Holokauszt vs. kommunizmus 1:1

2010. június 09. 12:01

Ha esetleg kormányra kerül az LMP, akkor beleveszik a bálnák meg a tibetiek ellen elkövetett bűnöket, egy Jobbik-kormány pedig a Trianon-tagadás tagadását teheti büntethetővé.

2010. június 09. 12:01

„A nagy törvénykezési dömpingben a kommunizmus bűneinek tagadásának büntethetővé tétele egyáltalán nem kapott nagy figyelmet, ellentétben a néhány hónappal ezelőtti, a holokauszt tagadásának büntetését bevezető btk.-módosítás körüli hisztivel. Pedig fontos kérdésről van szó: előnyére változott-e a törvény? Szerintünk nem, vagy csak alig. Talán annyival jobb, hogy egy kalap alatt kezeli a két totalitárius rendszer okozta szenvedéseket, de ez sovány vígasz ahhoz képest, hogy maga az alapkoncepció, a történelmi események tagadásának/megkérdőjelezésének büntetése tévedés.

A helyes döntés a vonatkozó 269/C. § eltörlése lett volna, de sajnos tudjuk, hogy ez a belpolitikában és nemzetközileg is politikailag védhetetlen helyzetet eredményezett volna. Gyurcsány Ferenctől, skandináv lapokon át, a New York Timesig minden arról szólt volna, hogy Orbánék holokauszt-tagadók, vagy legalábbis cinkosai azoknak.

Az MSZP utolsó pillanatban elhelyezett, rosszindulatú aknáját egyvalaki tudta volna hatástalanítani: Sólyom László. A köztársasági elnök nem küldte alkotmánybírósági normakontrollra a jogszabályt, azaz nem voltak alkotmányossági aggályai. Ez teljességgel érthető, ő ért hozzá. Viszont lehetősége lett volna aláírás helyett megfontolásra visszaküldeni az Országgyűlésnek a törvényt, s - idő hiányában - arról már az új parlament döntött volna. Sajnos Sólyom nem ezt az utat választotta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megfigyelo
2010. június 09. 19:16
Az ezzel a torvennyel a fo problema, hogy Magyarorszagon a legtobb tomeggyilkossagot meg nem a nemzetiszocialista rezsim kovette el, mivel a nemzetiszocialistak (nyilasok) csak 1944. oktober 15.-en kerultek hatalomra, es addigra -- vitez Nagybanyai Horthy Miklos allamfosege alatt es explicit beleegyezesevel -- mar legyilkoltak az egesz videki zsidosagot. (Horthy nem mentheto fel annak felelossege alol, hogy "zsidougyekben szabad kezet" adott Endre Laszloeknak. Semmilyen formaban nem vol ellene a deportalasoknak, egeszen addig, amig a sved kiraly nem figyelmeztette, hogy szemelyeben fogjak felelossegre vonni - akkor leallitotta a deportalasokat, hogy a sajat boret mentse.)
drienovác
2010. június 09. 17:38
nem értem a problémát, végülis mindenki megkapta, amit akart a zsidók, hogy ne lehessen kisebbíteni a náci bűnöket, a többiek, hogy pl krausz elvtárs ne relativizálja a kommunizmus bűneit pofátlan módon persze mindenki elégedetlen a fidesz nem törölhette el egyszerűen a holokauszt tagadást, mert akkor végképp fasiszta antiszemita lett volna, sőt, ad abszurdum egy magyar politikust mondjuk ha nem választják újra, pl ausztriában simán lesittelhetnek a holokauszt tagadása miatt... a nemzetközi helyzet nem egy habostorta...
vizipipa
2010. június 09. 15:47
Immáron több mint egy éve annak, hogy Tomcat tüntetést szervezett az Akadémia elé: 1241-ben nem volt Muhi csata, Batu kán sosem járt Magyarországon. Az apropó az akkor is éppen napirenden lévő hollókoszt törvény volt. Arra akarta felhívni a figyelmet, mekkora baromság történelmi kérdéseket törvénnyel eldönteni. Sajnos nem volt ott csak cirka 100 ember. Tízezres tömeg esetén most lehet, hogy nem lenne ilyen problémánk.
Senior
2010. június 09. 13:53
Az, hogy egy emberi magatartást bűncselekménnyé nyílvánitsanak normatív kategória. Kifejezi az adott hatalom szándékát. Jelen esetben a FIDESZ átfogóbb válasza elfogadható lenne, de: Azért olyan dolgokat szoktak kriminalizálni, amik veszélyesek a társadalomra. Könyörgöm tíz évente hány idióta akad, aki nagy nyílvánosság előtt tagadná a zsidók deportálását, vagy a kulákok Hortobágyra telepítését? Ha még is megtenné, ott az izgatás tényállása, járjanak el vele szemben. Ergo Schiffernek igaza van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!