Az USA arra gyanakszik, hogy Huawei eszközökön keresztül lehallgatja őket Kína – ők ezt erősen tagadják

2022. július 25. 16:22

A CNN hírportál állítása szerint Kína olyan berendezéseket gyárt, amely megzavarhatja az amerikaiak kommunikációját – a szóban forgó Huawei vállalat rágalma a kínaiak szerint egy „tudatlan feltételezés”.

2022. július 25. 16:22
null

Egy nemrégiben közzétett jelentés szerint az FBI megállapította, hogy bizonyos amerikai katonai támaszpontok közelében lévő mobiltornyok tetején a Huawei-berendezések alkalmasak a védelmi minisztérium szigorúan korlátozott kommunikációjának rögzítésére és megzavarására, beleértve az ország nukleáris fegyvereit felügyelő amerikai stratégiai parancsnokság által használt mobiltornyokat is.

A CNN azt állította, hogy a vizsgálat már az Obama-kormányzat alatt elkezdődött, de soha nem jelentették. A CNN közölte, hogy az információkat több mint egy tucat forrástól szerezte, akik mind névtelenséget kérve nyilatkoztak.

Kínai szakértők határozottan elutasítják ezt a vádat. Az FBI megállapítása elfogadhatatlan – mondta Song Zhongping kínai katonai szakértő és televíziós kommentátor a Global Timesnak.

Először is a Huawei csupán eszközöket biztosít az amerikai távközlési szolgáltatóknak, így a berendezések üzemeltetése és karbantartása az amerikaiak feladata. Ha a Huawei lehallgató programot telepít ezekbe, lehetetlen, hogy a helyi szolgáltatók ne észleljék – mondta Song. Elemzők szerint a Huawei pedig biztosan nem lépné ezt meg, mivel így csak a saját érdekeit sértené az amerikai piacon.

Másodszor köztudott, hogy az amerikai hadsereg kommunikációs rendszere szigorúan bizalmas és erős interferencia-elhárító képességgel rendelkezik, nem beszélve a többi biztonsági intézkedésükről – tehát így lehetetlen, hogy a Huawei lehallgassa az amerikai katonai jeleket – jegyezte meg Song.    

Songhoz csatlakozott Xiang Ligang, a pekingi székhelyű Information Consumption Alliance főigazgatója, aki szerint „tudatlan feltételezés” az FBI megállapítása.

„Ha a feltételezés igaz lenne, az azt jelentené, hogy az összes hasonló berendezés képes erre. Tehát akkor a Kínában használt iPhone-ok, Microsoft-rendszerek és Intel-chipek Amerikának gyűjtenek és küldenek információkat?” – tette fel a kérdést Xiang.

Xiang azt is kifejtette, hogy technológiailag három előfeltétele van annak, hogy a Huawei képes legyen az amerikai hatóságok adatait lehallgatni és más országokba továbbküldeni: először is a vállalatnak képesnek kell lennie egy mobiltorony jeleit lehallgatni; másodszor a vállalatnak speciális berendezéseket kell telepítenie a torony tetejére; harmadszor a vállalatnak képesnek kell lennie az általa lehallgatott adatokat az amerikai szolgáltatók kommunikációs hálózatán keresztül a tengerentúli országokba küldeni.

„A lényeg az, hogy ha a Huawei képes lenne teljesíteni ezeket az előfeltételeket, akkor még a helyi szolgáltatóknak is együtt kellene működniük a Huawei vállalattal. Az amerikai szolgáltatók ezt szívesen megtennék? A válasz nyilvánvalóan nem” – zárta le Xiang.  

Borítókép: Shutterstock

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2022. szeptember 24. 09:04
"A Google, Microsoft, Apple stb. mégis hová van bekötve? Esetleg a KGB-hez?" Pontosan! Amúgy, pár nappal ezelőtt valóban a frászt kaptam. Itthon, böngészés közben beszélgettünk egy árucikkről, hogy vegyük, vagy sem. Sehol nem írtunk róla. Sehol. Másnap garmadával érkezett a hirdetés arról a a cikkről.
Péterffy
2022. augusztus 09. 13:06
Hogy van kínaiúl az, hogy Edward Snowden?
Burdisgarage
2022. július 26. 23:38
Az összes Tesla kémkedik és az összes mobil, de még a tv.-k is.
masikhozzaszolo
2022. július 26. 21:54
Esetleg van mobiltelefonod? Hacsakúgynem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!