Münchenben lép fel a Magyar Rádió Énekkara

2018. július 10. 11:33

Az együttes Kodály műveit adja elő a müncheni Jézus Szíve templomban pénteken.

A müncheni Jézus Szíve templomban lép fel pénteken a Magyar Rádió Énekkara. Az együttes a Müncheni Rádiózenekar meghívására a Paradisi gloria című koncertsorozatban Kodály műveit adja elő.

„Kodály Zoltán két nagy oratóriumát, a magyar nyelvű Psalmus Hungaricust és a latin Budavári Te Deumot adjuk elő. Az énekkar a müncheni együttes idei templomi koncertsorozatának negyedik, záró eseményén lép fel" – mondta Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában.

Mint felidézte, az énekkar tizenöt évvel ezelőtt, 2003-ban már lépett fel Münchenben, akkor Berlioz Krisztus gyermekkora című oratóriumát adta elő sikerrel. Kitért arra, hogy Nyugat-Európában a magyar szerzők közül Kodály, Bartók és Ligeti mellett a legutóbbi időben Eötvös Péter műveit is nagy érdeklődés kíséri.

„A bajor fővárosban Jézus Szíve templom modern épület, jó akusztikájú koncerthelyszín. A Müncheni Rádiózenekar sorozata 2000-ben indult itt Marcello Viotti svájci karmester kezdeményezésére. Az idei programban mások mellett Takemicu, Desprez és Honegger művei is helyet kaptak, a mi mostani fellépésünkön Ivan Repusic fog dirigálni" – sorolta Pad Zoltán.

A Magyar Rádió Énekkara ezzel a koncerttel zárja idei évadát, amelynek során tavasszal Brüsszelben is fellépett. A vezető karnagy elmondta, hogy a következő, ősszel induló szezonban sokszínű itthoni jelenlét lesz jellemző rájuk, benne templomi koncerttel Bach műveivel, illetve Müpa-esttel, grandiózus alkotásokkal.

(MTI)

vissza a teljes nézetre