Lenyomta a magyar energia árát Paks!

2023. március 10. 15:41

Az atomenergia számos előnnyel jár békeidőben is, de a mostani, háború és szankciók miatti energiaár-inflációs időszakban különösen értékes szerepet játszott Magyarország esetében is.

2023. március 10. 15:41
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Az Európai Parlament tavaly júliusi döntése alapján immár az atomenergia projektek is zöldnek tekinthetőek. A lépés pragmatikus megközelítés a megújuló energiára való átálláshoz, és sokat segíthet az öreg kontinensnek a fosszilis energiahordozók felé való kitettség csökkentésében is. 

Az atomenergia hadrendbe állításának azonban ennél konkrétabb haszna is volt az elmúlt bő egy évben. Ahogyan az 1. ábra is mutatja, a nukleáris energiaforrásokat nagyobb arányban használó európai államokban jóval alacsonyabb volt az energiaár-infláció a tavalyi évben. 

1.ábra.
1.ábra.

Ahogyan a grafikon is megmutatja, az atomenergiát nem használó európai országok átlagos inflációja 45 százalék volt 2022 márciusa és decembere között. Ezzel szemben a nukleáris energiát is hasznosító államok esetében a drágulás átlagos üteme ennél lényegesen alacsonyabb, mindössze 34 százalék volt. 

Ráadásul az atomenergia részaránya a teljes energiatermelésben mutató egyértelmű negatív kapcsolatban állt az inflációs mutatóval. Nem véletlen, hogy a teljes energiamixben jelentős nukleáris részaránnyal rendelkező államokban (Franciaország esetében a teljes energia 63 százaléka, míg Szlovákia viszonylatában 59 százaléka származott atomerőművekből) európai viszonylatban a legalacsonyabb átlagos energiaár-inflációs mutatókat láthatjuk (a francia érték 24 százalék, míg a szlovák 19 százalék volt a tavalyi évben a háború kitörése után). 

A narancssárga színnel kiemelt Magyarország is profitált Paks létéből. A magyar energiatermelés közel felét adó atomerőmű a fenitek alapján jelentős mértékben segítette a hazai energiaárak alacsonyan tartását a háború és a szankciók ellenére is. 

Ám, ahogyan a grafikonról is leolvasható, ez csak részben indokolta az európai viszonylatban is legalacsonyabbnak számító magyar energiaár-növekedést. A siker másik komponense a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés rendszere volt. Kijelenthetjük tehát, hogy a magyar energiapolitika az elmúlt időszakban, azaz a nehezebb időkben is jól vizsgázott. 

Borítókép: MTI/Sóki Tamás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
O5-1-A
2023. március 14. 18:06
Azért előfordul egy másfél milliós számla, bár az egy teljesen 17 órában árammal üzemeltetett üzlethelyiség. De ahhou képest, amit más EU-s országokban fizetnek, ahhoz képest egészen jó!
lazio154
2023. március 14. 18:04
Lusta vagyok elővenni egy mostani, és egy 8 hónapi számlát, ezért csak nagyságrendileg írom a számokat! Paks már majdnem ingyen termel! Egy éve a nappali áram ára 12 ft. volt, most 4,4 ft. A vezérelt áram kWó -ja 8,5 ft. volt, most 2,4 ft. Közben történt, hogy Lökő Opus nevű cége átvette a villamos vezetékrendszert és az áram elosztását! És ilyen alacsony árak mellett hirtelen akkora veszteség van az elosztókban és a vezetékeken, hogy a végszámla értéke változatlan maradt. Tehát Paks lemondott a díjról és átadta az Opus Globál leányainak. Mekkora lesz ez a számla, ha csak a tavalyi árak visszaállnak?
need-info
2023. március 12. 10:11
Én semmi drágulást nem vettem észre a számláimon, sőt, egyes hónapokban átlag alatti volt. Köszönjük a kormány intézkedéseit!
Házam Hazája
2023. március 11. 22:35
A paksi fiatalok 25 éve sem féltek az atomtól :) Türelmes emberek hallgassák meg, hogy ne kelljen utána olvasnom a baszogatást. https://www.youtube.com/watch?v=vbqIIVS6sDM
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!