Köszönjük a bocsánatkérést, de ez már nem segít Szoboszlai Dominikon és a Liverpoolon – valamit lépni kell VAR-ügyben!

2023. október 01. 20:40

Tisztelt döntéshozók! Legyenek szívesek átgondolni, hogyan lehet a tévedésekre és a kijátszható helyzetekre is kijátszhatatlan szabályokat hozni!

2023. október 01. 20:40
Tottenham Hotspur v Liverpool FC - Premier League
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

A videóbíró és a partjelző is hibázott, lesre hivatkozva nem adta meg Luis Diaz teljesen szabályos gólját, amely hibás döntést – egy kommunikációs félreértés miatt – jóváhagyta a videóbíró és annak asszisztense. A mostanra megérkező nyilvános bocsánatkérés és a vétkes szereplők félreállítása ugyanakkor épp annyit ér, mint lábtörésre a borogatás. A Liverpoolon mindenesetre nem segít.

És ez nekünk talán jobban fáj, mint bármikor máskor. 

Élénken él bennem a kép, amikor a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság előtt egy Brüsszelben rendezett globális fórumon hivatalosan bemutatták a VAR előnyeit a világ sportújságírói közösségének. A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) kongresszusa izgatottan várta a FIFA játvezetői testületének kijelölt szakemberét, Massimo Busacca-t, hogy részletezze és érvekkel alátámassza, miért vezetik be az oroszországi labdarúgó vb-re annyi évi dilemmázás után a videóbíró intézményét.

Nem fogadta vastaps a fickót, annyi szent.

Sőt, emlékszem, kisebb össztűz zúdult az új rendszer mellett érvelőkre, a legszkeptikusabbak a Dél-Amerikából érkező kollégák voltak. Ők amellett érveltek, hogy 

a játék szépsége és dinamikája éppen abban áll, hogy nem szakítják meg percekre a játékot, azonnal lehet örülni a góloknak, nem kell halogatni az ovációt, hanem a bírói tévedés, mint EMBERI TÉNYEZŐ, valójában mindenkit egyformán sújthat. Vagy felemelhet.

Az is szóba került, félig viccesen, hogy nem az egykori Maradona-féle, (Isten)kezezős gólokban reménykednek például az argentínok a jövőben, nem ezért érvelnek a VAR-mentes foci mellett. A döntés addigra persze már megszületett. 

Sokan úgy látták, hogy a világ legtöbb sportágában az igazságosság és az emberi hibák elkerülése érdekében addigra bevezetett videózást a foci sem úszhatja meg.

A labdarúgást modernizálni kell, túl nagy a kockázat, még annál is nagyobb benne az üzlet és a pénz, mintsem hogy ez elkerülhető volna. És ezek az érvek mind jogosak is, de mégis milyen az a rendszer, amely valahogy mégis benne hagyja a „jelentős emberi hiba” megtörténtének lehetőségét a játékban,

miközben éppen arra hozták létre, hogy ezt kizárja?

A PGMOL (Professional Game Match Officials Limited), vagyis az angol professzionális labdarúgás játékvezetőiért felelős szervezet hivatalos közleményében jelezte, hogy Darren Englandet, akit a mérkőzés VAR-bírójának neveztek ki, valamint Dan Cookot, aki a VAR-asszisztens volt a Tottenham Hotspur – Liverpool angol bajnoki mérkőzésen, az elkövetett tévedésük miatt eltávolították a hétvége hátralévő részére tervezett játékvezetői feladataikból.

Hát, köszi szépen! Épp annyit segített ez a Liverpoolon, mint egy lábtörésen a borogatás. A hivatalos bocsánatkérés is csak aprócska gyógyír; nem pótolja az elhullajtott bajnoki pontokat, mert, valljuk meg, hiába is értjük józan ésszel, hogy minden rendszerben benne marad az emberi hiba lehetősége, 

kellene hogy legyen B és C terve is a döntéshozóknak azokra a helyzetekre, amikor mégis reparálni kell az emberi hibát, a félreértéseket.

Az előrefelé szankcionálás ugyanis nem orvosolja a múltban elkövetett hibákat és nem eliminálja azok következményeit. Olyan megoldás kell hogy bekészítve legyen az ilyen helyzetekre, amely ott és azonnal képes orvosolni az emberi tévedést, hiszen EZ az eredendő cél.

Az, hogy a kétvállra fektetést, mint Losonci Dávid esetében, ne csak a Holdról lássuk mindannyian szabad szemmel, hanem lássák a szőnyegbírók is! Vagy az aranyérmétől szabálytalanság miatt megfosztott amerikai úszó utóbb – furcsa módon – ne kaphassa vissza mégiscsak az érmét, ahogy ez megtörtént az úszó vb-n. S hogy ne érjük azt meg, hogy ha valaki leesik a gerendáról, visszanézve úgy értékelhessék, hogy „ja, az illető lába nem is érte a földet, valójában úgy láttuk, hogy lebegve maradt”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Egy aranyat akasztottak ki a nyakamból” – megszólalt a vb ezüstérmes magyar birkózó

Losonczi Dávidtól még a nemzetközi szövetség elnöke is elnézést kért.

Kezünkben a technológia, egyértelmű a cél. (Vagy mégsem?)

Tisztelt döntéshozók! Legyenek szívesek átgondolni, hogyan lehet a tévedésekre és a kijátszható helyzetekre is kijátszhatatlan szabályokat hozni!

Tessék visszaadni a hitünket abban, hogy a tiszta verseny, a fair játék a cél! Különben, minek az egész?

A nyitóképen: Londonban 2023. szeptember 23-án a Tottenham Hotspur - Liverpool mérkőzésen Luis Diaz tévesen les miatt meg nem adott gólja utáni reakciója. (Marc Atkins/Getty Images)

 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik