Szoboszlai gólt lőtt, a Liverpool rekordot döntött, a Milan kiesett

2021. december 08. 01:35

Napi BL-összefoglalónk kirakatába természetesen a magyar érdekeltségű és a továbbjutás szempontjából döntő jelentőségű találkozók kerültek.

2021. december 08. 01:35
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A kora esti találkozók közül az RB Leipzig – Manchester City volt számunkra igazán fontos, nem csak azért, mert Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik is a kezdőben kapott helyet (Willi Orbán nemrég épült fel koronavírus-fertőzéséből, így nem állhatott még rendelkezésre), hanem azért is, mert

az Union Berlin elleni hétvégi vereség után (1-2) robbant a bomba,

a vezetők menesztették az amerikai Jesse Marsch-t. Ideiglenesen Achim Beierlozer irányít, de a hírek szerint a jelöltek között ott van a Chelsea másodedzője, Löw Zsolt is, aki 2015 és 2018 között az RB Leipzig másodedzőjeként dolgozott.

A találkozó előtt köztudott volt, bárhogy is alakul a meccs, a City már továbbjutott, a Lipcse az „életben maradásért” azaz a 3. hely megtartásáért harcolt. Ha győz, biztos a harmadik pozíció, de persze, ha nem borul a papírforma, és a csoport másik találkozóján a PSG legyőzi az FC Bruges-t, mindenképpen a Lipcse jut az Európa Liga tavaszi körébe.

A németországi korlátozások miatt zárt kapuk mögött rendezték a mérkőzést, ezt a lipcsei szurkolók igazán bánhatták, hiszen ahogy várni lehetett, Pep Guardiola csapata csak rutinból játszott, a hazaiak viszont haraptak, és több helyzetet is dolgoztak ki.

Aztán a 24. percben számunkra fantasztikus jelenetsor következett: Gulácsitól indult az RB Leipzig akciója, a City-játékosok által visszafejelt labdával Konrad Laimer remekül ugratta ki honfitársunkat, akinek rutinfeladat volt elfektetnie az erre a találkozóra bizalmat kapó Zack Steffent, majd az üres kapuba gurított. Ezzel

a Paris SG után a csoport másik sztárklubjának is betalált Szoboszlai Dominik, így lipcsei színekben 19 mérkőzésen már hetedszer volt eredményes.

Sőt: a vezető gól után honfitársunk újra eredményes lehetett volna, egy beívelés után inkább előzékenyen középre fejelte a labdát, amelyet André Silva az amerikai kapus kezei stukkolt. Ha Dominik nem ennyire önzetlen, könnyen már két találat szerepelhetett volna a neve mellett! S bár a Manchester City is kidolgozott néhány helyzetet az első játékrész végén (De Bruyne és Foden révén) hazai előnnyel vonultak pihenőre a csapatok.  

A msodik játékrész csendesen csordogált, egészen a 71. percig, amikor is Forsberg beadását derék André barátunk már értékesítette, s bár a vége előtt negyed órával Mahrez még szépített, a csoportelsőséget már korábban bebiztosító, de ezen az estén motiválatlan Manchester Citynek esélye sem volt a pontszerzésre. Pláne úgy, hogy a 83. percben Walker – amikor a labda nem volt megjátszható közelségben – bokán rúgta André Silvát, így az angol már sétálhatott is lefelé… A papírformának megfelelően az A-csoportból a City mögött a Paris SG jutott tovább, az RB Leipzig az Európa Ligában folytathatja, míg az FC Bruges-től elköszöntünk. 

A csoport másik mérkőzésén:

PSG – FC Bruges 4-1 (3-0)

G: Mbappé (2. 7.), Messi (38. 76. – 11-esből) ill. Rits (68.)

Az A-csoport  végeredménye:

1. Manchester City        6       4       0       2                   18–10       12

2. Paris Saint-Germain  6       3       2       1                    13–8        11

3. RB Leipzig                6       2       1       3                     15–14       7

4. FC Bruges                6       1       1       4                      6–20        4

 

A nap másik nagy rangadójára a B-csoportban került sor, ahol az AC Milan a szintén már csoportelsőként továbbjutó Liverpoolt fogadta. Ibrahimovicéknak csak a győzelem adott volna reményt a továbbjutásra (ehhez a Porto – Atléticó meccsnek is döntetlenre kellet volna végződnie), ám azért is kellett hajtaniuk, nehogy egy vereséggel végleg kiszálljanak a harcból. A Liverpoolnak pedig nem maradt más hátra, mint a csúcsdöntés: egy újabb győzelemmel történelmet írtak volna, hiszen a BL történetében első angol csapatként zárták volna száz százalékosan a csoportkört.

