Újra támad az afrikai sertéspestis

2023. augusztus 05. 11:19

Az afrikai sertéspestis miatt veszélybe került Szerbia teljes sertésállománya.

2023. augusztus 05. 11:19
Classical,Swine,Fever,Or,Hog,Cholera,On,A,Farm,With

Miklós Hajnalka írása a Makronómon.

A szerb szarvasmarha-tenyésztés egyre súlyosabb helyzetben van, a gazdák egymás után állnak el ettől a mezőgazdasági ágazattól, most pedig a sertéstenyésztés is veszélybe került. Az afrikai sertéspestis ugyanis egyre nagyobb károkat okoz.

Az elmúlt két hónap alatt mintegy 18 ezer sertést öltek le a betegség miatt, 32 község 1068 gazdaságában, közölte a szerb mezőgazdasági minisztérium. A 2023. július 27-én megjelent adatok szerint a betegség a legsúlyosabban Vajdaság keleti, Bánátban található gazdaságait érintette, illetve Belgrád környékét.

Eddig 24 község területén, a Nišava (Nisava), a Jablanica, a Pčinja (Pcsinya), a Piroti, a Braničevo (Branicsevo), a Pomoravlje, a Zaječari (Zajecsári) és a Beograda körzetben jegyezték a vaddisznóknál is a betegség megjelenését.

A termelők attól félnek, hogy ha a kór eléri a nagyobb farmokat, akkor az ország szinte teljesen sertéshús nélkül marad.

Déli szomszédunk a korábbi években oltással védekezett a sertéspestis ellen, ám az európai integráció miatt le kellett mondania erről.Ugyanis a védőoltás  fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy Szerbia megkapja a szükséges tanúsítványt, és sertést, illetve sertéshúst szállíthasson az Európai Unió területére. A rendelkezésre álló védőoltás ugyanis kedvezőtlenül hat a hús minőségére.

Milan Prostran (Milán Prosztrán) mezőgazdasági elemző a Danas napilapnak rámutatott, hogy Szerbiában 

a kilencvenes években 4,2 millió sertést tartottak nyilván, ma már csak kétmilliót. 

Az állatállományt ugyanakkor nemcsak a pestis csökkentette, hanem az államnak az ágazathoz való általános hozzáállása is arra kényszerítette a gazdákat, hogy egymás után elálljanak a tenyésztésről. Az elmúlt négy-öt év hatott a legdrasztikusabban erre az ágazatra, hiszen Szerbia egyre több sertéshúst importál.

Prostran hangsúlyozta, hogy a két évvel ezelőtti adatok szerint 76 millió dollár értékben importáltak sertéshúst, vagyis már a betegség előtt válságba került a termelés, amit a pestis csak fokoz. A sertéstartást pedig nem lesz egyszerű visszaállítani, már csak azért sem, mert a jószágok és a termelés csökkenése egyre fokozódik, a fogyasztók többsége számára pedig egyre tarthatatlanabb a sertéshús ára, ami ma 700–1000 dinár (6–8,5 euró) között mozog kilogrammonkénti. A drágaság miatt csökkent a fogyasztás, már nem sertéscombból fogy a legtöbb, hanem az olcsóbb termékeket keresik, a húsos csont, a köröm, a borda iránt nőtt meg a kereslet. 

 

De nemcsak a sertés-, más húsok iránt is visszaesett a fogyasztók érdeklődése. Vagyis amíg a különböző szankciókkal és embargóval sújtott kilencvenes években fejenként 65 kiló húst fogyasztottak Szerbiában évente, most ez a mennyiség 41-42-re csökkent, az összes húsfélét számítva. Vagyis az állattenyésztés problémái már 30 éve jelentkeztek, de az utóbbi tíz esztendő egyre mélyülő gondjai sem kapcsolták be a vészjelzőt az illetékeseknél.

 

Prostran elmondta, hogy a sertéstenyésztés egy rendkívül érzékeny mezőgazdasági ágazat, így bár az állam megtéríti az elhullott vagy leölt állatok 100 százalékos költségeit, az állomány felszámolása ennél sokkal nagyobb kárt okoz a termelőknek. Időbe telik ugyanis, mire a gazdák újra talpra tudják állítani a termelést. Ezért lenne fontos, hogy az állam az állatállomány védelme érdekében sokkal nagyobb figyelmet fordítson a megelőzésre. Mint megjegyezte, ha időben figyelmeztették volna a termelőket a betegség megjelenésére, jobban odafigyeltek volna arra, hogy kit és milyen védőintézkedések mellett engednek be a jószágok közé.

Nenad Budimović (Nenád Budimovity), a Szerbiai Gazdasági Kamara Állattenyésztő Egyesületének titkára szerint az elmúlt években a sertéstenyésztés már az ország szükségleteit sem tudta kielégíteni, a kivitel évről évre egyre alacsonyabb. Az ágazat nem tud lépést tartani az igényekkel, ezért van szükség a sertéshús importjára. Ő is arra mutatott rá, hogy csökkent a fogyasztók körében a húsfogyasztás. A közzétett adatok alapján déli szomszédunknál fejenként 16 kiló sertéshúst fogyasztanak évente. A baromfihús vette át a vezetést, igaz, ebből sem fogy sokkal több Szerbiában.

Az afrikai sertéspestis egyelőre nem ért el az ország minden részére. Mindenekelőtt a kisebb farmokon vették, de egyre nagyobb méreteket ölt, és mint arra a nagygazdák rámutattak, ha a betegség elterjed a nagyobb farmokon, előfordulhat, hogy sertés nélkül marad az ország. Ezért is számítanak arra, hogy a mezőgazdasági minisztérium olyan védőintézkedéseket vezet be, amelyekkel megóvhatja a még egészséges állatállományt.

Web: makronom.eu

Címlapfotó: shutterstock

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. augusztus 06. 21:33
Niger tele van uránnal, Nigerben USA és Francia katonai bázisok vannak. Miért?! Mit védtek eddig? Csak nem az uránt. Most a megpuccsolt Nigeri góré oroszországra akarja kenni a szart, mert a sziájé ezt diktálja neki. Minden áro kell egy góc még a világban, csak hogy kitudjanak farolni ukrajna mögül, és az oroszokat újra besarazzák és bele húzzák egy balhéba egy másik térfélen. Óvatosan a kazár jenkikkel, ahol ezek megjelennek, ott halál vár mindenkire!
jooeee
2023. augusztus 05. 20:20
Rendezik az ukránok a járványt. Amerikai barátainkkal sikeresen tenyésztik a laborjaikban a vírust.
bodrigyuri
2023. augusztus 05. 19:19
A kovid kifulladt, a háború uncsi, a klímahiszti komolytalan. A mandi nyomatja lvl99999
Akitlosz
2023. augusztus 05. 16:05
Ennek a betegségnek már a neve is hazugság. Ez ugyanis nem pestis. Meg akarják téveszteni a népet ezzel az elnevezéssel. Semmi köze nincsen ennek a betegségnek a pestishez. Átverés a névadás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!