Szerbiában péntekenként módosul az üzemanyag ára

2022. március 17. 17:48

A februári árbefagyasztás után, tartva attól, hogy esetleg az üzemanyagárak növekedése a lakosság éleszínvonalának romlását idézheti elő, a szerb kormány április 11-ig korlátozta az üzemanyag árát, így most a szerbiai benzinkutakon az Eurodízel 187,74 dinárba (1,59 euróba) kerül literenként, míg az europrémium BMB 95-ös benzin literenkénti ára 176,31 dinár (1.49 euró). Ez az ár várhatóan már pénteken, március 18-án változni fog, ugyanis a kormánydöntés alapján hetente egyszer, a világpiaci árak alakulásához képest módosítják a kiskereskedelmi árakat is.

2022. március 17. 17:48
null

Ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni, az állam ideiglenesen lemondott az olajszármazékokra – ólmozott benzinre, ólommentes benzinre és gázolajra – számolt 20 százalékos jövedéki adóról.

Ez alkalommal döntött arról is, hogy támogatva a mezőgazdasági termelőket, nekik valamennyivel olcsóbban, a korábban befagyasztott áron, 179 dináron (1,56 euróért) kínálja az eurodízel literjét. A termelők esetében erre a kormány a NIS-benzinkutak kötelezi, amely 29,87 százalékban állami, 56,15 százalékban pedig az orosz Gazprom Neft tulajdonában van, (megmaradt részvényen az állampolgárok, az alkalmazottak, a volt alkalmazottak és más kisebbségi részvényesek osztoznak).

A kormány rendelete szerint, amely meghatározza a maximális kiskereskedelmi árat, arra is rámutat, hogy

támogatott áron az üzemanyagot kizárólag a jármű tartályainak feltöltésével értékesíthetik, elejét véve ezzel a spekulánsok tevékenységének.

Ez a rendelkezés azonban gondot okozott a termelők körében, hiszen több településen nincs NIS-töltőállomás, a többi kúton pedig legalább 10 dinárral drágább a dízel. Az árkülönbség a tavaszi munkálatok alatt sokat számít, így a gazdaszervezetek kéréssel fordultak az illetékes szervekhez, hagyják jóvá hogy ne csak a tartályba, hanem kannákba, nagyobb tárolókba is tölthessen üzemanyagot. A kérésük egyelőre elbírálás alatt van, ám az államfő a napokban tett nyilatkozata szerint erre lehetőség nyílik majd a benzinkúton vásárolható, meghatározott kaniszterekben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!