Kritikus szénhiány: így lőtte lábon magát Lengyelország a szankciókkal

2022. július 19. 14:19

Az a Lengyelország, amelyik Európa egyik legnagyobb szénfelhasználója, és amelyik a legjobban szorgalmazta, hogy az orosz szén is szerepeljen a szankciós listán.

2022. július 19. 14:19
null

Orosz rulett

A lengyel kormány ragaszkodott hozzá a legjobban, hogy az orosz szén importtilalma is szerepeljen az április elején bejelentett szankciós csomagban. Lengyelország Európa legnagyobb szénfogyasztója (nyolcadik a világon), ennek megfelelően egyébként a légszennyezettsége is az élmezőnybe tartozik. Bár igyekeznek a klímacéloknak megfelelően csökkenteni a szénerőművek számát és kapacitását, a megújuló energiák piacán pedig határozott lépéseket tesznek,

a háború alaposan visszavetette az igyekezetet, és újra a szénenergiára összpontosította a figyelmet. 

Ahogy közeleg a tél, az összes tagállam a szankciók miatt kiesett orosz energiahordozók pótlását próbálja megoldani, többnyire sikertelenül. A legnagyobb gond változatlanul Németországban van, ahol Olaf Sholz kormánya érezhetően tehetetlen, és a földgázmennyiség csökkenése miatt inkább a lakosságot készíti fel spórolási fortélyokra

Lengyelországban a földgáz mellett a szén okoz hasonlóan súlyos problémát. Talán nincsen ékesebb példája annak, amikor egy állam lábon lövi saját magát a szankciós politikájával, mint az, hogy

Mateusz Morawiecki miniszterelnök hétfőn kritikus szénhiányról beszélt, amit nem tudnak megoldani.

Lengyelország évente nagyjából 10 millió tonna szenet importált Oroszországból, ennek a mennyiségnek jelenleg csak a felével rendelkezik. Bár fokozták a lengyelországi szénbányák kapacitását, az a mennyiség a hiányt egyáltalán nem pótolja.

Vissza a kályhához

Morawiecki a válságmegoldás részeként utasított két állami tulajdonban lévő vállalatot, a Weglokokst, a PGE Paliwát, hogy teremtsenek elő valahonnan 4,5 millió tonna szenet. Hogy ezt honnan fogják tudni beszerezni az utolsó utáni pillanatban, az egyelőre még kérdés.

A szankciók miatt egész Európa kétségbeesetten próbál szénhez jutni,

Németország például – mint szintén óriásfogyasztó – éppen most izzítja be a már bezárt erőműveit, így a szén iránti kereslet is az egekbe szökött. A lehetséges országok közül Ausztrália, Dél-Afrika és Kolumbia jöhet számításba elsősorban, de egyáltalán nincs rá garancia, hogy sikerül a fűtési idény kezdetére feltölteni a készleteket abban az országban, ahol a villamosenergia-termelés mintegy 70 százalékát a szénerőműveken keresztül állítja elő.

Morawiecki a szankció megszavazásakor nem győzte hangsúlyozni, hogy nincs és nem is lesz veszélyben Lengyelország szénellátása. Már akkor több lengyel parlamenti képviselő is rámutatott az indulatból fakadó, minden racionális gondolkodást nélkülöző szankció-cunami veszélyességére és lehetséges kontraproduktív hatásaira. Pawel Poncyljusz képviselő, gazdasági szakpolitikus minapi interjújában a tengeri szénszállítás megoldhatatlanságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, eddig 1 millió tonna szenet szállítottak ilyen módon Lengyelországba, ha most Ausztráliából, Dél-Afrikából és Kolumbiából próbálja meg a kormány a hiányzó mennyiséget beszerezni,

az a kikötői infrastruktúra összeomlásával fog járni, miután a szén ki- és átrakódó kapacitások nem ekkora mennyiségre lettek tervezve.

„Higgadtabban kellett volna gondolkodni. Nem ártott volna számolni a populista hangoskodás helyett” – utalt a kormány oroszellenes gazdasági politikájára a politikus, aki úgy véli, Lengyelország tragikus tél elé néz: vagy megfagynak a polgárok, vagy mindenük rámegy a fűtési költségekre.

Fotó: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök 
MTI/EPA/Stephanie Lecocq
 
 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. július 27. 11:23
Sajnos, mind azt hitték, hogy a ruszkik hülyék, csórók, életképtelenek és ész nélkül vállalkoztak Ukrajna megfingatására. Most kiderült, hogy a Nyugat sebezhető, gyenge és a nem állampolgári érdek mentén hozza a döntéseit.
elfújta az ellenszél
2022. július 23. 18:09
Az elmebetegség sokszor csak valamilyen stressz hatására manifesztálódik. Az EU eddig jól elvolt saját hülyeségeivel, de a mostani kihívások a dühöngő elmebeteget hozták ki belőle
lolek
2022. július 23. 18:09
Sajnos a lengyel politika rossz irányba ment. Megértem a félelmüket az oroszoktól a 20.száadi események miatt, de könyörgöm a józan ész hová lett? Az oroszoknak eszük ágában sem volt, és nincs Lengyelországot megtámadni, befolyást szerezni, csak bedőltek a piszkos angolszász propagandának és Zelenszkij propagandájának, hogy Ukrajna után jön Lengyelország, Magyarország. Egy frászt. Mindarra ami most történik, épp Nyugat-Európa és Amerika adott lehetőséget az oroszoknak, és nem most kezdődött ez, hanem 2014-ben, sőt még előbb. Talán nem lehet a végtelenségig büntetlenül provokálni Oroszországot sem, s valamiféle erőtlen állanak nézni. Oroszország még most is jelentős középhatalom, em lehet eltakarítani csak úgy, s utána Kínának nekimenni. Mert ez USA célja.
bakafánt
2022. július 23. 18:08
Teljesen igaza van lengyel barátainknak.Szívesen fizetnek háromszoros árat a Kolumbiai,D.-Afrikai szénért,mert az demokratikus! Az elnökük most kezdte átállítani az irányt a buziseggnyalás felé....Minden pénzt megér a haladároktól kapott vállveregetés....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!