Gördülő recesszió: Az egyiknek sikerül, a másiknak nem…

2023. április 23. 15:45

A gördülő recesszió azt jelenti, hogy egyes iparágak zsugorodnak, miközben mások képesek növekedni.

2023. április 23. 15:45
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Érdekes válságként írják le Amerikában a jelenlegi időszak gazdasági folyamatait. Bár magának a recessziónak a meghatározása is sok vitára ad okot, a jelenlegi helyzetben a válság, a visszaesés nem vonatkozik az összes ágazatra. Az egyik terület nagyon mélyen van, a másik pedig hasít. Erre használják az USA-ban a rolling recession kifejezést, amit fordíthatunk gördülő- vagy, ha képletesen akarjuk kifejezni, akkor akár malomkerék-, óriáskerék-recessziónak.

Hivatalosan akkor állapítják meg a recessziót, amikor a gazdaság teljes kibocsátása legalább két egymást követő negyedévben csökken. Egyes recesszióknál egyetlen nagy pénzügyi hatást látunk, míg máshol fokozatos lassulást,

a gördülő recesszió pedig egy nagyon vegyes forgatókönyv alapján bonyolódik, előfordulhat, hogy az egyes szektorok mindegyike hanyatlik, csak nem pontosan ugyanabban a pillanatban.

Egy tipikus, keményen landoló (hard landing) recesszióban munkahelyek ezrei szűnnek meg, a fogyasztók visszafogják a költekezést és a gazdaság zsugorodik. A puha landolású (soft landing) recesszióban a gazdaság egyenletes ütemre lassul, korlátozott munkaerőpiaci megszorításokkal, miközben megvárja az infláció csökkenését.

A 2022-es és 2023-as recesszióról ellentmondó statisztikai adatok jelentek meg. Bár a hírekben nagy teret kaptak a tömeges elbocsátások a technológiai vállalatoknál, ennek ellenére az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) szerint a 2023. januári 3,4 százalékos amerikai munkanélküliségi ráta 1969 májusa óta a legalacsonyabb. És továbbra is erősek maradtak más foglalkoztatási ágazatok.

A közgazdászok a gördülő recesszió kifejezést használják a 2023-as gazdasági körülmények leírására. A gördülő recesszió nem minden gazdasági fordulatot ír le, és arra utal, hogy az ágazatok teljesítménye különböző, míg az egyik nagyon lent van, a másik fent, pozitív számokban tud maradni.

A gördülő recesszió olyan gazdasági visszaesést ír le, amely egyszerre csak néhány ágazatot érint. A kemény recesszió esetében a legtöbb ágazatot egyszerre sújtják az elbocsátások és a pénzügyi nehézségek. A gördülő recesszió során a különböző ágazatok eltérő időpontokban szenvednek pénzügyi visszaesést. Miután ezek az ágazatok talpra állnak, a lassulás más területekre is átgyűrűzik. 

A gazdaság egésze soha nem esik nagyot. A gördülő recesszióban a munkaerőpiac általában viszonylag erős marad.

Ez a fajta recesszió folyamatos mozgásban van, így megakadályozza a nagyarányú piaci összeomlást.

A 2023-as recesszió jellemzői

Amerikában a lakásszektor volt az első ágazat, amely 2022-ben visszaesett. Az ingatlanárak a Covid-járvány idején emelkedtek, amikor megnőtt a kereslet. A Federal Reserve 2022 márciusában kamatemelésbe kezdett, ami szintén tovább növelte a lakásárakat. A fogyasztók egy része a magasabb költségek mellett már nem engedheti meg magának a drága lakhatást. A jelentések szerint 2022-ben a meglévő ingatlanok eladásai 11 egymást követő hónapon keresztül visszaszorultak, és 34 százalékkal csökkentek 2021-hez képest. A jelentés azt is megállapította, hogy 2009 óta ez volt az első éves csökkenés.

