Paralimpia, vívás: az első napon egyetlen érem sem jött össze...

2024. szeptember 04. 07:53

Okkal mondjuk, hogy vívónemzet vagyunk, és ez igaz a paravívásra is. Éppen ezért ért kicsit hidegzuhanyként, hogy a párizsi paralimpia első vívónapján érem nélkül maradtunk, még ha a történtek alakulásába De elkeseredésre nincs ok: a java csak ezután következik!

2024. szeptember 04. 07:53
HAJMÁSI Éva

Nyitókép: Hajmási Éva – karnyújtásnyira az éremtől... Fotó: MPB/Szalmás Péter

***

Vámos Tamás (Párizs)

A franciák megadják a módját: ahogy az olimpián, úgy a paralimpián is az impozáns Grand Palais-ban kerül sor a vívóversenyekre. Az első napról mondjuk azt: ez volt a bemelegítés...

A Rióban ezüstérmet nyerő Osváth Richárdtól sokat vártunk, ám az első meccsén, a brazil Damasceno ellen meglepetésre 5-5-ig beragadt, de aztán kijött a nagyobb tudáskülönbség, végül magabiztosan győzött (15-7). Ezután következett a német Schmidt, aki kemény csatában diadlmaskodott (15-10), így kitűnőségünknek szerdán a vigaszág maradt. Történt egy nem mindennapi intermezzo is: a zsűri egyes tagjai ugyanis úgy látták, hogy a DEAC versenyzője egy szituációban kissé felemelkedett a kerekesszékéből, honfitársunk emiatt reklamált is egy sort, így viszont kizökkent a ritmusból, ez is okozhatta a nem várt vereséget.

OSVÁTH Richárd
Osváth Richárdnak meggyűlt a baja a zsűrivel (is).... Fotó: MPB/Szalmás Péter

A történteket így idézte föl Osváth Richárd: „Az oldalzsűri úgy látta, hogy felálltam, én viszont úgy éreztem, hogy nem. Mivel történt már korábban is hasonló nézeteltérés, most kínosan ügyeltem arra, hogy ne köthessenek belém. Talán kicsit hosszú ideig reklamáltam, így viszont kiestem a ritmusból.”

Kísértetiesen hasonlóan jár Veres Amarilla is: tokiói paralimpiai bajnokunk (párbajtőr) az első kört simán vette, ukrán ellenfelének esélye sem volt ellene, ám a lengyel Kinga Drozdz váratlanul magabiztosan (15-4) küldte a vigaszágra, és ezt az UTE sportolója nem vette jó néven, ő is sokat reklamált. Azt pedig tudjuk: sosem vezet jóra, ha egy sportoló másra pazarolja az energiáit, mint amire kellene...

Tarjányi István és Mező Boglárka is csupán a negyeddöntőig jutott, ellentétben a nap legeredményesebb magyar vívójával, Hajmási Évával, aki a brazil Charminha (15-2), az ukrán Morkvics (15-14) után az elődöntőben – Vereshez hasonlóan – kikapott a lengyelek első számú versenyzőjétől, így a vigaszágon Brianna Vide következett, ám a hazaiak versenyzője ellen – nem volt esély a sikerre, szoros csatában (12-15) kikapott, így az ötödik helyen végzett.

VÍVÓSZURKOLÓK
Az impozáns Grand Palais-ban a hangulatra sem lehetett panasz! Fotó: MPB/Szalmás Péter

Közvetlenül az utolsó asszó után a nap legeredményesebb magyar vívója a következőket mondta el: 

„Ez egy ilyen nap volt, a lelkiismeretem tiszta, mert mindent beleadtam, a Szajnának azért nem megyek, de azért persze, csalódott vagyok. Legalább egy érmet szerettem volna nyerni, ez most nem jött össze, ezért azt mondom, az ötödik hely csalódás, pláne, hogy már csak egy karnyújtásnyira volt az érem. Remek volt a hangulat, de a francia versenyző ellen nem volt esélyem a továbbjutásra. Nem csüggedünk, folytatás holnap a tőr egyéniben és a csapatban!”   

 

 

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2024. szeptember 04. 11:59
Az olimpián, paralimpián részt venni óriási dolog. A felkészülés idején is mindent bele kell adni, hogy egyáltalán kiválasszák a versenyzőt. Minden elismerésem azoknak a versenyzőknek is, aki rögtön a verseny elején elbuktak. Kiderült az is, hogy az agyon sztárolt versenyzőnknél is volt jobb az adott időben. Talán a vezetőknek több szerénységet kellene tanúsítani az indulás előtti hurráoptimista nyilatkozatok pufogtatásakor. DE ! Várjuk ki a végét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!