen a gyermekeknek szánt támogatások ugyanúgy járnak. A definíció eltörlése után annak pótlására a KDNP a tavaszi ülésszakon tervezi beterjeszteni javaslatát. Fontos, hogy nem a Ptk. feles, hanem egy kétharmados törvény családképe legyen garanciális szintű jogszabály. (...)

Ha már korrupció, mit tudott elérni ezen a téren a minisztérium, a kormány?

Húsz év óta először született olyan kormányzati szintű korrupcióellenes program, amely egy parlamenti cikluson belüli célokat határoz meg. Ez időarányos feladatokat is tartalmaz, amelyek megvalósulását mérik. Fontos intézkedés volt például a közbeszerzési törvény módosítása, az offshore-tilalom. Ide tartozik az is, hogy a kabinet olyan érdekcsoportokat tudott bevonni a közteherviselésbe, amelyeket az előző kormányok nem mertek kötelezni semmilyen pluszteher vállalására. Bankok, biztosítók, energiacégek, dohánygyárak vagy a nyerőautomata-üzemeltetők számára korlátozó intézkedéseket vezettünk be. Az elmúlt húsz évben ezek a cégek mindig az állampolgárok kárára tudták javítani pozíciójukat. Most őket arányosabb közteherviselésre sikerült kényszeríteni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2012. december 27. 14:53
Ha egy köpőcsészét kéne megformálni, akkor ennek a Rétvárinak a feje tökéletes motívum lenne.
laci0011
2012. december 27. 12:41
Bence kb annyit érsz mint a bkk-s zsenitársad,orbán káderpolitikájának gyöngyszemei vagytok!Örökké féltudásúak maradtok gyakorlati ismeretek nélkül!Egész életedben csak a kettős beszédet és a statisztika hamisítást akarod nyomni?!Persze a gazdád is hitelesen nyomja a full retardáltat!
Nannyó
2012. december 27. 11:27
"– A kommunista nyugdíjprivilégiumok felülvizsgálatát az év végére ígérték. Hol tart a munka? – Ez sokkal összetettebb folyamat, mint ahogy azt a jogalkotó először gondolta. Nem szeretnénk ugyanabba a hibába esni, mint a Göncz Árpád által vezetett felülvizsgálat a kilencvenes évek elején, amikor számtalan ember átcsúszott a vizsgálaton, és megtarthatta kiemelt nyugdíj-kiegészítéseit. Ezres nagyságrendű azok száma, akiknek ügyét nyugdíj-biztosítási, levéltári, korábbi közigazgatási eljárási iratok alapján kell megvizsgálni, hogy jogosan vagy jogtalanul kaptak-e pótlékot." Hát kedves Bence, felköthetnétek a gatyát és nekiállhatnátok ennek a munkának. Csak mondom, mert a társadalom szemét nagyon csípi ez a téma. A biszkuk meg mátsikgyörgyök, a gyilkosok ne a mi pénzünkön éljenek jól.
Laibach
2012. december 27. 11:10
"..A költségvetést is érintő egyik legfontosabb intézkedés, hogy 24 százalékról 19 százalékra csökkenne az áfa felső kulcsa, az élelmiszergyártók 9 százalékos forgalmi adót fizetnének. Az egykulcsos jövedelemadó 16 százalékos felső határa nem változna, de az alacsony jövedelműeket differenciált, 8 vagy 12 százalékos teher sújtaná. A tervek szerint 5 százalékkal csökken az egészségügyi járulék.." http://index.hu/gazdasag/2012/12/27/adocsokkentesekkel_indit_az_uj_roman_kormany/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!