Újabb csatába csöppent Hosszú Katinka – bonyolódik a kiskorúaknak üzengető edzője ügye

2024. szeptember 09. 17:10

A Magyar Úszó Szövetség fegyelmi eljárást indított az úszónő klubjánál történt visszaélések gyanúja miatt. Hosszú szerint a szövetség mindezt egy ellene irányuló támadásra használják fel, de nem csodálkozik, mert korábban megfenyegették.

2024. szeptember 09. 17:10
Budapest, 2024. április 9.
Hosszú Katinka a nõi 200 méteres vegyesúszás elõfutama után az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában 2024. április 9-én.
MTI/Kovács Tamás

Nyitókép: 

Úgy tűnik új fejezetéhez érkezett a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és Hosszú Katinka közt kirobbant konfliktus. A háromszoros olimpiai bajnok úszó hosszú közleményt tett közzé hét elején közösségi oldalán, amelyben a MÚSZ friss elnökségi határozatára reagál. A szervezet ebben úgy fogalmaz, „a Magyar Úszó Szövetség elnöksége 10 igen, 0 nem és 0 tartózkodó szavazattal az IRON SWIM edzője női sportolókkal szemben tanúsított etikátlan magatartásának, szexuális célzásokra épülő kommunikációjának kivizsgálására eseti vizsgálóbizottságot hoz létre az alábbi összetételben: elnök: dr. Papp Gábor, tagok: dr. Tausz Katalin; Danks Emese, Tornyossy Monika és dr. Ugrin Tamás”

Ezt is ajánljuk a témában

A történet előzménye, hogy idén tavasszal botránygyanús ügyre derült fény az úszónő által vezetett klubnál – a Sportal.hu írta meg, hogy az Iron Swim április 20-án „munkáltatói figyelmeztetést adott” a klub egyik edzőjének.

Az ok a fenti közleményben taglalt cselekményekkel kapcsolatos vád volt – illetve még valami, amit a Hvg.hu vonatkozó cikkében úgy fogalmazott meg, hogy a tréner „belső információkat továbbított harmadik félnek” (ennek értelmezését az olvasóra bízzuk). 

A történetben azonban van még egy két csavar! A fenti cikk szerint „az úszónő egyesületének alelnöke – ebben a minőségében Hosszú alárendeltje, de civilben az anyósa – levelet írt a Magyar Úszó Szövetség illetékeseinek (köztudottan rossz a kapcsolat Katinka és a MÚSZ vezetői között), amelyben gyakorlatilag számonkéri a Wladár Sándor vezette elnökséget, hogy miért tétlenkedik az ügyben”

A sportal szeptember 7-én azt írta, hogy az említett edző a figyelmeztetés ellenére még mindig az Iron Swimnél dolgozik – ezt azonban Hosszú Katinka hétfői bejegyzésében cáfolta.  

„Az IRON SWIM etikai értékrendje magas színvonalat vár el az edzőktől, szigorú pedagógiai és szakmai szűrésnek kell megfelelniük. Ebből adódóan az évek során számos edzőtől kellett megválnunk. 

A jelenleg érintett edző sem dolgozik már a klubunkban. A munkajogi törvényeket tiszteletben tartva a felmerülő problémát részünkről jogszerűen és társadalmi felelősségvállalás fényében kezeltük. 

A panasz érkezése után, fegyelmi figyelmeztetésben részesítettük az említett edzőt, valamint az érintett versenyzővel azonnali hatállyal felfüggesztettük a közös munkájukat, ezen felül személyesen jeleztem a MÚSZ elnöke és a MÚSZ sportszakmai igazgatója felé a történteket.” – fogalmaz bejegyzésében Hosszú Katinka. 

Érdekes adalék, hogy az Index információi szerint az említett tréner nem azért nem dolgozik Hosszú klubjában, mert kitették, hanem mert „a Sportal cikkének megjelenése után önként távozott az Iron Swim SE-ből. 16 tanítványával együtt…”.

A Sportal érdeklődésére a MÚSZ még pénteken megerősítette, hogy már lépett az ügyben. „A súlyos vádak miatt az elnökség egy szakértőkből álló vizsgálóbizottság felállításáról döntött, amely haladéktalanul meg is kezdi a munkáját. Azt is elmondták, hogy az eddig sikeresen és hatékonyan működő gyermekvédelmi rendszerük az esetről, érthetetlen módon, sem emailben, sem az anonim telefon vonalon nem kapott bejelentést a klub, az érintett úszók vagy a szülők részéről” – írja a lap. 

Szexuális zaklatási botrány vagy több, mint aminek látszik?

Hosszú Katinka hétfői bejegyzése mindenesetre új fényben tünteti fel az egész ügyet. Az úszónő úgy fogalmaz, „számomra elfogadhatatlan az, hogy a MÚSZ felém irányuló támadásra használja fel a történteket azok után, hogy mi személyesen is jeleztük részükre a körülményeket, amint a panasz hozzánk beérkezett. 2024. áprilisában jelezte a klub Török Enikő sportszakmai igazgató felé, valamint én személyesen jeleztem 2024. májusában Wladár Sándor MÚSZ elnök felé is. 