A lombardiaiak taktikusan kezdték a mérkőzést, hiszen tisztában voltak azzal, ha nekiesnek az angoloknak, Szalahék az életveszélyes kontráikkal könnyedén kivégzik őket. Az első fél óra végén aztán „felrobbant” a San Siro, ugyanis egy hazai szöglet után Minamino egy kacska mozdulattal olyannyira megtévesztette Alissont, hogy a brazil kapus csak beleütni tudott a labdába, a magyar fülnek pedig kellemesen csengő nevű Tomori rárobbant a labdára, és a legjobbkor szerezte élete első BL-találatát.  

Mohamed Szalah (jobbra) - Cristiano Ronaldo nyomában Fotó: MTI/AP Luca Bruno
Mohamed Szalah (jobbra) - Cristiano Ronaldo nyomában Fotó: MTI/AP Luca Bruno

Azonban nem sokáig örülhettek a hazaiak, hiszen a vezető találat után hét perccel Oxlade-Chamberlain lövését még védte Maignan, a kipattanót azonban magabiztosan vágta a léc alá Mohamed Szalah, így az egyiptomi beállította Cristiano Ronaldo csúcsát: sorozatban hetedik idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésén is gólt szerzett.

A második játékrész 10. percében éppen a milánói gólszerző, Tomori hibázott hatalmasat, addig totyogott, amíg elvették tőle a labdát a liverpooliak, Mané lövését még hatalmas bravúrral, egy kézzel hárította Maignan, de a kipattanót Origi már bravúrosan a hálóba fejelte.

Ezután hamar kiderült: a kezdeti fellángolás ellenére a mai Milan és a Liverpool nincs egy súlycsoportban,

ráadásul Stefano Pioli együttese azért is szomorkodhat, mert az Atlético portói diadala azt jelentette: a piros-feketék még a vigaszágon, az EL-ben sem folytathatják…

A csoport másik mérkőzésén:

Porto - Atlético Madrid 1-3 (0-0)

G: S. Oliveira (90+6. – 11-esből) ill. Griezmann (56.), Correa (90.), De Paul (90+2.)

A B-csoport végeredménye:

1. Liverpool                  6       6       0       0       17–6          18

2. Atlético Madrid         6       2       1       3         7–8           7

3. FC Porto                   6       1       2       3         4–11        5

4. AC Milan                  6       1       1       4         6–9           4

C-csoport

Borussia Dortmund – Besiktas 5-0 (2-0)

G: Reus (45+2. – 11-esből, 53.), Haaland (68. 81.), Malen (29.)

Ajax – Sporting 4-2 (2-1)

G: Haller (8. – 11-esből), Antony (42.), Neres (58.), Berghuis (62.) ill. N. Santos (22.), B. Tabata (78.)

A C-csoport végeredménye:

1. Ajax       6       6       0       0       20–5 18

2. Sporting 6         3       0       3      14–12  9

3. B. Dortmund 6  3       0       3       10–11  9

4. Besiktas 6       0       0       6         3–19   0

D-csoport

Real Madrid – Internazionale 2-0 (1-0)

G: Kroos (17.), Asensio (79.)

Sahtar Donyeck – Seriff Tiraspol 1-1 (0-0)

G: Fernando (42.) ill. Nikolov (90+3.)

A csoport végeredménye:

1. Real Madrid     6       5       0       1       14–3          15

2. Internazionale  6       3       1       2       8–5            10

3. Sheriff Tiraspol  6       2       1       3       7–11         7

4. Sahtar Doneck 6       0        2       4       2–12         2

Nyitókép: Szoboszlai Dominik ezúttal is nyerőember volt Fotó: MTI/EPA Filip Singer

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2021. december 09. 00:15
Salzburg végül bejutott a BL-be - Lipcse nem.
Búvár Kund
2021. december 08. 15:07
Doma nagy labdát kapott, és kíméletlenül, higgadtan kihasználta! Szép megoldás volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!