Az újlakás-építések száma 2022 decemberében 26,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2021 decemberében, és már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek.

Miután az ingatlanpiac zuhanni kezdett, a feldolgozóipar is csökkenésnek indult a fogyasztói kiadások csökkenése és az amerikai export iránti alacsonyabb kereslet miatt.

A technológiai ágazat 2022 végén és 2023 elején több ezer munkavállalót bocsátott el. Az iparágban a világjárvány miatt lassul a forgalom, és visszatér a pandémia előtti szintre. A nagy technológiai vállalatok, mint például az Amazon és a Meta, rengeteg munkavállalót vettek fel a járvány idején, amikor nagy volt a kereslet. Miután a tech iránti kereslet csökkent, a vállalatok leépítenek. A gazdasági visszaesés idején ráadásul egyes cégek a jövőre való felkészülés érdekében a technológiai innováció, például a mesterségesintelligencia-technológia felé fordulnak.

A technológiain kívül viszont más munkaerőpiacok erősek maradtak, és a januári foglalkoztatási jelentése szerint közel 517 ezer új munkahely jött létre a várt 185 ezerhez képest. A munkaerőpiac erős, minden munkanélkülire 1,9 nyitott állás jut.

A nagymértékű foglalkoztatásnövekedést mutató iparágak közé tartozik a vendéglátás, a szabadidő és az egészségügy, ami mutatja a gazdaság erejét. A technológiai ágazat nem teljesen borús, mivel egyes vállalatoknál, főképp a nagyobb, ismert cégeken túl, van azért munkaerő-felvétel.

Normál recesszió vs. gördülő-malomkerék recesszió

A tipikus recessziónak konkrét okai vannak, és egy jelentős esemény indítja el. Gazdasági visszaesést különböző forgatókönyvek okozhatnak, például magas kamatlábak, alacsony fogyasztói bizalom, egy eszközbuborék kipukkanása vagy tőzsdei összeomlás. A 2008-as másodlagos jelzáloghitel-válság a példa arra, hogy egy eszközbuborék kipukkadása recessziót okozott. Amikor számos másodlagos jelzáloghitel nem teljesült, egyes bankok pénzügyi problémákkal szembesültek. Egy másik példa szerint az 1929-es tőzsdei összeomlás volt az 1930-as évek nagy gazdasági világválságának az egyik fő oka. Az összeomlás oka a korábban túlárazott részvények és a túlzott magabiztosság volt, amely félelembe és banki rohamokba torkollott.

A gördülő recesszió okai bonyolultabbak lehetnek. A kisebb események dominóhatáshoz vezethetnek, és csak bizonyos iparágakat károsíthatnak. A Covid-járvány lelassította a szolgáltatási igényeket, de az áruk iránt nagy volt a kereslet, mivel sokan otthon ragadtak és távmunkában dolgoztak. Most, hogy egyre több ember kezd kilépni a járványos életmódból, a szolgáltatások iránti kereslet bővül, már a feldolgozott termékeket nem vásárolják olyan gyakran.

Amikor a fogyasztói bizalom alacsony, a kiadások csökkennek, és ez a gazdasági növekedés lassulását okozza. Eközben 2022 júniusában az USA-ban a mindennapi alapvető cikkek, például a benzin, a tojás és az élelmiszerek ára minden idők legmagasabb, 9,2 százalékos emelkedését érték el, szemben az átlagos 2 százalékos drágulással.

 A magasabb árak mellett a magas kamatlábak megnehezítik a hitelfelvételt.

A költségek emelkedése miatt a fogyasztók és a vállalkozások kevésbé hajlandók nagyobb vásárlásokra. Ez megmutatkozik a lakáspiac visszaesésében, nemcsak a magasabb kamatlábak miatt, hanem például az irodapiac esetében azért is, mert egyre többen maradtak távmunkában.

