Ezért esett ki a Ferencváros! – a 1995-ös BL-csapat kapusa, Hajdu Attila a Mandinernek

2024. február 23. 05:38

A klublegenda szerint nem csak a szerencse hiánya okozta a Fradi vesztét az Olympiakosz Pireusz ellen elveszített Konferencialiga párharcban. Elmondta, mi volt a különbség.

2024. február 23. 05:38
VARGA Barnabás
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Ismert: a magyar bajnok a Konferencialiga rájátszás első találkozóján 1-0-s vereséget szenvedett Pireuszban, így minden esély megmaradt egy nagy bravúrra is. Ebben bízott a visszavágó előtti sajtótájékoztatón Dejan Sztankovics is, akárcsak a Ferencváros korábbi meghatározó futballistája, a mezőnyjátékosok közül a legtöbb tétmérkőzést játszó Lipcsei Péter is, aki a fantasztikus formában lévő Varga Barnabás fejjátékában bízott leginkább. Az FTC azonban az Üllői úti visszavágón is 1-0-s vereséget szenvedett, a meccs lefújása után közvetlenül egy másik klublegenda, az 1995-ös BL-csapat hőse, Hajdu Attila osztotta meg a gondolatait a Mandinerrel.

Ezt is ajánljuk a témában

Hasonló mérkőzésre számított?

Bevallom, ennél szorosabb visszavágóra számítottam, de tény: az Olympiakosz játékosainak értéke több mint a duplája, mint a Fradié, igaz, a korábbi években előfordult, hogy a magyar bajnoknak sikerült borítania a papírformát. Sajnos a játékoskeret értékbeli különbsége ezúttal tudásbeli fölénnyel is párosult.  

Mi volt a fő oka, hogy a Ferencváros a visszavágón egyértelmű vereséget szenvedett? 

Elsősorban az, hogy 

a játék semmilyen elemében nem tudtunk a görög rivális fölé nőni, emellett a kellő lelkesedés is hiányzott a játékunkból.

 Az Olympiakosz nagyon jó felfogásban játszott, egy pillanatig nem becsülte le a Fradit, és fizikálisan is egyértelműen nagy volt a különbség az ő javukra. S még egy rendkívül fontos tényezőt ne felejtsünk el: a szerencse mindkét találkozón elhagyta a Fradit. A futballban nincsen „ha...”, de az is biztos: amennyiben az első mérkőzés első percében Varga Barnabás fejes gólját nem érvénytelenítik, egészen másképp alakul a párharc. Szokták mondani, hogy minden mindennel összefügg, ráadásul a visszavágón az Olympiakosz rúghatott büntetőt egy olyan szituáció után, amelyről sem a támadó, sem a védő nem tehetett. Miután a görögök értékesítették a lehetőséget, onnantól kezdve már egy teljesen más mérkőzés zajlott a pályán... 

HAJDU Attila
Hajdu Attila ma már elsősorban a borászkodásban leli örömét 
Fotó: fradi.hu

Lehet azt mondani, hogy ez egy teljesen más kávéház volt, mint amit a bajnokcsapat az NB I-ben megszokott?

Olyan értelemben igen, hogy az ellenfél mindig a Fradi-játékosok nyakán lógott, ez is az oka, hogy 

a mieink jóval többet hibáztak, mint a magyar bajnokságban, ahol alig-alig kényszerítik rá őket erre. 

Ezzel magyarázható, hogy a támadójátékunk sem volt megfelelő, hiszen nem tudtunk hátulról építkezni, nem tudtunk a görög csapat középpályáján átrobogni, így a kapujukra is elvétve voltunk veszélyesek

Főképp Pireuszban kellett bravúrokat bemutatnia Dibusz Dénesnek, aki klublegenda lett, hiszen már 407 tétmérkőzésnél tart zöld-fehérben, ami a Fradi-kapusok között rekord. Mi a véleménye a kollégáról?

Az ő példája is csak megerősíti, hogy minden nyakon felül, fejben dől el. Hiszen amióta az Üllői útra érkezett, számos vetélytárssal fel kellett vennie a harcot, ám mindig ő maradt az első számú kapus, és ma már ez igaz a válogatottra is. 

Egészen elképesztő teljesítmény az övé, egy remek versenyzőtípus, aki igazából nyomás alatt tud jól teljesíteni.

DIBUSZ Dénes
Dibusz Dénes - elképesztő teljesítmény! 
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Végezetül: mit vár a hétvégi derbitől, a vasárnapi Újpest – Ferencváros mérkőzéstől? Meg tudják lepni a lila-fehérek a kissé fáradt vetélytársat?

A derbi mindig egy különleges hangulatú meccs, de a hétközi kupamérkőzéstől függetlenül a Fradi óriási tudásbeli fölényben van, amit muszáj érvényre juttatnia! Nyilván az Újpest próbálja kihasználni a hazai pálya előnyét, a játékosai talán frissebbek is lesznek, de ezzel együtt sem hiszem, hogy a mai Fradit meg tudják verni! 

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Halder_1899
2024. február 24. 14:41
Győzni kell a Dózsa ellen. Most már a bajnoki arany lehet csak cél. Elmúlt 5 évben könnyebben hoztuk az első helyet, azért remélem most is a végére nyugalmas lesz. HAJRÁ FRADI !
guszti-18
2024. február 24. 09:16
A szerencsére és a játékosok értékére hivatkozni, nagyon "gyenge", ilyen alapon el sem kell indulni egy európai sorozatban! Számomra érthetetlen, hogy hazai pályán, hátrányban, miért nem azzal az intenzitással és taktikával játszott a Fradi, mint az első meccsen?
Reszelő Aladár
2024. február 24. 08:55
Ebben a sztoriban ennyi volt. A Fradi az odavágón még csak-csak kinézett valahogy, a mutatott játék és az eredmény idegenben vállalható volt. A visszavágóra pedig kielemezték a csapatot és totálisan megfojtották a játékát. Az egyetlen esély a pontrúgás, vagy egy hatalmas egyéni hiba lehetett volna. Az ellenfél egy negatív spirálból tört ki az új EL győztes edzővel, ha őrzik a momentumot, akkor 3 győztes meccsel és sima továbbjutással bajnok is lehetnek és a KL-ben is hozható ellenfelet kaptak. A Fradi pedig ledobta a kettő terhelést és innentől csak a itthoni dolgokra kell koncentrálni.
manitowoc
2024. február 23. 23:32 Szerkesztve
Hajdu Attila, az FTC "klublegendája"? Ne mááár... muszáj megint túlozni? 3 (három) évig, 47 meccsen játszott a Fradiban (válogatott 10-szer volt), ennél többször szerepelt a Csepelben (55), meg az MTK-ban (63). Hajduval ellentétben Géczi István valóban klublegenda, 13 (tizenhárom évig, 309 meccsen játszott a Fradiban (válogatott 23-szor volt).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!