„Tartóztassátok le Vucicot” – ezrek tüntettek Belgrádban az újvidéki vasútállomáson történt súlyos baleset miatt
Az újvidéki vasútállomás szerkezetének egy része pénteken szakadt le, maga alá temetve az épület bejáratánál tartózkodókat.
Az afrikai sertéspestis miatt veszélybe került Szerbia teljes sertésállománya.
Miklós Hajnalka írása a Makronómon.
A szerb szarvasmarha-tenyésztés egyre súlyosabb helyzetben van, a gazdák egymás után állnak el ettől a mezőgazdasági ágazattól, most pedig a sertéstenyésztés is veszélybe került. Az afrikai sertéspestis ugyanis egyre nagyobb károkat okoz.
Az elmúlt két hónap alatt mintegy 18 ezer sertést öltek le a betegség miatt, 32 község 1068 gazdaságában, közölte a szerb mezőgazdasági minisztérium. A 2023. július 27-én megjelent adatok szerint a betegség a legsúlyosabban Vajdaság keleti, Bánátban található gazdaságait érintette, illetve Belgrád környékét.
Eddig 24 község területén, a Nišava (Nisava), a Jablanica, a Pčinja (Pcsinya), a Piroti, a Braničevo (Branicsevo), a Pomoravlje, a Zaječari (Zajecsári) és a Beograda körzetben jegyezték a vaddisznóknál is a betegség megjelenését.
A termelők attól félnek, hogy ha a kór eléri a nagyobb farmokat, akkor az ország szinte teljesen sertéshús nélkül marad.
Déli szomszédunk a korábbi években oltással védekezett a sertéspestis ellen, ám az európai integráció miatt le kellett mondania erről.Ugyanis a védőoltás fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy Szerbia megkapja a szükséges tanúsítványt, és sertést, illetve sertéshúst szállíthasson az Európai Unió területére. A rendelkezésre álló védőoltás ugyanis kedvezőtlenül hat a hús minőségére.
Milan Prostran (Milán Prosztrán) mezőgazdasági elemző a Danas napilapnak rámutatott, hogy Szerbiában
a kilencvenes években 4,2 millió sertést tartottak nyilván, ma már csak kétmilliót.
Az állatállományt ugyanakkor nemcsak a pestis csökkentette, hanem az államnak az ágazathoz való általános hozzáállása is arra kényszerítette a gazdákat, hogy egymás után elálljanak a tenyésztésről. Az elmúlt négy-öt év hatott a legdrasztikusabban erre az ágazatra, hiszen Szerbia egyre több sertéshúst importál.
Prostran hangsúlyozta, hogy a két évvel ezelőtti adatok szerint 76 millió dollár értékben importáltak sertéshúst, vagyis már a betegség előtt válságba került a termelés, amit a pestis csak fokoz. A sertéstartást pedig nem lesz egyszerű visszaállítani, már csak azért sem, mert a jószágok és a termelés csökkenése egyre fokozódik, a fogyasztók többsége számára pedig egyre tarthatatlanabb a sertéshús ára, ami ma 700–1000 dinár (6–8,5 euró) között mozog kilogrammonkénti. A drágaság miatt csökkent a fogyasztás, már nem sertéscombból fogy a legtöbb, hanem az olcsóbb termékeket keresik, a húsos csont, a köröm, a borda iránt nőtt meg a kereslet.
De nemcsak a sertés-, más húsok iránt is visszaesett a fogyasztók érdeklődése. Vagyis amíg a különböző szankciókkal és embargóval sújtott kilencvenes években fejenként 65 kiló húst fogyasztottak Szerbiában évente, most ez a mennyiség 41-42-re csökkent, az összes húsfélét számítva. Vagyis az állattenyésztés problémái már 30 éve jelentkeztek, de az utóbbi tíz esztendő egyre mélyülő gondjai sem kapcsolták be a vészjelzőt az illetékeseknél.
Prostran elmondta, hogy a sertéstenyésztés egy rendkívül érzékeny mezőgazdasági ágazat, így bár az állam megtéríti az elhullott vagy leölt állatok 100 százalékos költségeit, az állomány felszámolása ennél sokkal nagyobb kárt okoz a termelőknek. Időbe telik ugyanis, mire a gazdák újra talpra tudják állítani a termelést. Ezért lenne fontos, hogy az állam az állatállomány védelme érdekében sokkal nagyobb figyelmet fordítson a megelőzésre. Mint megjegyezte, ha időben figyelmeztették volna a termelőket a betegség megjelenésére, jobban odafigyeltek volna arra, hogy kit és milyen védőintézkedések mellett engednek be a jószágok közé.
Nenad Budimović (Nenád Budimovity), a Szerbiai Gazdasági Kamara Állattenyésztő Egyesületének titkára szerint az elmúlt években a sertéstenyésztés már az ország szükségleteit sem tudta kielégíteni, a kivitel évről évre egyre alacsonyabb. Az ágazat nem tud lépést tartani az igényekkel, ezért van szükség a sertéshús importjára. Ő is arra mutatott rá, hogy csökkent a fogyasztók körében a húsfogyasztás. A közzétett adatok alapján déli szomszédunknál fejenként 16 kiló sertéshúst fogyasztanak évente. A baromfihús vette át a vezetést, igaz, ebből sem fogy sokkal több Szerbiában.
Az afrikai sertéspestis egyelőre nem ért el az ország minden részére. Mindenekelőtt a kisebb farmokon vették, de egyre nagyobb méreteket ölt, és mint arra a nagygazdák rámutattak, ha a betegség elterjed a nagyobb farmokon, előfordulhat, hogy sertés nélkül marad az ország. Ezért is számítanak arra, hogy a mezőgazdasági minisztérium olyan védőintézkedéseket vezet be, amelyekkel megóvhatja a még egészséges állatállományt.
Web: makronom.eu
Címlapfotó: shutterstock