Brutális ár a segítségért: uniós gyámság alá kerül Görögország

2012. február 22. 08:00

A hitelprogram megvalósítása azon múlik, hogy Fortuna istennő kegyeibe fogadja-e a görögöket és a donorokat vagy sem.

2012. február 22. 08:00
Komócsin Sándor
Napi Gazdaság

Christine Lagarde azt mondta, az IMF-nek vannak feltételei a hozzájárulást illetően: nemcsak a görög kormány eddig vállalt kötelezettségeinek teljesítését fogja szigorúan ellenőrizni, hanem arra is nagyon fog figyelni, hogy maga az euróövezet mennyi pénzt szán az adósságválság leküzdésére.

Az Európai Stabilitási Mechanizmus néven ismert, 500 milliárd eurót előirányzó állandó válságkezelési rendszer bővítése lesz többek között a március elején tartandó uniós csúcstalálkozó egyik fő témája. A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa várhatóan március második hetében dönt arról, hogy milyen mértékben járul hozzá a második görög mentőcsomaghoz - mondta kedden Lagarde. Az IMF szakértői úgy látják, hogy ez a pénz nem lesz elég arra, hogy a válságot fenntartható módon rendezni lehessen, ezért a válságalap emelését szorgalmazzák, mintegy feltételeként annak, hogy további összegekkel járuljanak hozzá a második görög mentőcsomaghoz. Az első, 110 milliárd eurós görög mentőcsomagnak nagyjából 30 százalékát állta az IMF.

A pakk elfogadásához időzítették egy EU-ECB-IMF tanulmány kiszivárogtatását, amelynek szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy Athénnak újabb támogatásra lehet szüksége, ha romlik a gazdaság állapota. Ha a görög vezetés nem hajtja végre következetesen a reformokat, amelyek versenyképesebbé tehetik az országot, akkor az államadósság - akárcsak tavaly - a GDP 160 százaléka lesz még 2020-ban is. 
Tekintetbe véve ezt a kockázatot, a hitelprogram kiszolgáltatott a véletlen eseményeknek. Megvalósítása azon múlik, hogy Fortuna istennő kegyeibe fogadja-e a görögöket és a donorokat vagy sem - derül ki a trojka elemzőinek jelentéséből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2012. február 22. 18:24
"nemcsak a görög kormány eddig vállalt kötelezettségeinek teljesítését fogja szigorúan ellenőrizni, hanem arra is nagyon fog figyelni, hogy maga az euróövezet mennyi pénzt szán az adósságválság leküzdésére" Ez mit is jelent? Az IMF már a EU ellenőrzésére is jogosult? Joga van megmondani, hogy a legnagyobb (vagy második legnagyobb) befizetője az IMF-nek mit csináljon? Ez nem a farok és a kutya esete?
várúr
2012. február 22. 16:53
Volt egy Bud Spencer film: "Én a vizilovakkal vagyok". Én meg a görögökkel vagyok. Pokolba a Világbankkal, stb.
Tündér_Lala
2012. február 22. 11:06
Az EU által adott pénz egy az egyben visszakerül a német és francia bankokba KAMATOSTÓL. Amig a kamatokat nem maximálják, korlátozzák, addig a helyzet feloldhatatlan, mert a probléma újratermeli önmagát (Bármekkora megszorítás mellett is.) Az egész adósságválság kérdése egy tollvonással megoldható lenne. EKB felvásárolná a tagországok adósságait normál kamat szinten. A pénz nem okozna inflációt, hiszen az lekötött pénz, a kamatokat pedig az EU fejlesztésére lehetne használni. Csakhogy akkor a német, francia stb. bankok nem realizálnának hatalmas nyereségeket (de az amerikaiak sem !!!) Ezért a töketlenkedés és ezért nem lesz megoldása a dolognak. Egyszerűbb a bajban levőket leszólni és hasznosabb kifosztani (a jövő pedig kit érdekel.)
bukta
2012. február 22. 10:52
Azt azért jegyezzük meg, hogy ott is, itt is a köznép választja a vezetőket, és többnyire boldogan tapsol az osztogatásnak akkor is, amikor az ország lehetőségei ezt nem engedik meg. Nyilván a görögöknek is épp úgy tele volt a tökük már a szegénységgel és 19-re lapot húztak, csak hogy végre jobban éljenek. Mondjuk mindig eszembe jut Finnország, akik szintén csórik voltak, mégis úgy gazdagodtak meg, hogy nem adósították el az országukat, és így nem szolgáltatták ki magukat tőkeérdekeknek. Innen nézve meg annyira már nem tudom nem hibáztatni mindezért se a görögöket, se saját magunkat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!