„Magyar út”

Publicus Intézet: A magyarok nem bíznak Trumpban

2016. november 21. 13:25

Barack Obamában bízik leginkább a magyarok többsége, miközben Angela Merkel és Vlagyimir Putyin irányába egyre csökken a bizalom – derült ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából. A bizalmi lista alján Donald Trump áll, akinek megválasztását másfélszer annyian tartják rossz döntésnek, mint ahányan örülnek neki.

Leginkább Barack Obamában, legkevésbé Donald Trumpban bízunk – derült ki a Publicus Intézet 1000 fő megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felmérésből az is látszik, hogy bár a magyarok többsége az EU-t tekinti hazánk természetes szövetségesének, minden hetedig válaszadó úgy véli: a „saját utunkat kellene járnunk”. A többség szerint országunkra a legnagyobb veszélyt Oroszország jelenti.

Bizalmi kérdés

A Vasárnapi Hírek kérésére készült felmérés szerint a magyarok többsége – 55 százaléka – leginkább Barack Obamában, az USA leköszönő elnökében, míg legkevésbé Donald Trumpban bízik. A közelmúltban megválasztott elnök a magyarok 21 százalékának bizalmát élvezi. Ám csökken a választól Angela Merkelbe és Vlagyimir Putyinba vetett bizalma is.

Míg Barack Obamába, az EU-ba és Angela Merkelbe leginkább az MSZP szavazói helyezik bizalmukat (65, 73 és 47 százalék), addig Fidesz és a Jobbik szavazók 45, illetve 54 százaléka Putyinban bízik. Trumra a Fidesz szavazók 36 százaléka számít.

Az EU, Oroszország vagy a „magyar út” a legveszélyesebb?

A válaszadók több mint fele – 53 százaléka – még mindig az EU-t tekinti hazánk természetes szövetségesének, noha minden hetedik válaszadó úgy véli: a „saját utunkat kellene járnunk”. Az EU-t leginkább az MSZP szavazók, a diplomások és a budapestiek választanák szövetségesnek. Oroszországhoz elsősorban a Jobbik tábora és a középkorúak közelednének.

A magyarok többsége szerint nem leselkedik külső veszély az országra. Az Egyesült Államokat csak 18 százalékuk, míg Oroszországot 32 százalékuk tartja veszélyesnek. A magyar külpolitika, azaz a „magyar út” a megkérdezettek  26 százaléka szerint jelenthet gondot. A Fidesz szavazók 70 százaléka szerint azonban ez a helyes irány.

Hillary vagy Trump?

A válaszolók szinte ugyanannyian gondolják, hogy Hillary Cilton megválasztása lett volna előnyős Magyarországnak, mint azt, hogy Donald Trump elnökségével jártunk jól. Előbbit 30, utóbbit 31 százalékuk tartja előnyösnek. Ám összességében másfélszer annyian nem örülnek Trump győzelmének, mint ahányan igen – állítja a Publicus.

Egyedül a Fidesz szavazók körében vannak többségben azok, akik örülnek az amerikai elnökválasztás eredményének. 43 százalékuk élteti az eredményt, míg 20 százalékuk nem örül neki.

 

vissza a teljes nézetre