A kiadások csökkenése a szolgáltatások és az áruk iránti kereslet visszaeséséhez vezet, ami kihat az üzleti bevételekre. Az alacsonyabb kereslet aztán a termelés visszafogását okozza, így a vállalkozások kevesebb embert vesznek fel, és csökkenthetik az alkalmazottak számát is. Mivel a vállalkozások az infláció idején is keresik a kiadáscsökkentés módjait, a munkavállalók leépítése jellemzően az első helyen áll, mivel a bérek jelentik az egyik legnagyobb kiadást.

Amikor a kiadások mérséklődnek, az infláció csökkenni kezd. Ha a kamatlábak túl magasak és a gazdaság túlságosan lelassul, recesszió kezdődik.

A szektoronkénti adatok alátámasztják mindezt, mivel az S&P Global US Sector Purchasing Managers’ Index – amely hét amerikai szektor kibocsátását követi nyomon – vegyes képet mutat.

Az adatok szerint februárban hét ágazatból háromban nőtt az üzleti aktivitás. Bár ez 2022 októbere óta a legmagasabb érték volt, a kép vegyes: a fogyasztói szolgáltatások és az ipari szektor visszatért a növekedéshez, míg az egészségügyi kategóriában ismét visszaesés volt tapasztalható. A legerősebb szektor a technológia volt, míg a legrosszabbul a pénzügyi szegmens teljesített.

A gördülő recessziók története

Nem ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államokban olyan lehetséges recesszió következik be, mint 2022-ben és 2023-ban. Az 1960-as években az autóipar globalizálódott, ami ártott a hazai gépjárműeladásoknak és -gyártásnak. A recesszió 10 hónapig tartott, a GDP csökkent, a munkanélküliség pedig 7 százalék körül mozgott. A kumulatív GDP azonban majdnem megduplázódott e rövid lassulás után.

Egy másik példa a gördülő recesszióra 2016-ban volt, amikor a dollár árfolyama magasra szökött, és ez ártott az amerikai exportnak. A feldolgozóiparban visszaesés következett be, és a nyersanyagárak is csökkentették a mezőgazdasági bevételeket, valamint az olajárakat. Más ágazatokat, például a lakásépítést és a technológiát azonban nem érintette.

Mit jelent a gördülő-malomkerék recesszió a fogyasztók számára?

A recesszió fogalma 2022 és 2023 nagy részében inkább a hírekben szerepelt. Egyes iparágak elbocsátják a munkavállalókat, míg mások az infláció folytatódása miatt küzdenek a számlák kifizetésével.

Az amerikai GDP követi a gazdaságot, és 2022 negyedik negyedévében a vártnál magasabb volt. A gazdaság egyes részei azonban lassulni kezdenek, így a vegyes jelek egy esetleges gördülő recesszió jeleire utalnak. A fogyasztók 2022-ben magasabb árakkal szembesültek, de továbbra is költekeztek. Még a magasabb infláció mellett is növekedést tapasztaltak egyes iparágak. Például az utazási kiadások decemberben a 2019-es szintek fölé emelkedtek.

A világjárvány felgyülemlett keresletet hozott a fogyasztók részéről a szolgáltatások iránt. A gazdaság egyes részei még mindig erősek, és az amerikai kiskereskedelmi kiadások 8,8 százalékkal nőttek 2022 januárjától 2023 januárjáig a Mastercard jelentése szerint.

A közgazdászok még mindig nem tudják, hogy az USA 2023-ban lágy vagy kemény recesszióba kerül-e, a jelek azonban egy lehetséges gördülő recesszióra utalnak.

(Forrás: Weforum.org/ Techtarget.com/ Forbes)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. április 24. 00:22
A jelenlegi pénzügyi világrendet úgy találták ki, hogy növekedés kell bármi áron, különben összeomlik tartós recesszió eseté. Ezért erőltetik, ha törik, ha szakad a növekedést. Jobb lenne stabil pénzrendszer, amelyik minden körülmények között működőképes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!