Amerikainál magasabb európai és magyar inflációért az energiaárak felelősek

2023. január 25. 11:18

A Makronóm Intézet elemzésében és az ebből készült cikksorozatban a mindannyiunkat húsbavágóan érintő inflációnak eredtünk a nyomába.  Ebben a harmadik részben egy fontos hatást, az energiaárak inflációra gyakorolt hatását elemezzük. Kiderül, hogy az amerikainál is magasabb európai és magyar inflációért főként az energiaárak emelkedése felelős.

2023. január 25. 11:18
null

 

Mi van az energiaár-emelkedés hátterében?

Már a koronavírus-válság utáni újraindulás is azt eredményezte, hogy 2021-ben az európai tőzsdei gázár a korábbi évek átlagának négy–ötszörösére emelkedett. 

A közgazdászok többsége úgy kalkulált, hogy az árak majd visszakorrigálnak valamelyest. Aztán a háború kitörése a 2021. évi átlaghoz képest megháromszorozta az európai gáz árát 2022 tavaszán, míg a nyár végén, amikor az európai országok egymást taposták, hogy feltöltsék télire a gázkészleteiket, a gáz ára az előző évi ötszörösére emelkedett. 

Most, hogy a gáztározók szinte csordultig töltöttek, és az időjárás is enyhébb Európában, visszakorrigálni látszik a gáz ára. Kérdés ugyanakkor, hogyan fog reagálni a tőzsdei gázár, amikor újra megjelenik az európai kereslet a világpiacokon.

Hogyan jelenik meg az energiaárak növekedése az inflációban?

Ha egy cég energiaintenzitása, vagyis az összes költségén belül az energia költsége 2020-ban 4,5 százalékot tett ki, ami a kenyér és friss pékáruk gyártására vonatkozóan pontosan igaznak bizonyult, akkor a válság előttihez képest 2022-re megtízszereződött gázár és meghatszorozódó villamosenergia-költség nyomán 2022-re 30-40 százalékra is emelkedhetett az energiaintenzitása

Vagyis a pékáruk költségein 25,5-35,5 százalékpontot is növelhetett az energia árának növekedése. 

És akkor még nem számoltunk a beszállítóinál jelentkező és vizsgált cégünkhöz tovagyűrűző áremelésekkel, valamint a bérek növekedéséből adódó költségnövekménnyel. 

Könnyen belátható, hogy a megnövekedett energiaár a dominóhatás elvét követve minden termék átárazódását eredményezi, miközben a veszteségeket elkerülni kívánó élelmiszeripari szereplők, termesztők, termelők és kereskedők a bizonytalanságok mérséklésére, ha megtehetik, túláraznak. 

Cikksorozatunk első részében olvashat arról, hogy mindenki a saját bőrén és pénztárcáján érzi: hosszú ideje csak nőnek és nőnek az árak. Fejkapkodás helyett a Makronóm Intézet nekilátott, és legfrissebb elemzésében végigvette, milyen folyamatok okozzák a rekordmértékű inflációt és főleg a hazai áremelkedést.
A cikkből kiderül az is, hogy a 2022. évi magyar költségvetés 19 százaléka, vagyis közel ötöde olyan intézkedés volt, amelyet a Kormány azért hozott, hogy a családokat és a nyugdíjasokat megtámassza az inflációval szembeni küzdelemben.
Cikksorozatunk második részében arról olvashat, hogy a világgazdaság a járványt követő időszakban súlyos problémákkal és új kihívásokkal nézett szembe, mégpedig az értéklánc számos pontján. Ebben a részben a járvány utáni újraindulásból adódó, globális árnövelő hatásokat vesszük sorra.

Fejkapkodás helyett a Makronóm Intézet nekilátott, és legfrissebb elemzésében végigvette, milyen folyamatok okozzák a rekordmértékű inflációt és főleg a hazai áremelkedést. A cikkből kiderül az is, hogy a 2022. évi magyar költségvetés 19 százaléka, vagyis közel ötöde olyan intézkedés volt, amelyet a Kormány azért hozott, hogy a családokat és a nyugdíjasokat megtámassza az inflációval szembeni küzdelemben. Cikksorozatunk , hogy a világgazdaság a járványt követő időszakban súlyos problémákkal és új kihívásokkal nézett szembe, mégpedig az értéklánc számos pontján. Ebben a részben a járvány utáni újraindulásból adódó, globális árnövelő hatásokat vesszük sorra.

(Címlap fotó: 123rf.com)
 


 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RoFe
2023. január 26. 13:59
Ezért lett nálunk EU-csúcs az élelmiszer infláció? Azon belül 84% a kenyér áremelkedése? Mindenkinek ugyanannyira emelkedett az energia ára, a többi ország (vezetése) valahogy mégis jobban kezelte.
hegel
2023. január 25. 15:24
Ha jól tudom 2014 ben usa kezdte el ukrajnában baxtatni az oroszokat és az in fláció ennek következménye uigyhogy usa globalistái csinálták mert szegényeknek kellenek az apró filléreink IS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!