Nem rendelkezem információval arról, hogy miért nem kezdték meg a kivizsgálást a saját gyermekvédelmi protokolljukat alkalmazva hónapokon keresztül, mi több, a MÚSZ ifjúsági szövetségi kapitánya – mindezek után – e-mailben utasította az érintett versenyzőt, hogy továbbra is az említett edzővel kell készülnie. 

Ez idő alatt klubunk minden intézkedést megtett amit a jogszabályi környezet megenged az ügy kezelése érdekében”

Tehát, Hosszú szerint az úszószövetség most, amikor az említett tréner  már nem dolgozik az Iron Swimnél, ellene indított támadásra használja a botrányt, és a szövetség annak ellenére, hogy ők jelezték a problémát, hónapokig nem indított eljárást az ügyben.

De miért támadná a MÚSZ Hosszú Katinkát? A válasz az érintett szerint egyszerű: 

Wladár Sándor – MÚSZ elnöke nemrégiben megtörtént burkolt fenyegetéséből kiindulva, számítottam a felém irányuló támadásra” 

– áll Hosszú Katinka bejegyzésében. 

De mit nevez a háromszoros olimpiai bajnok sportoló „burkolt fenyegetésnek”? Nos, minden bizonnyal a MÚSZ-elnök augusztus 19-én a párizsi olimpiai játékok végén rendezett sajtótájékoztatón elhangzott mondatait. 

Egy elnöknek kötelessége, hogy jót tegyen, de úgy tűnik az is, hogy nyelje a gyalázatot. De már nem sokáig. Hogy mit fogok csinálni? Hamarosan elárulom. Hosszú Katinkának olimpiai bajnokként tudnia kellett volna, hogy az olimpia közepén kijönni egy ilyen acsarkodó levéllel, mekkora károkat okoz. 

Ő is megkapta a támogatást a felkészüléséhez, pedig nem érdemelte ki az idejével, de több edzőtábort is finanszíroztunk számára. Erről elnöki hatáskörben döntöttem. Az, hogy SMS-ekben is gyalázkodik és »szarjankózik«, az nem elegáns. Hozzáteszem, a Duna Arénában óriási kedvezménnyel tud építkezni, ami igen nagy szó, a mai viszonyokat figyelembe véve” – fogalmazott Wladár Sándor.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindez azonban csak válasz volt Hosszú Katinka az olimpia közben közzétett nyílt levelére, amelyben többek közt úgy fogalmazott, „A MÚSZ vezetés a teljes ellenkezőjét csinálta mint ami a dolguk lett volna. A 'munkát' ők nem végezték el, sőt hátráltatták.

Ilyen alattomos, gerinctelen viselkedés után az egyetlen tisztességes lépés a teljes vezérkar lemondása lenne. Vissza kell vonulniuk a hadszíntérről. De ezúttal nem csak egy előrehozott választással, amit megfélemlítést és zsarolást alkalmazva újra választással semmivé tesznek , hanem véglegesen. 

Már az én időmben a 80-as generáció és a MÚSZ vezetés között is nézeteltérés volt ez a következő generációnál csak hatványozódott. Nem szabadna engedni hogy tovább károsítsák a Magyar Sportot”

Hogy mi állhat Hosszú és a MÚSZ-vezetés közti konfliktus hátterében, arról ebben a cikkünben olvashat bővebben.

Hosszú Katinka mindenesetre bejegyzése végén azt írja, „Félreértés elkerülése végett le szeretném szögezni azt, hogy ellentétben a híresztelésekkel én nem saját pozícióm szeretném erősíteni, az általam megfogalmazott kritikákat felhasználva, csupán felszólalni olyan helyzetekben, amikor már biztos vagyok abban, hogy a hozzáállás nem helyes”.

Ezt is ajánljuk a témában

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2024. szeptember 10. 20:40
Méltatlan ez az egész. Szarok rá, kinek "van igaza".
alexandrosz-2
2024. szeptember 10. 08:21
A cuckoldkonzi mandiner gondosan agyonhallgatta Katinka gyárfásfiókákra vonatkozó véleményét, ezért idézem: "A MÚSZ jelenlegi vezetőinek java része Gyárfás Tamás óta továbbra is, - jelenleg Wladár Sándor megbízásából - irányítják az úszószövetséget. A Szécsi korszak gyermek/edző kapcsolatára gyermekabuzus, gyermek zaklatás, torz edzői magatartás volt jellemző. Mindennek tudatában, Wladár Sándor, aki teljes mértékben maga is része volt a Szécsi érának, elnöksége alatt a Magyar Országos Bajnokságot Szécsi Tamás (Széchy Tamás, - a szerk.) emlékversenynek címjelezte 2017-től. ..." Rohadjon meg wladár a bandájaval együtt!
thehun
2024. szeptember 10. 06:51
Szerintem Katinka feleslegesen keveri a szart.....mikozben zuhan a "tamogatottsaga"! Katinka, szep volt, jo volt, de kioregedtel es ezt fogadd el, mert hamarosan megutalnak azok is akik kedveltek!
llnnhegyi
2024. szeptember 09. 20:02
Wladár Sándor elnök ismét pofára esett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!